Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, geçtiğimiz haftalarda İBB Meclisi'nde kabul edilen İçerenköy Mahallesi'nin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planına dair mahalle sakinlerini bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Bilgilendirme toplantısı İçerenköy İnal Aydınoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıya; Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Belediye Başkan Yardımcıları Sadık Semih Kayhan, Cenan Arslan ve Plan ve Proje Müdürü Temel Önder, belediye meclis üyelerinin yanısıra CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın, CHP Ataşehir Belediye Başkan Adayı Onursal Adıgüzel'in yanısıra mahalle sakinleri katıldı.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, "Ataşehir'in kurucu belediye başkanı olarak, biz Ataşehir'i bir masa sandalye ile kurduk. Şuanda içerisinde bulunduğumuz salon Atatürk Kültür Merkezi'nden sonra en büyük salon. Kültür merkezinin yapılmasına katkı sunan, emeği geçen, mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kültür merkezi bünyesinde 3000 kişilik salon, dersliklerimiz var. Kültür merkezimizde 6100 kursiyerimiz eğitim alıyor. Önümüzdeki günlerde 8000 m2'lik Atatürk Mahallesi'nde büyük bir sağlık kompleksini hizmete açıyor, Türkan Saylan Tıp Merkezi'ni de oraya taşıyoruz. Yakın zamanda açılışını yapacağız. Bu bir veda konuşması ama ben bir yere gitmiyorum, Ataşehir'de yaşıyorum ve Ataşehir'in çocuğuyum. Bugün buradaki toplanma amacımız, İçerenköy Mahallesi'nin imarları ile ilgili bilgilendirme yapmak. Göreve geldiğimizde Ataşehir'in birçok mahallesinin imarı yoktu. 10 Yıl İBB Başkanı Kadir Topbaş ile mücadele vermekle geçen sürecin ardından bugün artık imarları çıkmış olan mahallelerimizin imar bilgilendirme toplantılarını gerçekleştiriyoruz. İçerenköy mahallemiz 40 yıllık imar sorunu ile baş başa kalmış, O dönemde Sosyal Demokrat Halkçı Parti‘nin yönetiminde olan İBB'de İçerenköy'ün yarısı yeşil alana çevrilmiş, o günden bugüne hiç bir gelişme olmamıştı. 2019'da yapılan imar planımızda mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Ataşehir Belediye Başkan Yardımcılarımız Sadık Semih Kayhan, Cenan Arslan ve Plan ve Proje Müdürümüz Temel Önder, belediyedeki teknik arkadaşlarımız planlarin hazırlanmasını sağladılar. Planların çıkmasında emeği geçen Ataşehir'de ve İBB'de meclis Grubu bulunan tüm siyasi parti grup başkanvekili arkadaşlarımıza, meclis üyesi arkadaşlarımıza, İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Adnan Zeki Bostancı ve komisyon üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 

İlgezdi, "Diğer mahallelerimizinde imar planları ile ilgili önemli gelişmeler oldu. 7 mahallemizin imarları çıktı. 3 mahallemizin mülkiyet sorunu çözüldü, tapuları hazırlanıyor. Komşularımıza hayırlı olsun." dedi.

Başkan İlgezdi, sonraki sürece ilişkin şu bilgiyi verdi: “Bundan sonra, planlar İBB tarafından Ataşehir Belediyesi’ne gönderilecek ve burada 1 ay süreyle askıda kalacak. Ardından 18 uygulaması için Ataşehir Belediyesi tarafından gerekli ihale yapılacak. Islah imar planından gelen alanlarda 18 uygulaması yapılacak, sonrasında arzu eden vatandaşlarımız hemen inşaatlarına başlayabilecek. İçerenköy’ün imar sorunu çözülmüştür, mahalleli vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. 

Toplantıda kısa bir konuşma yapan CHP Ataşehir Belediye Başkan Adayı Onursal Adıgüzel ise, “Öncelikle Battal Başkan’a Ataşehir için vermiş olduğu emeklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ben İçerenköy’de yaşayan ve buranın sorunlarını çok iyi bilen bir kardeşinizim. Bu toplantının yapıldığı İnan Aydınoğlu Kültür Merkezi, ilçemiz için büyük bir kazançtır. Deprem, kentsel dönüşüm, tapu ve imar meseleleri hepimizin gündeminde olan çok önemli sorunlardır. Depreme karşı dayanıklı bir Ataşehir’de oturmak için hep birlikte çok çalışacağız. Bu sorunun aşılmasında emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Ardından, onaylanan yeni imar planındaki kazanımları aktaran Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan şunları söyledi: “Yeni plana göre İçerenköy’ün tamamında emsal değeri 2.10 oldu. Elinizdeki tapuda sahip olduğunuz metrekare alanı ne kadarsa, emsal bu metrekarenin üzerinden hesaplanacak ve böylece kesintiden kaynaklı bir hak kaybı yaşanmayacak. Ayrıca vatandaşlara ait, sosyal donatı alınında kalan arsalar dahi, 18 uygulamasıyla birlikte 2.10 emsal değerini kullanabilecekler. İçerenköy’de hiç kimsenin 1 metrekare arsasının bile imarla ilgili kaybı olmayacak.” 

18 uygulaması hakkında bilgi veren Sadık Kayhan, “18 uygulamasıyla, 70 – 80 metrekare gibi küçük boyuttaki arsalar, belediye tarafından birleştirilecek. Ayrıca yeşil alan, okul alanı ve sağlık alanı gibi sosyal donatı alanında kalan yerler, en yakın adaya taşınarak konut alanına çevrilecek. Böylece parsel sınırları kaldırılıp, arsalar birleştirilerek, imar planının uygulanabileceği daha büyük bir parsel oluşturulacak” açıklamasında bulundu.