2019 Yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın devreye girerek doğrudan Ataşehir Belediyesi'ni devredışı bırakarak hazırladığı protokol yoluyla TOKİ ile Kentsel Dönüşüm projesinin başlatılması için çalışma yürüttüğü İmar İskan Blokları'nda 2 yıllık sürece yaklaşılırken, hak sahipleri ile TOKİ arasında muvafakatnameler imzalanmaya başlanmıştı. Çoğunluğu elde eden TOKİ, hak sahiplerine 3+1 Net 98 Metrekarelik lüks daireler yapacağını hak sahiplerine imzaladıkları muvafakatnamelerde belirtmişti.

Ancak geçen bu süreç içerisinde TOKİ'nin 3+1, 2+1 ve 1+1 şeklinde hazırladığı projede hak sahiplerine 3+1 daire vereceği, imza ve devir işlemi yapmayan vatandaşlara da 98 Metrekare'den daha az 70 Metre karelik 2+1 ve nakti para teklifinin ardından, imza vermeyen 300'ü aşkın hak sahibide TOKİ'nin bu yaklaşımın kamulaştırma tehdidi ile karşı karşıya bırakıldıklarını, eşitsizlik ve kanuna aykırı olduğunu iddiaa ederek basın açıklaması düzenleyeceklerini belirtmişlerdi.

Ancak bir gün önceden henüz bir resmi yazı olmadan AK Parti Ataşehir İlçe Başkanı Mehmed Emin Özkaya ile AK Parti Ataşehir İlçe Başkan Adayı İsmail Erdem sosyal medya hesaplarından bu durumun giderildiğini ve tüm hak sahiplerinin 98 metre karelik net dairelere sahip olacağını ilan etmesinin ardından İmar İskan Blokları Hak Sahipleri Mağdurları tarafından önceden planlanan basın açıklaması bugün gerçekleşti.

TOKİ'nin Yenişehir Mahallesi'nde bulunan Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisi önünde yapılan basın açıklamasına; CHP İstanbul 1.Bölge Milletvekilleri Onursal Adıgüzel, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, 24.Dönem Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Seval Düzenli, Yenişehir Mahalle Muhtarı Mustafa Arı, hak mağduru vatandaşların avukatları aynı zamanda hak sahibi Av. Kamuran Eraslan ve Av. Ayla Durmuş Denisenkol ile mağdur edildiklerini iddiaa eden vatandaşlar katıldı.

Bölge Milletvekillerine ön bilgi veren Av. Kamuran Eraslan ve Mahalle Muhtarı Mustafa Arı, sürecin nasıl geliştiği hakkında milletvekilleriyle genel durumu paylaştı. Hak sahibi vatandaşların adına Av. Kamuran Eraslan tarafından hazırlanan basın açıklaması Av. Ayla Durmuş Denisenkol tarafından kamuoyu ve basın ile paylaşıldı.

Talebimiz ayrımcılıkların ve eşitsizliklerin giderilmesi
İstanbul ili Ataşehir ilçesi, Şerifali çiftliği (bölgesi) Toki tarafından gecekondu önleme bölgesi ve kentsel dönüşüm proje alanı olarak geçmekte olup, taşınmaz maliki olduğumuz bu bölgede bu güne kadar TOKİ‘nin bölgeye kurduğu hizmet birimi çalışanları tarafından tapu maliklerine resmi tebligatlar yapılmayarak sadece telefonla aranarak imza atmazsanız tapularınızı devlet elinizden alacak şeklinde korku iklimi yaratılarak sayısı 600-700 civarinda tapu malikine muvafakatname imzalatılmış ve tapu devri alınmıştır. Bu şekilde bu belgeleri ilk imzalayanlara 98 metrekare verilmiş, akabinde tapu malikleri aranarak 70 metrekare ve 135 bin tl’ye imza atmaları aksi taktirde devlet eliyle kamulaştırma yada düşük bedelle tapularının elinden alınacaği belirtilerek onlarca tapu maliki de imza atmak zorunda bırakılmıştır. Bu şekilde imza atıp taşınmazlari tahliye eden vatandaşlar taşınma ücreti ve kira yardımı ödeneceği söylenerek mağdur edilmiş ve ortada bırakılmıştır. Burada hiç kimse kentsel dönüşüme karşı değildir. Ancak gelinen süreçte mülkiyet hakkımız üzerinden yapılmak istenen haksızlıklara karşı çıktığımızda bölge 30 - 35 yıl önce bu bölge için konan 775 sayılı gecekondu önleme yasası kapsamından çıkartılmayarak, bu husus ve düzenlenme amacı tamamen farklı durumlar için getirilen 5162 sayılı kanunla değişik 2985 sayılı toplu konut kanunu 4 ve ek-6 maddesinin 2942 sayılıı kamulaştırma kanunu ile 4721 sayılı tmk 712,713 md, ve diğer maddeler gerekçe gösterilerek anayasa ile teminat altına alınan mülkiyet hakkımız üzerinden bahsi geçen yasalardaki usul ve esaslar çiğnenerek ve kentsel dönüşümde en son yapılmasi gereken muvafakatname ve tapu devri en başa alınarak usulsüz olarak mülkiyet hakkımız ihlal edilmektedir. Kentsel dönüşüme asla karşı olmadığımızı beyanla bölge taşınmaz malikleri olarak taleplerimiz ise;
- Bölgenin 775 sayılı gece kondu önleme yasası ve bu yasa kapsamı ile ilgisi kalmadığından bölgenin bu yasa kapsamından çıkartılması,
- Devlet şayet 775 sayılı yasa kapsamından bölgeyi çıkartmayacaksa mülkiyeti maliklere ait olan bu alanda kentsel dönüşüm yasası ve buna ilişkin düzenlemede belirtilen siralamalara uyularak çalışma ve işlem yapılması, proje, teknik şartname yapılacak proje detaylı belirlenerek ,taşinmaz malikleri ile bu hususta sözleşme imzalanması ve akabinde muvafakatname ve tapu devri işlemlerinin yapılması,
- Bölge de vatandaşa sosyal konut, Toki yada müteahhite ayrı proje ayrımı yapılmaksızın yapılacak projenin detaylarının ortaya konarak vatandaşlarla paylaşılması ve mülkiyet hakkımızı ve bölgenin değerine yakışacak şekilde taşınmaz maliklerine yapılacak projeden daire verilmesidir.

Bu taleplerimiz son derece doğal ve mülkiyet hakkımıza uygun talepler olup, kentsel dönüşüme evet dediğimizi, vatandaşın mülkiyet hakkı üzerinden vatandaşın mülkiyet hakkının hiç edilerek 3.şahislara yarayacak şekilde rantsal dönüşüme karşi olduğumuzu, mülkiyet hakkımız üzerinden sosyal devlet ve hukuk devleti ilkelerine uygun olarak, kentsel dönüşüm ve diğer yasal düzenlemelerin ruhuna ve amacına uygun olarak hazırlanacak ve yapılacak her projeye onay verceğimizi, aksi taktirde hukuksal olarak bütün yasal yolları kullanacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Basın açıklamasının ardından hak sahibi vatandaşlar mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. Basın açıklamasının ardından yetkililerden bilgi almak üzere Bölge Milletvekilleri Onursal Adıgüzel, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin ile Mahalle Muhtarı Mustafa Arı, TOKİ'nin kentsel dönüşüm ofisinde görüşme yaptı. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'den belediyenin yetkisinde olmadığından görüşmeye katılmayarak hak sahibi mağdur vatandaşlarla sohbet etti.

Görüşmelerin ardından Bölge Milletvekilleri Onursal Adıgüzel, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin ile Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi son olarakta CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın ortak basın açıklaması yaptılar. Yetkililerden bilgi aldıklarını belirten Milletvekilleri haksızlığın giderileceğini, TOKİ tarafından tüm hak sahiplerine 3+1 net 98 metrekarelik daire verileceğini ve sürecin takipçisi olacaklarını belirttiler. Basın açıklamasında yeni yıl mesajlarını da halk ile paylaşan milletvekillerinin açıklaması ardından hak mağdurları olaysız şekilde dağılmaya ve muvafakatnameleri imzalamaya başladılar.