Barbaros Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Parkı düzenlenen tören programına Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş'a vekaleten İlçe Yazı İşleri Müdürü Selma Akkaya, Valilik programı nedeniyle 3 Muhtarın il programına katılması nedeniyle Ataşehir'in 14 mahalle muhtarı, Ataşehir Belediyesi Muhtar İşleri Müdürü Aysel Tekin, Belediye Meclis Üyesi Salih Kızılhan, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Adem Yılmaz'ın yanısıra yönetim kurulu üyeleri Murat Karaman, Salih Us hazır bulundu.

Atatürk anıtına muhtarlar Ataşehir Muhtarları adına çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Muhtarları temsilen Esatpaşa Mahallesi Muhtarı Hüseyin Altun bir konuşma gerçekleştirdi.

Muhtarların daha iyi koşullarda hizmet edebilmesi için yeni bir kanuna ihtiyaç vardır
Esatpaşa Mahallesi Muhtarı Hüseyin Altun Konuşmasında; "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Muhtarlar Demokrasinin Temel Taşıdır" sözü ile başlamak istiyorum. Kuruluşundan bu yana 190 yıllık tarihi olan muhtarlık kurumunun 21.yüzyıla yakışır koşullarda hizmet edebilmesi için yeni bir kanununa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için biz muhtarların taleplerine kısaca değinmek istiyorum. Birincisi köy kanunu'nun yenilenerek günümüz şartlarına uyarlanması, İkincisi, yeni bir mahalle kanunu'nun yapılması ve TBMM'den geçecek bir yasa ile Türkiye'de muhtarlar birliğinin kurulması da şarttır." dedi.

Bugün 19 Ekim 2019 Muhtarlar gününde demokrasinin kılcal damarları olan biz muhtarların talepleri şöyledir.

2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. Müracaatların iyi hal kağıdı ile yapılması, adaylara birleşik oy pusulası düzenlenmesi, bu pusulada adayların resminin bulunması ve adayların öğrenim durumunun yükseltilmesi gereklidir. 5393 sayılı Belediye Kanunun 9.maddesinin değişikliğine gidilmesi, maddede ki belirsiz ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulması ve mahalle muhtarlarının tüm ihtiyaçlarının belediyeler tarafından nakdi olarak karşılanması, muhtarların mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü il ve ilçe meclislerine, tüm ihtisas komisyonlarına katılmaları ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınması sağlanmalıdır. 5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kaydı işlemlerinin yapılması sağlanmalı, hem müdürlüklerin yükünü hafifletmesi açısından hem de mahalle ye gelen giden vatandaşları muhtarlarımızın tanıması güvenlik açısından önemlidir.Muhtarların özlük hakları günümüz yaşam koşullarına uyarlanmalıdır.

Yukarıda belirttiğimiz bu sorunlar bugün muhtarlık kurumunun içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi, bu sorunların ortadan kaldırılması ile mümkündür. 190 yıldır Türk Milletinin yaşam biçimi olan muhtarlık kurumu, yasal düzenlemelerle daha işlevsel bir konuma getirilmesi devlet ve millet arasındaki bağı daha da güçlendirecektir. Bu bağlamda muhtarlar gününü bize armağan eden, başta sayın cumhurbaşkanımıza, gazi meclisimize, genelgenin yayınlanmasında büyük emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve İstanbul Muhtarlar Federasyonu'na teşekkürlerimizi sunuyoruz. Görevi başında olan muhtarlarımızın gününü kutluyor, bugün aramızda olmayan meslektaşlarımızı da rahmetle anıyoruz.

Konuşmanın ardından muhtarlar ve katılımcılar toplu olarak Atatürk anıtı önünde fotoğraf çekindi.