Prof. Dr. Şaban Şimşek’in glokomla (göz Tansiyonu) ilgili geliştirdiği ve tıp literatürüne dahil olan metodu tüm dünyada “ŞİMŞEK TEKNİĞİ” olarak kullanılacak.
Türkiye’de bir çok tıp fakültesinin ve hastanenin kurulma sürecinde yer alan, MEB’ da müsteşar vekilliği görevinde bulunan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kurucu Rektör Yardımcısı iken Sayın Cumhurbaşkanının özel ricası ile kurulma sürecinde de destek verdiği RTEÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı görevini üstlenen, ancak Rize’deki siyasi yapı ve dönemin rektörü ile vizyon uyuşmazlığı nedeniyle projelerini yarıda bırakıp ayrılmak zorunda kalan Prof. Dr. Şaban Şimşek bir yandan yeni göz hekimleri yetiştirirken bir yandan da dünya oftalmolojisine (göz hekimliği) literatürüne yeni teknikler kazandırmaya devam ediyor.
2017 yılından şefliğini üstlendiği Kartal EAH Göz Kliniğini Türkiye’nin en önde gelen göz kliniği konumuna getiren, her yıl onlarca asistanı eğiterek uzman olarak tıp camiamıza dahil olmasını sağlayan Şimşek, her sabah poliklinik hizmeti veriyor, her gün özellik isteyen ameliyatlara girerek şifa dağıtmaya devam ediyor.
Hekimlikte ki yoğun mesaisinin yorgunluğunu farklı alanlarda kitaplar kaleme alarak hafifleten Prof. Dr. Şaban Şimşek’in birkaç yıldır geliştirip göz tansiyonu hastalarında uyguladığı özel teknik dünyanın en önemli bilimsel dergilerinden Europen Journal Ophthalmology’de yayımlanarak dünya literatürüne girdi.
Türk hekimliği adına da gurur verici bu haberi sosyal medya hesabından, “Bir fitnenin, vefasızlığın getirdiği üstün başarı” başlığıyla paylaşan Şaban Şimşek, devamında da,” Bugün çok mutluyum… Akademisyenliğin doruk noktası denilebilecek bir haberle uyandım çünkü! Glokom Hastalarında (Göz tansiyonu!) uyguladığım özel bir teknik dünyanın en önemli bilimsel dergilerinden EJO’da (Europen Journal Ophthalmology) yayımlanarak dünya literatürüne girdi.
Artık bundan sonra Avrupa’da, Amerika’da, yahut Japonya’da, Çin’de dünyanın neresinde olursa olsun, ilgili ameliyatlar yapılırken “Şimşek Tekniği” ile yapıldı denilecek, yani bu fakirin soyadıyla!
Bu sadece ülkemizde değil dünyada da parmakla sayılacak kadar az akademisyene nasip olan bir şey. Milletimize, ülkemize, insanlığa hayırlı olsun. Bu vesileyle, “her işte bir hayır vardır” sözünün değerini bir kez daha anlamış oldum.
Şayet Rize’de, bir günde ortada hiçbir şey yokken tıp fakültesi dekanlığı görevime son veren insanlar olmasaydı dünya literatürü böyle bir ameliyat tekniği kazanamayacak, bu başarı asla gerçekleşmeyecekti!
Bu bakımdan, bugünlere gelmemde katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum!” dedi.
Göz Tansiyonu (Glokom),
Halk arasında “karasu” adıyla da bilinen göz tansiyonu yanı glokom, genellikle belirti vermeden sinsice ilerleyen, göz içi basıncının yükselmesi sonucu görme sinirlerinde hasar meydana getirerek görme alanının daralmasına neden olan katarakttan sonra en yaygın göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise, kalıcı görme kaybına, körlüğe neden olabilmektedir.
Recep Ali Aksoylu