19 Ekim tarihinin, 2015 yılında Başbakanlık Genelgesi ile muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri oluşturmak amacıyla, 'Muhtarlar Günü' olarak ilan edilmesinin ardından her yıl kutlamaya başlanmıştı.

Türkiye genelinde 50 bin 278 mahalle ve köy muhtarı görev yapıyor. 19 Ekim muhtarlar günü kapsamında Türkiye genelinde, İstanbul'da ve Ataşehir'de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Muhtarlar günü etkinlikleri kapsamında İBB tarafından Tarihçi - Yazar İlber Ortaylı'nın katılımıyla ilk program düzenlenmiş, Ataşehir'de görev yapan mahalle muhtarları katılım sağlamıştı.

İLK PROGRAM CUMHURİYET MEYDANINDA GERÇEKLEŞTİ

Muhtarlar günü kapsamında; Ataşehir'in 17 mahallesi'nde görev yapan mahalle muhtarları bu yıl ilk kez farklı programlar nedeniyle 7 mahalle muhtarının katılımıyla Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreni gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı'nda gerçekleşen törene; Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, Muhtarlık İşleri Müdürü Zeynep Çetinkaya, Ataşehir Kaymakamlığı Mülki ve İdari Amirleri, AK Parti, CHP, İYİ Parti, Deva Partisi ve Demokrat Parti İlçe Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ile Atatürk, Yenişehir, Mustafa Kemal, Barbaros, İnönü, Küçükbakkalköy ve İçerenköy mahalle muhtarlarıyla ile vatandaşlar katıldı. Ataşehir Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Rıza Saraçoğlu ile diğer mevkidaşları Atatürk anıtına dernek adına çelenk bıraktılar.

MUHTARLARIN ORTAK TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Ataşehir Mahalle Muhtarları olarak sorunlarını da yağmur altında ortak mesajla dile getiren Dernek Başkanı Rıza Saraçoğlu, "190 Yıllık tarihi olan Muhtarlık kurumumuzun daha da işlevsel hale gelmesi için kanuna ihtiyaç duyulmaktadır. Muhtarlıklar olarak taleplerimiz; TBMM'den geçecek kanun maddesi ile Türkiye'de muhtarlar birliğinin kurulması şarttır. 2972 Sayılı kanun kapsamında muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. Adayların birleşik oy pusulasında resimli ve öğrenim durumlarının yer alması, 5393 sayılı kanunun şartlarının iyileştirilmesi, mahalle muhtarlarının tüm ihtiyaçlarının belediyecelerce nakti olarak karşılanması, muhtarların mahalleleriyle ilgili sorunlarıyla ilgili il ve ilçe ihtisas komisyonlarına ve meclislerine katılmaları ve kararlarda muhtarlara da oy hakkı tanınması, 5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununun değiştirilmesi ile adres kayıt ve değişiklik işlemlerinin yapılması sağlanmalı, mahalle de ikamet edenlerin ve yeni taşınanların tanınması için önemlidir. Muhtarlar gününü bizlere armağan eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere gazi meclisimize teşekkür ediyor, görevi başında olan muhtarlarımızın gününü kutluyor, hayatını kaybeden muhtarlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum" dedi.

SİYASİ PARTİLER ÇELENK KOYDULAR

Başkan Ali Rıza Saraçoğlu'nun konuşmasının ardından, AK Parti, CHP, İYİ Parti ve Demokrat Parti İlçe Başkanları ve temsilcileri Atatürk anıtına çelenk bıraktıktan sonra muhtarlarla birlikte fotoğraf çekindiler. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından ikinci programlarını Ataşehir Kaymakamlığı'na gerçekleştiren mahalle muhtarları, İlçe Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş'ı makamında ziyaret ettiler.

ATAŞEHİR'E KALICI ESERLER BIRAKMAK İSTİYORUZ

Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, "Ataşehir'de özveriyle görev yapan muhtarlarımızın gününü en içten dileklerimle kutluyorum. Kaymakamlık olarak muhtarlarımızla koordineli çalışmalarımız aralıksız ve uyumlu şekilde devam ediyor. Ataşehir'e yakışır bir şekilde hükümet konağı, eğitim ve sağlık alanlarında kalıcı eserler bırakmak istiyoruz. Hepimizin ortak gayesi ilçemize değer katacak çalışmalar yapmak" dedi.

MUHTARLAR, "MUHTAR EVİ" İSTİYOR
Ataşehir Mahalle Muhtarları ise, İlçe Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş'a muhtarlıklara vermiş olduğu hizmetler ve desteklerden dolayı teşekkür ettiler. Muhtarlar ayrıca; trafik, eğitim ve muhtarlık evi ile ilgili taleplerini sözlü olarak Ertaş'a aktardılar. Ziyaret programına İlçe Yazı İşleri Müdürü Selma Özkaya ile Ataşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürü Zeynep Çetinkaya'da eşlik etti. Konuşmaların ardından Kaymakamlıktan ayrılan Muhtarlar, Ataşehir Belediyesi'ni ziyaret ettiler. Muhtarlık İşlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez'i makamında ziyaret etti.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK MUHTARLARIMIZI ÖNEMSİYORUZ

Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez ise, "19 Ekim Muhtarlar Gününüzü kutluyorum. Ataşehir Belediye Başkanımız Battal İlgezdi'nin sizlere çok selamları var ve gününüzü en içten dilekleriyle kutluyor. Bu yıl farklı programlar nedeniyle aramızda olamayan muhtarlarımız var. Önümüzdeki günlerde siz değerli muhtarlarımızla geniş kapsamlı organizasyonda biraraya gelmeye devam edeceğiz. Ataşehir Belediyesi olarak Muhtarlık İşleri Müdürlüğümüz ile sizlerle çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Talepleriniz ve muhtarlık evi ile ilgili talebinizi başkanımıza ileteceğim. Tekrardan gününüzü en içten dileklerimle kutluyorum" dedi.


MUHTARLAR ANKARA'DA

Konuşmaların ardından muhtarlar gündeme dair konuşmalar gerçekleştirdiler. Fotoğraf çekiminin ardından ziyaret programı sona ererken, İçişleri Bakanlığı'nca Ankara'da düzenlenen program nedeniyle diğer muhtarların Ankara'da oldukları öğrenildi.