KAMU HASTANELERİNDE KAPANAN BELTUR KANTİN VE KAFELERİ

Farklı nedenlerle hastanelere yolu düşen biri olarak kamu hastanelerinde ki kafeterya işletmelerinin birer birer hizmete kapatılmasından üzüntü duydum, rahatsız oldum, zaman zaman da dile getirdim, yazdım.

Önceki gün Kartal EAH nin hemen girişinde ki BELTUR KAFE İşletmesinin boşaltıldığını görünce de üzüldüm, fotoğrafı çektim.

Sağlık Bakanlığı bir kantini daha kapatarak bir muradına daha ermiş oldu herhalde!

Neden?

İstanbul’daki kamu hastaneleri kantinleri 2019 yılının Nisan ayına kadar İBB kuruluşu BELTUR tarafından işletilmekteydi.

İBB seçimlerini muhalefetin kazanmasından sonra kamu hastanelerinde yer alan (48 adet olduğunu okumuştum) Beltur Büfe ve Kafelerinin Sağlık Bakanlığınca sözleşmelerinin (bitiminde) yenilenmemesi sonucu kapandılar. Hukuki süreç mi yoksa farklı bir nedenden ötürü mü bilemiyorum, kapanan kantin, büfe, kafeterya işletmesinin yerine de yenisi açılmadı!

Mağdur Kim?

İlk bakışta seçimi kazanan İBB’nin imaj ve gelir açısından kayba uğraması hedeflenmiş gibi olsa da esasta mağdur bu işletmelerden hizmet alan vatandaşlar, dolayısıyla hizmet alamadıkları için tepki duydukları hastane yönetimleri üzerinden Sağlık Bakanlığı.

Bu hastanelerdeki kantin ve kafeteryalardan sadece hasta yakınları, poliklinik hastaları değil, doktorundan idari personeline hemen her kesim hizmet alıyordu. Konumları itibariyle hizmet alanların alternatif hizmet alabilecekleri işletmelerde de olmayınca hastaneye yolunuz düştüğünde mağduriyeti rahatlıkla fark edebiliyorsunuz.

Kantin, kafe ve büfeleri kapanan hastanelerde hasta, hasta yakını, sağlık çalışanları uzaklardan kurye ile ihtiyaçlarını temin edebiliyorlar, daha çok da hemen her koridora yerleştirilmiş bisküvi – kraker otomatlarına mecbur kalıyorlar.

Kim Memnun?

Ne derece sağlıklı oldukları tartışılır sınırlı seçenekte paketli ürünün para atılarak satın alınabildiği otomatların işletmecisinden başka memnun olan olmaz herhalde.

Bu arada vakıf olduğum için (Göztepe ve Okmeydanı EAH de şahit oldum) ekleyeyim. Bu otomatlar yoğun veya bilinçsiz kullanılmaktan olabilir aralarında arızalıları çok. Arıza olduğunu bilmeyen hasta yakınları ve sağlık çalışanları ne otomata attıkları parayı alabiliyor ne de istedikleri ürünü.

Bu arada son not olarak ekleyeyim… İktidar, İBB nin elini kolunu bağlamak için olsa gerek sadece kamu hastaneleri büfe ve kantinlerinin sözleşme süreleri tamamlandıkça birer birer kapattırmakla kalmayıp benzer şekilde 1937 yılından bu yana mülkiyeti İBB’de bulunan Beykoz’daki tarihi Hıdiv Kasrı’nda hizmeti farklı gerekçelerle durdurmuş; artık yerlisi, yabancısı o güzelim mekandan hizmet alamıyor, eşsiz doğasından yararlanamıyor.

Başta da dediğim gibi bakanlık yine de muradına erdiğini düşünüyor mudur acaba!