Evinize gelen doğal gaz faturası nasıl düşer diye mi merak ediyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz. Kışın genel olarak doğal gazla ısınıyorsanız, kendinizi şanslı sayabilirsiniz, çünkü ısınmak için doğal gaz kullanımı, ısınmak için elektrik kullanmaktan en az 3 kat daha düşük maliyetlidir. Bununla birlikte kış aylarında yaz aylarına göre yedi kata kadar daha fazla gaz kullanıldığı da bir gerçek. Bu da elbette yıllık doğal gaz giderlerinizi ciddi şekilde artırabilir. Bu nedenle bütçenizi dengede tutmak ve hane maliyetlerini sarsmamak adına doğal faz faturası nasıl az gelir diye düşünüyor olabilirsiniz. Sizin için doğal gaz faturanızdan nasıl tasarruf edebileceğinizi anlatan 8 basit ama etkili ipucu hazırladık. Var olan ısı kaynakları üzerinden rant sağlamaktan evinizde ısı kaçırabilecek açıkları kapatmaya kadar bu kurnaz ipuçlarımızla siz de doğal faz faturanızı gözle görülür bir şekilde düşürebilirsiniz.

1. Evinizde bir enerji denetimi gerçekleştirin.

Evinizde enerji denetimi yapması için bir profesyonele ödeme yapabilirsiniz, ancak bunu kendiniz de yapabilir ve bundan da tasarruf edebilirsiniz. Evinizi düzgün bir şekilde denetlemek için her odayı dolaşmanız ve dışarıya potansiyel sızıntı olabilecek alanları incelemeniz gerekir:

  • Pencereler
  • Dış kapılar
  • Hava boşlukları
  • Elektrik prizleri
  • Borular ve sıhhi tesisat

2. Hava sızıntılarını engelleyin.

Denetiminizde kontrol ettiğiniz bu alanlardan herhangi birinin etrafına soğuk hava sızdığını fark ederseniz, bunları engellemeniz gerekir. Bu herhangi bir borunun etrafına hava girmesini önlemek için özel sprey köpüğü kullanmak, elektrik prizlerinizin çevresine yalıtım uygulamak ve pencere ve kapı çerçevelerinizin etrafına basınca duyarlı plastik veya lastik şeritler döşemek anlamına gelebilir. Sızdıran pencereler ve kapılar, hava sızıntısı söz konusu olduğunda genellikle ana suçludur. Düzgün bir şekilde kapatılmazlarsa, ısıtma faturanızın yüzde 10 ila 25'ine sağlam bir katkıda bulunabilirler, bu yüzden özellikle bu alanları iyice kontrol ettiğinizden emin olun.

3. Akıllı bir termostata yatırım yapın.

Doğal gaz faturasını nasıl düşürebilirim sorusunun en etkili cevaplarından biri, termostat kullanma şeklinizi optimize etmektir. Bu evinizde bulunduğunuz anlarda onu ısıtmak ve uzaktayken onu serin tutmak için kullanacağınız akıllı bir cihazdır. Eğer gerçekten fazladan yol kat etmek istiyorsanız belirli odaları sadece kullanımdayken ısıtmayı ve diğer odalara ısı göndermemeyi tercih edebilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay ve en teknolojik yolu olan akıllı termostatlar, WiFi'a bağlanır ve telefonunuzdan, dizüstü bilgisayarınızdan veya tabletinizden kontrol edilebilir. Evinizin sıcaklığını orada olsanız da olmasanız da ayarlayabileceğiniz, manuel termostatların sağlayamayacağı büyük bir esneklikle karşılaşırsınız.

4. Vücudunuzu sıcak tutmak üzere giyinin.

Termostatınızda gereksiz ayarlamalar yapmaktan kaçınmanın en iyi yolu, kış aylarında uygun şekilde giyindiğinizden emin olmaktır. Kulağa bariz gibi gelse de, iyi bir çift merinos yünü çoraba, kalın bir kazağa veya polar bir bornoza yatırım yaparak, doğal gaz faturanızdan büyük ölçüde tasarruf edebilirsiniz. Dışarısı soğukken akıllıca giyinmek konusunda ciddiyseniz, ev giyiminizi bir sonraki seviyeye taşımak için satın almak isteyebileceğiniz birkaç önerimiz var:

  • Termal tayt
  • Külotlu çorap
  • Yün bir panço
  • Kaşmir bere
  • Merinos yünü terlik

5. Taşınabilir bir elektrikli ısıtıcı kullanın.

Yalnız yaşıyorsanız veya evde tek kişinin sadece siz olduğunuz uzun süreler varsa, portatif bir elektrikli ısıtıcı satın almayı düşünmeye değer olabilir. Bu harika bir bütçeleme ipucudur, çünkü tüm evinizi merkezi ısıtma ile ısıtmak yerine, sadece bulunduğunuz odayı elektrikli ısıtıcıyla ısıtarak doğal gaz faturanızda önemli bir tasarruf sağlayabilirsiniz. Ancak, portatif elektrikli ısıtıcınızı gözetimsiz bırakmamanız çok önemlidir. Odadan çıkarsanız, yangın tehlikesi oluşturabileceğinden, çıkmadan önce onu kapattığınızdan emin olmalısınız.

6. Halihazırda oluşturduğunuz ısıyı yeniden kullanın.

Genellikle gözden kaçan bir ipucu, fırında yemek pişirmek veya sıcak bir duş almak gibi aktivitelerden elde ettiğiniz ısıyı yeniden kullanmak oluyor. Bu, evinizin genel sıcaklığını organik olarak artırabilir. Fırında bir yemek pişirmeyi bitirdikten sonra, sıcak havanın mutfakta ve mutfak dışında dolaşabilmesi için fırının kapağını açık tutun. Sıcak bir duştan sonra ısının evinizdeki diğer odalara yayılması için banyonun kapısını açık bırakın; bu gibi yöntemler, doğal gaz faturası nasıl daha az gelir sorusuna etkili bir cevap oluşturur.

7. Geceleri perdelerinizi kapatın.

Güneş battığında dış sıcaklık keskin bir şekilde düşer. Bu nedenle hava karardığında perdelerinizi veya panjurlarınızı kapalı tutmanız iyi bir fikirdir. Perdeler ve panjurlar, odalarınıza daha fazla soğuk havanın girmesini önlemeye yardımcı olur ve bu nedenle evinizi genel olarak daha sıcak tutar.

8. Evinizi daha enerji verimli hale getirin.

Çok tasarruf etmek için biraz harcamak iyi bir yatırımdır. Yalıtımınızı iyileştirmek, kazan ve kombi gibi cihazlarınızı yenilemek, güneş panelleri ve benzeri yenilenebilir teknolojilere yer açmak gibi uzun vadeli planlar arasından size en uygun olanı seçerek tek seferlik bir yatırımla evinizi daha enerji verimli hale getirebilirsiniz. Bu yatırımların harcadığınız parayı oldukça hızlı bir biçimde size amorti edeceği kesin.