KÜÇÜK ADAMLARIN EGOSU HEP TEHLİKELİ OLMUŞTUR

Fenerbahçe ilk kez yenilmedi, final maçında galip gelemediği için şampiyonluğu kaybettiği yıllar da oldu. Alt kümelerden takımlara yenildiği de. Ama maçtan sonra o günkü hocalarının demeçlerinden şimdiki hoca Vitor Pereira’nin ki kadar rahatsız olduğumu anımsamıyorum.

Vitor Pereira hazretleri Avrupa kupası maçı yorgunluğundan, sakatlıklardan, kadro sıkıntısından, futbolcuların mentalinden vs vs dem vuruyor. Elinde iki on bir yapabileceğin geniş kadron var, sakatlık vs bahane, geç. Geri üçlü haricinde sahaya doğru pozisyonlarda bir takım mı sürdün. Maç içinde hangi doğru hamleyi yaptın ibreyi değiştirecek? En basiti sağdan soldan yaptırdığın ortaların kaleci Volkan’ı çalıştırmaktan öte işe yaramadığını da mi göremedin. Göremezsin kenarda orta saha için onca kaliteli ayağın varken Osayi’yi forvet arkasına çektin, ayakta duramayan Rossi’yi takımda tuttun, tam formunu yakalamış Valencia yerine uyur gezer Berisha’nın balıktan gol bulmasına duacı oldun.

Gördük ki, bizzat aldırdıkların değil geçen yıldan devam eden futbolcular bu takımı yine sırtlayacak.

Küçük adamlara büyük takım verilmez. O küçük adamlar kendilerini kabul ettirmek, farkındalığını oluşturmak için macera ararlar, gerçek yıldızları sabote ederler. Egoları ile bulundukları kümeleri zor durumda bırakırlar.

Elinden gelse Mesut Özil’i kadroya bile almaz. Ama buna tam cüret edemediğinden dışarı alıyor, son yarım saatte sokuyor, kanata hapsediyor. Bunu bıktırmak, bezdirmek, küstürmek olarak yorumlarım. O Mesut, dün yine görevini yaptı; yanlış zamanda, yanlış pozisyonda oyuna almış olsa da.

Taraftara Mesut’u tartıştırma hevesinden vaz geçmeli Pereira, bu mentalle – oyunla bir iki haftaya kendi tartışılmaya başlanır. Kimlere yol verilmedi Fenerbahçe’de.

Bu arada bir not düşeyim son noktayı koymadan. Prof Dr Şaban Şimşek hocam dünkü maçtan sonra daha önce sohbetlerimizde de dile getirdiği bir konuyu tekrarladı; “futbolda tartışmasız en kariyerli Türk olan Mesut Özil’e belli oldu ki Fenerbahçe de, bu sistem ve anlayışta kendisine çok yazık olacak! Oysa en az 3 yıl daha üst düzeyde top oynayabilecek yaşta. Ara transferde iyi bir Avrupa kulübüne gidip devam etse daha iyi olacak.”

Umarım gerek kalmaz, egosu şişik hoca haddini bilir, saçma fikirlerine olan aşkını memleketine saklar, takımda rayına oturur.

Recep Ali Aksoylu / 20.9.2021 / Kadıköy