Aşık geleneğinin en büyük temsilcilerinden halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu, vefatının 50. yılında Ataşehir Belediyesi’nin düzenleyeceği özel bir anma programıyla anılacak.

Büyük halk ozanının anısına 1 Aralık Cuma günü Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde "Yılı Âşık Veysel'i Anarak Bitiriyoruz" ismiyle düzenlenecek anma programında konferans, resim sergisi ve konser olacak.

Âşık Veysel’in vefatının 50. yıl dönümü ve “UNESCO Âşık Veysel Yılı” kapsamında düzenlenen anma programı ilk olarak, Ressam Haydar Özay’ın Âşık Veysel’in anısına hazırladığı “Âşık Veysel Resimleri” sergisinin açılışıyla başlayacak.

Ardından, Müzik Folkloru Araştırmacısı, Yazar Süleyman Şenel tarafından "Cumhuriyet'e Âşık: "İki Veyselimiz Var...” ismiyle saat 19.30’da yine Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde bir konferans düzenlenecek.

Âşık Veysel’in hayatına saygı duruşu niteliğindeki program, son olarak saat 20.30’da sanatçı Haluk Tolga İlhan'ın, “Âşık Veysel'in Eserlerine Yolculuk” isimli konseri ile sona verecek. Konserde İlhan, müzikseverler ile bir araya gelerek Âşık Veysel'in unutulmaz türkülerini seslendirecek.

Âşık Veysel'in yaşamına ve sanat hayatına dair derinlemesine bakış açısı sunulacak bu anma programına tüm sanatseverler davetlidir.

ANMA PROGRAMI:

Ressam Haydar Özay’ın Âşık Veysel Resimleri Sergisi

1-14 Aralık 2023

Sergi açılışı – Kokteyl: 19.00

Yer: MSKM

Adres: Örnek Mah. Şehit Cahar Dudayev Cad. No 111 Ataşehir

Âşık Veysel’in vefatının 50. yıl dönümü anısına ressam Haydar Özay’ın “Aşık Veysel Resimleri” sergisinin açılışı Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde 1 Aralık Cuma günü yapılacak.

Ressam Haydar Özay, bir tarih ressamı olmasının yanı sıra edebiyatın, şairlerin, tiyatronun ressamı olarak da adlandırılabilecek bir tutkuyla eserlerine durmaksızın yepyeni başlıklar ekliyor. 19. yüzyılın büyük Macar şairi Sandor Petöfi için, “Petöfi İlk Kez Türkiye’de“ başlığıyla açtığı sergi 2023 yılın en çok konuşulan sergilerinden biri olmuştu.

Daha Önce Nazım Hikmet için yaptığı resimlerini 6 - 18 Ocak 2018 yılında MSKM’de sergileyen Haydar Özay, şimdi de benzer bir sevgi ve adanmışlıkla devam ettiği halk ozanı Âşık Veysel resimlerini de aynı mekânda sanatseverlerle buluşturacak.

Ressamının bir resimden diğerine bağlanan her bir resmi, büyük halk ozanı Âşık Veysel hayatından ve türkülerinden kaynaklanırken, yoğun duygusallıklarıyla sanat dünyasında bir eşine rastlanmayan özgünlükte, benzersiz bir Âşık Veysel sembolizmine dönüşüyor.

Haydar Özay’ın Mustafa Saffet Kültür Merkezi’ndeki sergisi, güçlü ve kendine özgü epik üslubuyla gitgide büyütmekte olduğu bir Âşık Veysel koleksiyonun 22 sıra dışı resmini sanatseverlere sunacak.

1973’ten 2023’e Âşık Veysel’in vefatının 50 yıl sonrasında açılacak olan Haydar Özay’ın “Âşık Veysel Resimleri” resim sergisi, 14 Aralık tarihine kadar Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde ziyaretçilere açık olacak.

Konferans

Saat: 19.30

Cumhuriyet'e Âşık:

"İKİ VEYSELİMİZ VAR...”

Müzik Folkloru Araştırmacısı, Yazar, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Sanatçı Öğretim Görevlisi Süleyman Şenel

21 Mart 1973 günü aramızdan ayrılan Âşık Veysel; nice emsali halk sanatkârı gibi doğup büyüdüğü ve gıdası ile beslendiği Emlek topraklarının unutmayan hâfızası; içinde yetiştiği toplumun diliyle konuşanı; 80 yıllık gönlünde yaşattığı adı-sanı bilinmez saz ve söz ustalarının izinde, dile-kaleme gelmemiş nice duyguları kendi usulünce sazı ve sözü ile dillendiren bir Cumhuriyet âşığı idi.

Dışarıya karanlık, özüne aydınlık dünyasında, kendini sabırla sınayıp eğitmesini bilen ve yaşadığı zamanın kazanımlarını bir filozof gibi şiirlerinde dile getiren, dününü süzebilen, yarınını görebilen bir "Gerçek Âşık!", idi...

Konser

Saat: 20.30

“Haluk Tolga İlhan ile Âşık Veysel'in Eserlerine Yolculuk”

Etkinlik kapsamında, Türk Halk Müziği’nin sevilen ismi Haluk Tolga İlhan, Âşık Veysel'in en etkileyici şarkılarını seslendirecek. İlhan'ın kendine özgü yorumuyla Âşık Veysel'in derin duygularını ve anlam yüklü sözlerinİ müzikseverler yeniden keşfedecek.