CHP, AK Parti, İyi Parti ve MHP grupları Ekim ayındaki önemli günleri kutladılar. Partiler adına konuşma yapan isimler; geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Ataşehir Belediyesi personellerinden Oğuzhan Kaçmaz, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Oğuzhan Asiltürk, MHP'nin Ankara Bölge İstişare Toplantısı için Bartın'dan hareket eden midibüs kazasında hayatını kaybedenleri ortak taziye mesajlarıyla unutmadılar. AK Parti Ataşehir Meclis Grup Başkan Vekili Av. Mustafa Naim Yağcı'nın koronavirüs nedeniyle tedavi sürecinde olması nedeniyle gruplar geçmiş olsun dileklerini sundular.

MHP'li Belediye Meclis Üyesi Hakan Arıkaya'da; "4 Ekim Dünya Hayvanlarını Koruma Günü kapsamında; Ataşehir'e yakışan modern hayvan barınağının yapılması için MHP Grubu olarak destek vereceklerini belirtti.Ferhatpaşa Mahallesi'nin 1/5000'lik Nazım imar planı çalışmaları başlamıştır. Hayırlı olsun. Umarım, katılımcı ve beklentileri karşılayacak olan olur. Ayrıca Ataşehir'in diğer imar planları için gereken desteği vereceğimizi belirtiriz." ifadelerini kullandı.

AK Parti Grubu meclis başkanlığı'na 4 farklı soru önergesinde bulundu. AK Parti Grubu tarafından meclis başkanlığına sunulan soru önergeleri şu şekilde yer aldı;

Soru Önergesi - 1: Mülkiyeti Ataşehir Belediyesi’nde olan Ataşehir Örnek Mahallesi, 22/2 Pafta, 2268 Ada, 1 Parsel sayılı 4.901,99 m² yüzölçümlü taşınmaz 13.02.2008 T.T.’li 1/1000 Ölçekli Örnek-Esatpaşa-Ünalan ve Fetih Mahalleleri Revizyon Uygulama İmar Planında Belediye Hizmet Alanı (Sağlık) lejantında kalmaktadır. Ataşehir Belediyesi 14.10.2021 tarih, saat 11.00 de yukarıda detaylı bilgisi verilen sağlık tesis alanını satış için İhaleye çıkarmıştır.Bu bilgiler kapsamında;

1. İmar planlarında sağlık tesis alanı olan Ataşehir Belediyesi mülkiyetindeki 4901,99 m2 yüzölçümlü taşınmaz hangi gerekçeyle satışa çıkarılmıştır?
2. İşbu sağlık tesis alanının satışının hukuki dayanağı nedir?
3. İmar planlarında sağlık tesis alanı ya da benzeri kamu hizmet alanı ve donatı alanına ayrılmış olan özel mülkiyete konu taşınmazlar satılamazken veya değerinin çok altında satılırken kim hangi gerekçeyle belediyenin satışa çıkardığı bu taşınmazı satın alacaktır?
4. Aynı kapsamda değerlendirildiğinde belediye, dolayısıyla Ataşehir, değerinin çok altında gerçekleşeceği mutlak olan, bu satıştan açıkça zarara uğramayacak mıdır?
5. Kiralama yolu ile verilen sağlık hizmetleri yerine böyle bir alanın Ataşehir’e sağlık hizmeti verecek tesislerle buluşturulması daha doğru değil midir?
6. Türkan Saylan Tıp Merkezi’nin aylık kiralama bedeli ne kadardır? Bu güne kadar buraya toplam kaç TL kiralama bedeli ödenmiştir?
7. Ataşehir’de Belediye Hizmet alanlarının satışı için Ataşehir’li komşularımızın fikri alınmış mıdır?
8. Ataşehir Belediyesi kurulduğu tarihten bu güne kadar mülkiyetinde bulunan kaç adet taşınmazı satmıştır?
9. Bu güne kadar hangi mahallelerde, hangi ada ve parsellerdeki ne kadar m²’ye sahip belediye mülkiyetindeki taşınmaz satılmıştır?
10. Bu güne kadar satılan taşınmazların satış bedelleri ne kadardır?
11. Bu güne kadar satılan taşınmazların satış anındaki imar durumu ve sonrasındaki imar durumları nedir?
12. Bu güne kadar satılan taşınmazlardan elde edilen gelirlerden Ataşehir’e hangi hizmet, yatırım kazandırılmıştır?

Soru Önergesi - 2: Ataşehir ilçesinde Gecekondu önleme maksadı ile üretilen, ilçe sınırları içerisinde gecekonduların, işgallerin tasviyesi, için rezerv olarak kullanılmak maksadı ile yapılan, inşaa edildiği bölgedeki gecekondu hak sahiplerinin tamamına henüz teslim edilmemişken; Ataşehir Emekevler, Atapark projesinde Ataşehir Belediyesinin sahibi olduğu ve ATABEL şirketine devrettiği ekli listede adres konum m2 bilgileri bulunan dairelerden 33 adedi 24.08.2021 – 30.08.2021 tarihleri arasında Atabel tarafından satışı için ihaleye çıkarılmıştır.

Bu bilgiler kapsamında;
1. Atapark projesinden belediyemiz kaç tane daire sahibi olmuştur?
2. Bu dairelerin kaç tanesi bulunduğu bölgedeki hak sahiplerine devir edilmiştir isimleri nelerdir? Hak sahibi olan dairesi devir edilmeyen kaç kişi daha vardır. İsimleri nelerdir?
3. Ataşehir bölgesinde tasviye edilecek gecekondu veya işgalci var mıdır? Sayısı kaçtır? Dolayısı ile kaç tane daire daha bu maksatla rezerv olarak tutulmalıdır? Bu konudaki planlamanız nedir?
4. Bu projeden Kaç daire satılmıştır, kaç daire kiraya verilmiştir?
5. Gecekondu önleme amacı ile yapılmış Ataşehir Emekevler Atapark projesindeki bu dairelerin belediyece satışı ve belediye iştiraklerine devir edilerek denetimden yoksun bir şekilde bu şirketler üzerinden satışı hangi hukuki dayanağa göre yapılmıştır?
6. Bu projedeki toplam kaç daire, Ataşehir genelindeki tasfiler için maksadına uygun olarak hak sahiplerine teslim edilmiştir?
7. Yukarıda ekli listede bulunan daireler Atabel ihalesi ile kimlere, hangi bedelle satılmıştır?

Soru Önergesi - 3: Ataşehir İçerenköy Mahallesi ve İnönü Mahallesi sınırlarını kapsayan ve Topçu Caddesi ile kesişen 22 sokak bulunmakta olup bu sokaklarda yaşayan mahalle sakinlerimiz toplu ulaşım hizmetlerinden faydalanmak için uzunca bir yürüyüşle Prof.Dr. Necmettin ERBAKAN caddesine ulaşarak veya Maltepe Fındıklı Mahallesi Muhtarlığı önündeki otobüs duraklarına ulaşarak hizmetten faydalanabiliyorlar ancak ne Prof.Dr.Necmettin ERBAKAN caddesi üzerinden geçen otobüslere, Ne de Maltepe Fındıklı Mahallesi Muhtarlığı önünden geçen otobüslere bu duraklara dolu geldikleri için binememektedirler.

Ataşehir İçerenköy Mahallesi ve İnönü Mahallesi sınırlarını kapsayan Topçu Caddesi ile kesişen 22 sokakta yaşayan mahalle sakinlerimiz toplu ulaşım hizmetlerinden daha rahat faydalanmaları açısından Topçu Caddesi'nden yeni bir güzergah düzenlenerek Bostancı E5 üzeri Kadıköy Üsküdar istikametine yeni bir hat konulması hususunda İETT'nin ilgili birimleri ile görüşülerek gereğinin yapılmasını ve ilçemizin 2 Mahallesi sakinlerini ilgilendiren toplu ulaşım soruların giderilmesi kapsamında soru önergelerini meclis başkanlığına sundular.

Soru Önergesi - 4: Meclis üyesi Şerafettin Ay'ın sözlü önergesi ise; İçerenköy Mahallesi Topçu Caddesi ve Fındıklı Mahallesi Evren Caddesi arasına kurulan halk pazarının denetimlerinin yetersiz olduğu, özellikle pazarın Fındıklı tarafındaki kısmında pazar dışından gelen satıcıların arttığı, kaçak ürünler sattığı ve denetimlerin yapılmadığından bölge halkı ve pazarcı esnafı rahatsızlığı dile getirmiştir. Ayrıca; Evren Caddesi'ne pazar araçlarının bazen çift şeridi aşan parklanma sorunu nedeniyle sürücüler ve bölge halkı durumdan rahatsız olduklarını dile getirmişlerdir. Bu konuda gerekli ne tür tedbirler alınabilir? diyerek başkanlık makamına soru önergesini sözlü olarak iletti.

Ekim Ayı Meclis Toplantıları 4 Gün Sürecek

Toplam 4 sözlü önerge meclis başkanlık makamınca oylanarak oy birliği ile Ataşehir Belediye Başkanlığı'nca cevaplandırılmak üzere Belediye Başkanlığı'na havale edildi. Ekim ayı meclis toplantılarının 4 - 6 - 8 Ekim ve 13 Ekim'deki toplantının yapılmasına karar verildi. 13 Ekim'de İBB Meclis toplantısının olması nedeniyle AK Parti grubunun teklifi ile saat:10:00'da toplantının gerçekleştirilmesine oy birliği ile karar verildi.

7 Gündem Maddesi Komisyonlara Havale Edildi
Gündem dışı konuşmaların ve soru önergelerinin ardından 4 Ekim tarihli toplantının önceden belirlenen 7 gündem maddesinin görüşülmesine geçildi. Geçilen gündem maddeleri CHP Grubu adına söz alan İlhami Yılmaz'ın komisyonlara havale edilmesi teklifi ile oylanarak, CHP, AK Parti, MHP ve İYİ Parti'li meclis üyelerinin oy birliği ile aşağıdaki komisyonlara havale edildi.

1-Ataşehir Belediye Başkanlığı olarak toplumsal eşitlik çalışmaları kapsamında Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı imzalanması için Belediye Başkanına yetki verilmesine ilişkin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün 24.09.2021 tarihli ve E.2021-489 sayılı teklif; Kadın ve Sosyal Yardımlaşma Komisyonu ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'na müştereken komisyona havale edildi.

2-Ataşehir Belediyesi 2022 Yılı Performans Programına ilişkin Strateji Geliştirme Müdürlüğünün 29.09.2021 tarihli ve E.2021-188 sayılı teklif; Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

3-Ataşehir Belediyesi 2022 Mali Yılı Bütçesine ilişkin Strateji Geliştirme Müdürlüğünün 29.09.2021 tarihli ve E.2021-187 sayılı teklif; Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

4-Fon Payına ilişkin Mali Hizmetler Müdürlüğünün 29.09.2021 tarihli ve E.2021-4475 sayılı teklif; Plan ve Bütçe Komisyonu ile Hukuk Komisyonuna müştereken havale edildi.

5-2022 Mali Yılı Ücret Tarifelerine ilişkin Mali Hizmetler Müdürlüğünün 30.09.2021 tarihli ve E.2021-4487 sayılı teklif; Tarife Komisyonuna havale edildi.

6-Sermaye Artışına (ATAPER) ilişkin Mali Hizmetler Müdürlüğünün 30.09.2021 tarihli ve E.2021-4509 sayılı teklif; Hukuk, Plan ve Bütçe Komisyonuna müştereken havale edildi.

7-Sermaye Artışına (ATABEL) ilişkin Mali Hizmetler Müdürlüğünün 30.09.2021 tarihli ve E.2021-4511 sayılı teklif; Hukuk, Plan ve Bütçe Komisyonuna müştereken havale edildi.

Toplantıda görüşülecek başka gündem maddesi kalmadığından bir sonraki toplantının 6 Ekim Saat 15:00'te gerçekleştirileceği ilan edilmesinin ardından toplantı sona erdi.