Ataşehir Bulvarı'nda gerçekleşen etkinliğe; Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Der, İYİ Parti İBB ve Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Oğuz Sarul, Ataşehir Belediyesi Encümen Üyesi Kudret Arslan, Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu, TÜSODER-Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Dr. Deniz Öner, İyilik İçimizde Derneği Başkanı Gülay Özdemir, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatörleri Deniz Birtan, Cansu Aydın, Yeşim Özalp, Güzide Özdemir, Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berber'in yanısıra Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinden oluşan Kan, Kök Hücre ve Organ Bağışı'nı tanıtmayı amaçlayan KANOPE Kulübü Başkanı Zeynep Düzyol ve kulüp üyeleri de bu anlamlı etkinliğe çalışmalarıyla katılım sağladı.


Tüketici Sorunları Derneği-TÜSODER ile İyilik İçimizde (Diyaliz ve Organ Nakli Hastaları Derneği) ve KANOPE Kulübünün, İyilik İçin Sen de Katıl! Organ Bağışını Konuşalım projesi kapsamında;Ataşehir Belediyesi, Kent Konseyi, İl Sağlık Müdürlüğü İstanbul (Marmara) Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi paydaşlığında Atatürk Mahallesi Atatürk Bulvarı Migros Avm önünde “İyilik İçin Sen De Katıl” etkinliğine imza attı. Ataşehir Belediyesi, Ataşehir Kent Konseyi, Marmara Üniversitesi KANOPE (Kan, Kök Hücre Ve Organ Bağışı) Kulübü’nün destek verdiği etkinlikte, organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla KANOPE kulübü üyesi tıp öğrencileri tarafından organ bağışının önemi anlatıldı, bilgilendirme broşürleri dağıtıldı ve organ bağış koordinatörleri Deniz Birtan, Cansu Aydın, Yeşim Özalp, Güzide Özdemir tarafından organ bağışı kaydı alındı.

Organ bağışında bulunanlara 11 yaşında kalp nakli bekleyen Esila’nın çizdiği ve üzerinde “Organlarınızı cennete götürmeyin. Onlara cennette değil, burada ihtiyaç var” yazısının olduğu kitap ayracı hediye edilirken ikram servisinde bulunuldu.


İyilik İçin Sende Katıl Türkiye'de Organ Bağışına Öncülük Ediyor
“Bugün organların toprak olmaması gerektiğini çünkü o organları bekleyen binlerce kişinin var olduğunu hatırlatacağız” diyen İyilik İçimizde Derneği Başkanı Gülay Özdemir, “11 Yaşında Kalp nakli bekleyen Esilay’ı ve Yıldız’ı anlatacağız. Etkinlik afişimizde kullandığımız resimi kalp nakli bekliyen Esila bize yolladı. Bizde kendisiyle ailesi aracılığıyla iletişime geçtik. Bu yıl Esila'nın yapmış olduğu resimi İyilik İçin Sende Katıl! diyerek etkinliğimizde kullanmaya başladık. Benim kızımda 4 yıldır böbrek hastası. Bizler TÜSODER ve İyilik İçimizde Derneği ortak hareket ederek "İyilik İçin Sende Katıl" sloganıyla Türkiye'de herkesin projemize katılmasını amaçlıyoruz. İlkini Kadıköy'de gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimizin ikincisini Ataşehir'de gerçekleştiriyoruz. Organ bekleyen hastalarımız için bu projemiz çok önemli. İlk etkinliğimizde Kadıköy'de 3 saatte toplam 158 organ bağışı başvurusu aldık. KANOPE Grubumuz sayesinde vatandaşlarımızı da bilgilendiriyoruz. Biz bu etkinlikler ile vatandaşlarımızın bilgilenmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Ataşehir'de de çeşitli kamu ve özel sektör işbirliğiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Organ bağışına ürkerek bakılıyor. Organ bağışının korkmadan konuşulmasını ve organların binlerce kişiye umut olmasını istiyoruz. Organ bağışı bir vasiyet. Ümraniye'de ve Sancaktepe'nin yanısıra Üsküdar'da yatan hasta çocuklara yönelik alanlar oluşturduk. Bu alanlarda çocuk oyun alanı, diyaliz makinesi bağışında bulunduk. Yaptığımız etkinliklerdeki organ bağışı yapan vatandaşlarımızın bilgileri Sağlık Bakanlığı sistemine kaydedilmektedir.” ifadelerine yer verdi.


Organ bağışı konusunda insanlar konuşmalı ve vasiyet etmeliTÜSODER-Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Dr. Deniz Öner, "Tüketici Sorunları Derneği olarak temel insan haklarından hareketle tüketicinin sağlık ve güvenlik hakkı kapsamında organ doku ve kan bağışı konusunda çalışma gruplarımız var. Bu kapsamda İyilik İçimizde Derneği olarak "İyilik İçinde Sende Katıl" sloganıyla organ bağışını konuşalım. Organ bağışının önünde engeller var. En büyük engeller ise İnsanların konuşmaması ve vasiyet olarak bunu aileye bildirmemesi. Bu sebeple sosyal medyada başta olmak üzere insanları konuşturmak istiyoruz. İnsanların çekingeleri nelerse onları gidermek için konunun uzmanlarının katılımıyla bu projeyi gerçekleştirdik. Koordinatörlerimiz, hukukçularımız ve sağlıkçılarımızla bu projenin duyulması için herkesin katkı sağlamasını hedefliyoruz. Organ bağışı bekleyen vatandaşlarımızın yaşadıkları zorlukları, organ bağışı konusunda hayata tutunan vatandaşlarımız ile biraraya geleceğiz. Herkesin bilgilenmesi için eğitim, seminer ve programlar ile herkesin duyarlı olması için çalışacağız." dedi.

Toplum olarak organ bağışına öncülük etmemiz gerekiyor

Etkinliğe ev sahipliği yapan Ataşehir Belediyesi adına konuşma gerçekleştiren Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Der, "Özellikle organ bağışını organize eden derneklerimize teşekkür ediyorum, iyi ki varlar diyorum. İyi ki bu öncülüğü bize yapıyorlar. Özellikle Türkiye'de organ bağışı konusunda ciddi sorun yaşanıyor. Organ bağışı konusunda duyarlı olan vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, organ bağışı bekleyen hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Toplum olarak bu anlamda öncülük etmemiz ve duyarlı olmamız gerekiyor. Organ bağışı haftasını da kutluyor, bu tür etkinliği gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Tıp Fakültesi öğrencileri olarak vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz
Kan, Kök Hücre ve Organ Bağışı'nı tanıtmayı amaçlayan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi KANOPE Kulübü Başkanı Zeynep Düzyol'da KANOPE kulübü olarak etkinliğe destek verdiklerinin altını çizdi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok fazla insana ulaşarak organ bağışından korkulmaması gerektiğini ve organ bağışının önemini anlatacağız. İki tür bağış olduğunun ve bu bağışların ayrıntılı bilgisini vereceğiz. Amacımız kadavradan naklin artmasını sağlamak çünkü canlıdan bağışlarda ölüm riski söz konusu olabiliyor. Ayrıca geleceğin hekimleri olarak insanlarla nasıl iletişim kurmamız gerektiğini de deneyimlemiş oluyoruz.”

Organ bağışı konusunda ön yargılıyız!
Bir gün hepimizin organa ihtiyacı olabilir o yüzden organ bağışı konusunda duyarlı olalım” diyerek organ bağışının önemine vurgu yapan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Deniz Birtan, “30 bine yakın organ bekleyen insanımız var. Tek şansları organ bağışı. Organ bekleme listelerinde sayı artmaya başladı. O yüzden bu etkinlikte organların toprak değil can olması gerektiğinin altını bir kez daha çizeceğiz. Dünyada yüzde 80’e yakın kadavradan nakil yapılıyor. Ama bu oran bizde yüzde 20 ile 25 civarında. Ülkemizde canlıdan nakil oranı ise yüzde 80’e yakın. Canlıdan nakil sadece böbrekte ve karaciğerde oluyor. Bu nakil için de birçok test yapılıyor. Dokular uymayabilir de.Yıllık olarak 30-35 bin insanın organ bağışı beklediğini özellikle böbrek hastalarının organ bağışı konusunda biraz daha şanslı olduğunu ve bu hastaların diyalize bağlı olarak yaşamlarını sürdürdüklerini ancak diğer organ bağışı bekleyen vatandaşların bu kadar şanslı olmadığını belirtti. Özellikle organ bağışı konusunda vatandaşlarında ön yargılı olduklarını ancak kendilerinin bilgilendirmeler sonrasında vatandaşların bilgilendiğini ve bağış konusunda adım attıklarını görüyoruz. Dini açıdan farklı yorumlamalar ve yeterli bilgiye sahip olmamaktan kaynaklı olumsuz bakılıyor. Ama bizler gerçekleri anlattığımızda vatandaşların fikirleri değişiyor. Kalp başta olmak üzere organ bağışları sonrasında vefat eden kişileri ailelerinden tekrardan onay alıyoruz. Eğer aileler olumlu karşılarsa organ bağışı süreci başarıyla uzman ekiplerimizce gerçekleşiyor. Ama aileler önceden bilgilenmedi ve bağış konusunda haberleri yoksa karşı çıktıklarında organ bağışı konusunda yasal anlamda birşey yapamıyoruz. Halkımızın duyarlı olması için bu tür çalışmalar ile kendilerini bilgilendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Vatandaşlarımızı organ bağışına bekliyoruz

İYİ Parti İBB ve Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Oğuz Sarul ise "Organ bağışının önemine vurgu yaparak organ bağışını destekliyoruz. Tüm halkımızı organ bağışı konusunda bilgilenmeye ve organlarını bağışlamaya davet ediyoruz. Emeği geçen tüm doktorlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, tıp fakültesi öğrencilerimize ve Ataşehir Belediyemiz ile kent konseyimize teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinlik gün boyu devam ederken, Ataşehirlilerin organ bağışı konusunda bilgi sahibi olduktan sonra organ bağış formunu doldurdukları görüldü. Ayrıca organ bağışı sonucunda sağlıklarına kavuşan vatandaşlarda etkinliğe katılım sağlayarak, organ bağışı sayesinde hayata tutunduklarını ve etkinliği desteklediklerini söylediler.