Kızılay Ataşehir Şubesi'nde bağışçılardan toplanan gıda, kıyafet ve hijyen ürünleri geçtiğimiz günlerde Kızılay Ataşehir Yönetimi ve Gönüllülerince türüne göre ayrılıp, ambalajlanarak Kızılay'ın yardım tırına yüklenerek Suriye'nin Lazkiye kentinde yaşayan Bayır Bucak Türkmenlerinin yaşadığı Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki geçici barınma merkezine gönderilmek üzere uğurlanmıştı.

Kızılay Ataşehir Şube Başkanı Talha Keleş, Yönetim Kurulu üyesi Fatih Yelekoğlu ve Martas Otomotiv A.Ş Mali İşler Müdürü Cem Demirel ile Ataşehir Haber İmtiyaz Sahibi Serkan Şimşek Hatay'a gönderilen malzemelerin dağıtımı ve bölgedeki son durumla ilgili yetkili birimlerden bilgi almak üzere Hatay'a gitti. Hatay'da Ataşehirli iş insanı ve Kızılay gönüllüsü Mustafa Ahmet Çirkin'in Ataşehir karşılaması sonrasında Kızılay Ataşehir heyeti Ataşehir İlçe Kaymakamlığı görevini yürüten İçişleri Bakanlığı kararnamesi ile Kırıkhan Kaymakamlığı görevine 2 yıl önce atanan Zafer Karamehmetoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, Talha Keleş ve Ahmet Çirkin dahil, ayakta duran insanlar ve iç mekan

Ziyaret kapsamında Kızılay Ataşehir yönetimince Zafer Karamehmetoğlu'na Ataşehir'e yapmış olduğu hizmetler adına teşekkür plaketi takdim edildi. Kırıkhan Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu'da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kızılay'ın sadece Türkiye ile sınırlı kalmayan bir dayanışma ve yardım ağı var. Afet başta olmak üzere her türlü deprem, sel, savaş mağduru vatandaşlarımıza yardım elini uzatıyor. Buna sizlerde gönüllü öncülük ettiğiniz için teşekkür ediyorum diyerek bölgedeki durum ve çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Kırıkhan Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu'nu ziyaretin ardından Kızılay'ın Suriye İnsani Yardım Hatay Lojistik Merkezi'ne doğru hareket ederek, Kızılay Hatay İl Sorumlusu Kadir Kemaloğlu ile görüştü. Yaklaşık 10.000 Metrekarelik bir alan üzerinde kurulan eski fabrika alanını savaş mağduru vatandaşlar için lojistik merkezi olarak kiralandığı alanda incelemelerde bulunan heyet Kadir Kemaloğlu'nda yardımlar ve çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Kızılay Hatay İl Sorumlusu Kadir Kemaloğlu lojistik merkezi ile ilgili Ataşehir'den gelen heyete; "Bir kısım malzemeyi de depolarımıza yerleştiriyoruz. Bu depolarda gelen malzemelerin tasnifini yapıp ihtiyaca göre dağıtıyoruz. Bağış yoluyla topladığımız hijyen malzemeleri, giyim, gıda, çadır, temel barınma malzemeleri gibi akla gelebilecek tüm insani yardım malzemesi bu depolarımızda var ve biz burada bunları düzene soktuktan sonra Suriye ve Hatay içerisinde çalışan ekiplerimiz aracılığıyla oradaki gerek çadır kentlere, gerekse kendi yetimhanelerimize sevk ediyoruz. Türk Kızılay İnsani Yardım Koordinatörlüğü olarak 115 personelimizle Suriye’de hizmet veriyoruz. Burada Türkiye'nin her yerinden gelen yardım malzemelerini ihtiyaç olan bölgelere en hızlı şekilde tırlarla ulaştırıyoruz. Ortalama şuan da dolu olan lojistik merkezimizde 1 hafta sonra giden yardımlar nedeniyle sürekli boşalma söz konusu oluyor. Yeni yardımları ayırıyor, yerlerine koyuyor sonra tırlarla bölgelere gönderiyoruz." dedi.

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, Talha Keleş dahil, ayakta duran insanlar

Kızılay'ın Suriye İnsani Yardım Hatay Lojistik Merkezi'nde incelemeleri tamamlayan heyet Ataşehir'den gönderilen yardım malzemelerinin ulaştırıldığı Yayladağı ilçesindeki geçici barınma merkezinde yaşayan Bayır-Bucak Türkmenlerini görmeye Hatay'ın Yayladağı ilçesine araçla hareket ettiler. Yayladağı ilçesi'ne varan heyet, Yayladağı Kaymakamı Tahir Yılmaz'ı makamında ziyaret etti.
Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, Talha Keleş ve Ahmet Çirkin dahil, ayakta duran insanlar
Kaymakam Tahir Yılmaz'ı ziyaret sırasında bölgedeki son durum ve yaşayan Suriyeli ve Bayır Bucak Türkmenleriyle ilgili kendisinden bilgi aldı. Kaymakam Tahir Yılmaz, bölgede yaşayan savaş mağduru vatandaşlar için özellikle gıda, kıyafet ihtiyaçlarının olduklarını ve bu konuda İstanbul'da Kızılay aracılığıyla yardım kampanyası başlatılması gerektiğini vurguladı. Kızılay Ataşehir Şube Başkanı Talha Keleş'te yaklaşan ramazan öncesinde bölgeye yönelik yeni yardım tırlarını göndereceklerini ifade etti.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, ev ve açık hava

Kaymakamlık ziyareti sonrasında heyet, 4.200 Bayır Bucak Türkmenin yaşadığı Yayladağı Dutlubahçe Mahallesi'nde inşaa edilen Yayladağı Geçici Barınma Merkezi'ne geçti. İçişleri Bakanlığı'nca Yayladağı ilçesinde 102 bin metrekare alan üzerinde kurulu ve 776 konteynerin bulunduğu Yayladağı Geçici Barınma Merkezine varan heyet burayla ilgili Kızılay Hatay İl Sorumlusu Kadir Kemaloğlu'nda bilgi aldı. Kemaloğlu Ataşehir heyetine verdiği bilgide, "Yayladağı Geçici Barınma Merkezi'nde Kızılay Çocuk Dostu Alanı, 20 derslikli okul, cami, 3 oyun parkı, TFF Tarafından kurulan çok amaçlı spor sahası, kütüphane, etüt salonu ve sağlık ocağının faaliyet gösterdiği merkezde, bir doktor ve iki hemşire dahil 191 personel görev yapıyor." dedi.
Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar, ağaç ve açık hava

Kızılay Ataşehir heyeti burada Kızılay Çocuk Dostu Alanı'nda ve Okul'da öğrenim gören yaklaşık 500'e yakın çocuğa hediyeler dağıttı. Çocuklarla birlikte oyunlar oynayan heyet, çocukların yüzündeki tebessüm ve mutluluklarına ortak oldular.
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, çocuk, basketbol sahası ve açık hava
Çocukların eğitim aldıkları sınıflara giren Kızılay Ataşehir Şube Başkanı Talha Keleş, Çocuklara Kızılay'ın önemini ve gönüllülük esasına vurgu yaptı. Suriye'li Bayır Bucak Türkmen çocuklarının bizlerde; "Kızılay'cı olacağız, Türkiye'yi çok seviyoruz" demeleri ise Başkan Talha Keleş ve beraberindeki heyeti duygulandırdı.
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, oturan insanlar, masa ve iç mekan
Yayladağı'nda öğrenim gören Suriyeli Türkmen çocukların temel eğitimleri aldıkları sıralardan İstiklal Marşı'nı okumak için okul bahçesindeki çoşkulu okumaları ise görülmeye değerdi. Kızılay Ataşehir heyeti öğrencilerle birlikte İstiklal Marşı okudular ve çocuklarla birlikte fotoğraf çekindiler.
Görüntünün olası içeriği: 30 kişi, ayakta duran insanlar

Ortaokul çağındaki çocukların Türk Bayrağı'nı asılı bisikletleriyle geçici barınma merkezinde bisiklet sürmeleri ise çocukların Türkiye sevgisini ve merhametinin çocukların gözündeki önemini bir kez daha gösterdi. Yayladağı Geçici Barınma Merkezi'ni tamamen gezen Ataşehir heyeti, burada yaşayan vatandaşların sıcak karşılaması ile karşılaştı.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava
Birçoğunun İçişleri Bakanlığınca inşaa edilen konteyner evlerine davet etmeleri ise Ataşehir heyetini son derece mutlu etti. Heyete çocuk, genç, yaşlı ve aileli vatandaşlarla sohbet etme imkanı buldu. Suriye'de turizm işiyle uğraşırken, savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan aileye konuk olan heyet, Türkiye Cumhuriyeti Devletine şükranlarını iletirken Kızılay'a da yapmış olduğu hizmetler ve yardımlar için teşekkür etti. Aile ziyaretten dolayı Kızılay Ataşehir heyetine teşekkür ederek genel durumları hakkında bilgi verdi.
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Yayladağı Geçici Barınma Merkezi'nde ailelerin durumlarıyla ilgili bilgi alan Ataşehir heyeti, buradaki ziyaretlerini tamamladıktan sonra Bayır Bucak Türkmenleri aileleri adına temsilci kişiler ve Kızılay görevlileri hakkında son durum değerlendirmesi ve yardımlarla ilgili istişare de bulundu. Türk Kızılayı Ataşehir Şube Başkanı Talha Keleş, bölgeye yardımlarının devam edeceğini ve herkesin buralara gelip mutlaka görmesi gerektiğini vurguladı. Ziyaret programı havanın kararması ile sona erdi.