Anadolu Yakası Pazarcı ve Seyyar Esnaf Odası Başkanı Memet Emin Yarar, eylem ve iddialara dair sorularımızı yanıtladı.


Pazarlarımızı modernize etmemiz gerekiyor
Kanuna göre bizim pazarlarımızı modernize etmemiz gerekiyor. Özellikle Pazar yerlerini görüntü, gürültü kirliliği yaratan, sokaklarda sıkıntı yaratan, 6’ıncı maddede ki özellikleri taşımayan(yani Zabıta birimi, çöp konteynırı, havalandırma, aydınlatma ve ses sistemi v.s.) gibi özellikleri taşıyan pazarların olmaması durumunda bu duruma getirin diye kanun emrediyor. Verilen süreyi de aştık. Dolayısıyla böyle özellikte olan pazarları, bu alanları yaratın deniliyor.

Kanun vatandaşın ve pazarcı esnafının rahatsızlığı ortadan kaldırın diyor
Kısacası Kanun bize pazar yerlerini modernize edin hem vatandaşın hem de pazar esnafının bu rahatsızlığını ortadan kaldırın diyor. Pazarların kurulduğu sokaklarda ki vatandaşlara sorun %90’ı pazarın kaldırılmasını istiyor. Hem sokağında istemiyor hem de uzağımda olmasın istekleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Herkes aynı şeylerin olmasını istiyor.

Esatpaşa pazarının taşınması kararı bölge halkının talebi
Esatpaşa Pazarı için vatandaşlar 3 seneden beri sürekli arayarak aman bizi kurtarın diye feryat ediyorlar. Peki, belediye ne yapacak. Belediyelerin Kapalı Pazar oluşturması gerekiyor. Ataşehir Belediyesi bu hassasiyeti taşıyor. Buradan bu hassasiyetlerinden, duyarlı davranışlarından ve bize Kapalı Pazar alanı kazandırdığından dolayı Belediye başkanına sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Çünkü diğer belediyeler yerimiz yok deyip taleplerimizi yerine getirmiyor ama Ataşehir Belediyesi bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyor.

Ataşehir Belediyesi Pazarcı Esnafını düşünerek yeni kapalı pazar alanını esnafın talebi doğrultusunda inşaa etti
Şimdi Ataşehir Belediyesi bu hassasiyeti gösterip pazar yerlerini modernize etmeye çalışıp özellikle vatandaşın huzursuzluğunu ortadan kaldıracak, pazarcı esnafın daha iyi koşullarda faaliyetini sürdürebilecek, üstü kapalı, giriş çıkışların sıkıntı yaşatmadığı, çevreye rahatsızlık vermediği Pazar alanlarını oluşturmadaki hassasiyetinden dolayı biz buna tepki gösterirsek biz geleceğimizi karartıyoruz demektir. Biz olaya günübirlik bakıyoruz ve geleceği görmüyoruz demektir.

Eylemi yapan pazarcı esnafımızın taşınacağından bilgisi var! Onlar talep etti ve onların talepleri doğrultusunda pazar alanı yeni yerine taşındı. İstemeselerdi bizde belediyeye bu projeyi yaptırmazdık...
Ben Esatpaşa da direniş gösteren esnafların hepsinin bilgisi var. Ben hepsine söyledim. Üç sene önce bu projenin hayata geçeceği konusunda hepsini bilgilendirdim hatta bir an önce olsun başkanım ne zaman taşınacağız diye söylüyorlardı. Eğer bana biz oraya taşınmak istemiyoruz başkanım. Belediyeye söyle oraya masraf yapmasınlar deselerdi gidip belediye ile görüşürdüm ve benim esnafım buraya gelmek istemiyor buraya masraf yapmayın konusunu aktarırdım. Pazarcı esnafın taleplerine de saygı duyardık. Ama olay öyle değil. Ben tüm pazarları dolaşıyorum. En ufak bir olayda bilgilendiriyorum. Sıkıntınız, talebiniz var mı? Diye tek tek soruyorum.

Eylemin yapıldığı gün pazarcı esnaflarımız beni vatandaşlarımıza arattı kendileri aramadılar
Ben pazarcı esnafından kopuk bir başkan değilim. Esatpaşa’ daki olayda biri kalkıp beni arayamadı. Onun için arayamazlar çünkü olayların akışından haberdarlar. Kendileri aramıyor oradaki vatandaşlara arattırıyorlar beni. Ben her zaman Pazarcı esnafın yanında durdum. Bugünde belediye buraya harcama yapmış ve geleceğimizi teminat altına almış. Ben sıkıntılarını anlıyorum. İlk hafta iş yapamadılar. Vatandaşların geliş gidişlerdeki sıkıntılarını da anlıyorum.

Pazarımız için mevcut aracımız dışında hem odamız ve belediyemiz 3 servis aracıyla vatandaşlarımıza kolaylık ve hizmet sağlayacak
Çok uzak dedikleri yer 500-600 metre bir mesafede. Biz orayla ilgili olarak servis sözü verdik. Sırf Esatpaşa Pazarı için iki adet servis aracı aldık. Bir araçta Ataşehir Belediyesi verecek. 3 Servis vatandaşa hizmet verecek orada. Hem son duraktan hem de pazarın kurulduğu yerden servisler çalışacak.

Tüm amacımız esnafımız ve halkımızın daha iyi hizmet alması
Bir üçüncü nokta daha belirleyerek Pazarı canlandırarak vatandaşımıza da hizmet için tüm gayretimizle çaba göstereceğiz. Her türlü imkânlarımızı seferber edeceğimizi toplantılarda söyledik. Sıkıntı ise ilk etapta iş yapamadıkları ve kendilerine özel muamele uygulanmadığı içindir. Biz hakkaniyetli davranıyoruz ve davranmaya da devam edeceğiz. Ben orada kaç esnafım varsa hepsine ayırım gözetmeksizin aynı minvalden bakıyorum. Yakınlık derecesi ne olursa olsun hepsi bizim için aynıdır.

Pazar oturduğunda tüm esnafımız kazanmış olacak
Hakkaniyet davranışlarımızdan rahatsızlık duyan bir grup var. Bana yer satıyorlar diye iddialar ortaya atıyorlar. Bırakın bir metre 1 santim yer bile verdiğim yok. Biri gelsin desinki sen bu adama veya esnafa yer sattın ispatlasınlar bir saniye bu koltukta durmam. Aynı durum belediye içinde geçerli. Bu kadar net konuşuyorum. Asıl buradaki sıkıntı şu. Eski Pazar yerinde cadde ağzındaki esnafın % 30’u iş yapıyordu. Geri kalan %60-70 esnafta arada kalıyordu. Şimdiki ise herkes eşit seviyeye geldi. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor. İş yapacak esnafın sayısının artması bu sıkıntının doğmasına en büyük nedendir. Pasta bölüşüldü. Sıkıntı bu.

Ben esnafımın korucusuyum! Ama yanlışa asla müsade etmem
Ama biz yanlışlara hiç taviz vermedik. Ben Oda Başkanı olarak onların temsilcisiyim. Hiçbir zaman dik duruşumdan taviz vermedim vermemde çünkü ben esnafın korucusuyum. Esnafımın hakkını korumakla mükellefim. Bu benim asli görevim. Ama esnafım da haksızlık yapmayacak, hakarete yönlenmeyecek, geleceğin teminatını yok etmeye çalışmayacak. Esatpaşa daki olay buna yönelikti. Onlarında tespiti yapıldı ve belediye tarafından kendilerine uyarı yapılacak. Esnafımız önümüzdeki Pazar günlerinde yeni yerinde tezgâhlarını açacak. Hiçbir sıkıntı yok.

50 Yıllık semt pazarının olduğu yerin 3/2'si Milli Emlak'a ait ve belediyeye devir işlemi yapılmadı. Yapılsaydı oraya daha çok katlı yer yapılabilirdi ancak olmayınca belediye kanun çerçevesinde kendine ait olan yere kapalı semt pazarını inşaa etti! Çünkü mevcut yerin alan küçüklüğü nedeniyle kapalı pazar alanı inşaa edilemezdi
Eski yerin üçte ikisi Milli Emlak Müdürlüğüne aittir. Üçte biri belediyenin. Belediye orayı alsa bile komplesi sığmazdı. Bu sefer yer küçük sığma sorunu çıkardı. Belediye orayı almak için uğraştı. Milli Emlak vermeyince belediye ne yapabilir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen böyle bir imkan yakalamışız, bir alan yaratılmış bize. Birde orası birbirini tamamlayan bir proje. Esatpaşa Pazarı açıldığı gün Örnek Pazar alanı park yeri olur. Aynı durum Örnek Pazar esnafı için de geçerli. Trafik ve park konusunda çevre rahatsızlığı ortadan kalkacak. Biz ilerisini onlarsa günübirlik düşünüyorlar. Bugün belki kazancın düşer ama yarın fazlası cebine girecek ve geleceğin de teminat altına alınmış olacak.

Eylemin olduğu gün kapalı pazar alanında 06.00-12.00 kadar sorun yaşanmaması için oradaydım ve gerekli bilgilendirmeleri yaptım
Sabah saat 06.00’dan saat 12.00’a kadar bütün ekibimle birlikte Esatpaşa yeni kapalı Pazar alanındaydık. 07 ile 08 saatleri arasında Pazar esnafıyla toplantı yaparak gerekli bilgilendirmeyi yaptım. Artık Pazar yerinin burası olduğunu, eski yerin artık bizim için bir şey ifade etmeyeceğini belirttim. Hiçbir esnaf arkadaşım karşı bir şey söylemedi.

Ataşehir'de pazarcı esnafımızı ve halkımızı düşünen Ataşehir Belediye Başkanımız Battal İlgezdi ve yönetimine teşekkür ediyorum! İthamları doğru bulmuyorum...
Sözlerimin başında da belirttim. Ataşehir Belediye Başkanı ve yönetimine özellikle pazarlarımızın modernizasyonu konusunda göstermiş oldukları ilgi alaka ve hassasiyetten dolayı ben bütün Pazarcı Esnafım adına teşekkür ederim. Şu an Ataşehir belediyesi sayesinde 5 Kapalı Pazar alanımız oluştu. Hiçbir ilçe belediyesinde olmayan bir durum bu. Ataşehir belediye başkanı battal İlgezdi ve yönetimine söylenen sözleri ve ithamları hiçbir zaman hak etmediklerini aksine takdirle karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumu yaratanların provaktif eylem olarak söylediklerini akli selim insanların böyle bir söylemi asla yapmayacakları konusunda kanaat içerisindeyim.