TÜRK SOSYOLOJİSİNİN ANIT ŞAHSİYETİ PROF. DR. ORHAN TÜRKDOĞAN HOCAMIZ HAK’KA YÜRÜDÜ

Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesinde hocam, ilk dekanım, büyük alim, Türk Milletinin sosyolojik yapısı ve meselelerine dair bir çok eserin sahibi Prof. Dr. Orhan Türkdoğan (1928) İstanbul’da bugün 1 Şubat 2024 akşam saatlerinde Hakk’a yürüdü.

Vefatından büyük üzüntü duyduğum hocaların hocası, yaşam tarzı her yerde ve şartta Türkiye’nin çözüm bekleyen meseleleri üzerine konuşmak, tartışmak ve gençlere yol göstermek olan Orhan Türkdoğan’ın cenazesi yarın (Cuma) İkindi de Eyüp Sultan Camiinden kaldırılacak.

Merhum hocamıza Cenab-ı Allahtan rahmet diliyorum. Ruhu şad olsun. Nur içinde yatsın. Kederli ailesine ve ilminden nasiplenenlere baş sağlığı ve sabırlar temenni ediyorum.

BENİM İÇİN ÇOK FARKLIYDI

Türk Sosyolojisinin en önemli şahsiyetlerinden olan Orhan Türkdoğan hocamızın benim için her zaman ayrı bir değeri daha oldu. Mezuniyetim sonrası Çembertaş’ta çay muhabbetimizde mutlaka yüksek lisans yapmam gerektiğini adeta talimat verircesine söyleyip sınavın sonucunu da ısrarla kendisine bildirmemi tembihlemişti. Aslında Adel Faber’de iyi bir pozisyonda çalıştığımdan pek de aklımda yoktu master yapmak.

Ama hocama sözümü tuttum; İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünün sınavına girdim. 96 puanla birinci olarak kazandığım İşletme Fakültesi İşletme Politikaları ve Organizasyon kürsünde Yüksek Lisansımı bir yandan özel sektörde çalışarak tamamladım. Hocam daha fazlasını da istedi ama iş yerinde artan sorumluluğum nedeniyle doktorayı tamamlayamadım o süreçte.

Yarın ebediyete uğurlayacağımız Orhan Hocamla kurucuları arasında yer aldığım ERATÜN Atatürk Üniversitesi Mezunları ve Mensupları Derneği organizasyonları bünyesinde diyaloglarımız sürdü. Son yıllarda da kıymetli hocamızın iyilik haberlerini daha çok bizim öğrencilik dönemimizdeki asistanı Prof Dr Zeki Arslantürk hocamız üzerinden takip eder olduk.

2022 TÜRK DÜNYASI TURAN YAZGAN ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLMÜŞTÜ

Geçen yıl da tüm ömrünü Türk Dünyası’nın birliğine adamış büyük fikir ve ülkü önderi Prof. Dr. Turan Yazgan’ın ebediyete irtihalinin 10. yılında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından gerçekleştirilen anma programında son yüzyılın Türk sosyolojisinin anıt şahsiyeti olarak kabul edilen Prof. Dr. Orhan Türkdoğan hocamızın “2022 Türk Dünyası Turan Yazgan Ödülü’ ne layık görülmesine talebeleri olarak mutlu olduk.

“Türklük muhtelif devirlerde muazzep ıstıraplara maruz kalmıştır. Günümüzde de endişeli yanlışlara zaman zaman tanık olmaktayız fakat asla birliğimizi, dirliğimizi unutmayacağız!... ….. Büyük bir şanstır ki, 19. Yüzyılın sonlarında Selanik’ten çıkan zatı muhterem Mustafa Kemal Atatürk, 600 yıl unutulan ve dışlanan Türklük kavramını gündeme getiren bir şahıs olması bakımından son derece önemlidir. … Bu devleti kuran Türk milletidir. Her devlette bir kurucu kültür vardır.”

DİN, MİLLET OLMANIN TEMEL DİREKLERİNDEN BİRİ

Sosyolojinin farklı alanlarında araştırmalar yapmış, din ve milliyetçilik ilişkisi bağlamında önemli eserler kaleme almış olan hocamız 1923 yılında Cumhuriyetin kurulmasıyla Türk toplumunda ümmetten millete geçildiğini, millet olma sürecini, millet olmayı engelleyen unsurları, ülkemizdeki millet-altı yapıları, vb. konuları çoğu eserinde işlemiştir. Türk toplumunun kurtuluşunun milletleşmeyle mümkün olduğunu öne sürerek önce millet olgusunun tamamlanması gerektiğini hep düşünmüş ve bu gerçekleştirilirken dini de millet olmanın temel direklerinden biri olarak görmüş; milliyet duygusunun dini zayıflatmadığını aksine dini güçlendiren ve canlandıran bir unsur olduğunu savunmuştur.

Yetiştirdiği on binlerce öğrenciden biri olarak her daim gurur ve saygı duyduğum kıymetli hocama Yüce Rabbim ’den rahmet diliyorum.

Recep Ali Aksoylu

#orhantürkdoğan #eratün #turanyazgan #TürkDünyası #turan