Kadıköy Belediyesi döneminde muhtarlık hizmet binası ve toprak saha olarak hizmete açılan 80.Yıl Cumhuriyet Parkı, dönemin belediye başkanı Selami Öztürk’ün katılımıyla hizmete açılmış ve birçok mahallelinin kısmende olsa yararlandığı nefes alabileceği eğlence, spor ve dinlenme alanı olmuştu.

Dönemin mahalle muhtarının girişimleri ve halkın itirazı karşılık buldu
Ataşehir’in ilçe olmasıyla birlikte dönemin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın en büyük hayalim dediği Fenerbahçe Üniversitesi için Kayışdağı 80.Yıl Cumhuriyet parkını da kapsayan yerleşke projesi Türkiye’de büyük bir yankı uyandırmıştı. 2009-2014 döneminde görev yapan mahalle muhtarı Zeynel Özdemir’in öncülüğünde mahalle halkından toplanan itiraz dilekçeleri ve Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin girişimleriyle parkın üniversite yerleşkesi projesi imar planı alanında kalması engellendi. Yapılan itirazlar İBB meclisi’nden olumlu yanıt bulunca imar plan tadilatında yeşil alan olarak kalması uygun görüldü.

2016 Yılında Ataşehir Belediyesi’nce yenilendi
Fotoğraf açıklaması yok.
43 bin nüfuslu Kayışdağı’nın en büyük parkı olma özelliğine sahip ve 2016 yılında Ataşehir Belediyesi tarafından revize uygulamasıyla yeniden yapılan park’ta gençlerin spor yapabileceği basketbol ve halı sahasının yanısıra oturma alanları, kameriyeler ve çocuk oyun parkurları ile vatandaşların fiziksel spor yapabilecekleri ekipmanlar yer alıyor.

Kayışdağı’nın adını taşıdığı kulüpte parkta yer alıyor
Parkın içerisinde ayrıca Kayışdağı Spor Kulübü’nün yararlanabileceği spor kulüp binası ile geçtiğimiz yıllarda hizmet veren sosyal tesis binası ile halkın kullanıma sunulmuş tuvaletler yer alıyor. Özellikle spor kulübü ile mahalle’nin çocukları ve gençlerinin spor alışkanlığı ile madde bağımlısı ve kötü alışkanlıklar kazanmaları engelleniyor. Kulüp bünyesinde birçok takım amatör lig’te mücadele veriyor. Kayışdağı Spor Kulübü’nün parkın revizasyonundan önceki yıllarda toprak sahada lig’teki maçları oynanıyor ve çocukların spor eğitimi aldıkları futbol okulu olarak faaliyet gösteriyordu. Ancak 2017’de hizmete giren projede saha alanının daraltılması ve halı saha formatına dönüştürülmesi ile birlikte Amatör lig maçları Kayışdağı’nda oynanmamaya ve geçtiğimiz yıllarda yapılan itiraz sonucunda parkta ticari faaliyetler Ataşehir Kaymakamlığı’nca yasaklanmıştı.

Halı Saha Kontrolsüz Amacı Dışında Herşey İçin Kullanılıyor

Mahalle’nin tek maçların yapıldığı park içindeki halı sahanın kontrolü ise o dönemde yapılan kaymakamlık şerhi ile Kayışdağı Spor Kulübü tarafından kontrollü yönetilmesi kaldırılmış ve halkın kullanımına ücretsiz açılması ile birlikte halı sahanın amacı dışında kişilerce kullanılmasına sebep oldu. Halı sahanın içerisinde köpek gezdirenler, kimliği belirsiz bölge dışından gelen madde bağımlılarının yanısıra Afganların gruplar halinde saha işgalinin yanısıra maç oynama sırası için kavga edenlerin mekânı haline geldi. Gece halı sahanın kötü kullanımı sonucunda sabah halı sahayı kullanma fırsatı bulan kulüp kapsamında eğitim alan çocuklar ise akşamdan kalan atıkları kulüp antrenörleri eşliğinde topladıktan sonra spor eğitimlerini almaya başlıyorlar. Özellikle halı saha ve basketbol sahalarının olduğu çitlerde kimliği belirsiz kişilerce zarar vermeler son günlerde artıyor. Mahalle halkı halı sahanın kontrollü olması için yetkililerden çözüm bekliyor. Kulüp eğitmenleri ile görüştüğümüzde “yetkimiz olmadığı için halı sahaya müdahale edemiyoruz, madde bağımlıları ve bilmediğimiz birçok kişi burayı akşamları bilinçsizce kullanıyor ve zarar veriyor” diyor.

Kulüp Sosyal Tesis Alanı Talan Edildi

Kayışdağı Spor Kulübü’ne katkı olması amacıyla sosyal tesis alanı olarak tahsis edilen ve belirli bir süre hizmet veren parkın köşe noktasında bulunan alanda kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilmeye başlandı. Sosyal tesisin ticari faaliyet yasağı nedeniyle kapatılmasının ardından kulüp tarafından sosyal tesise yapılan yatırımların kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilmesinin yanısıra içerisinde bulunan mutfak gereçleri, televizyon, diğer elektronik eşyaların çalındığı öğrenildi.

Kulüp Başkanı Madde Bağımlıları Avında

Ayrıca kulüp sosyal tesis alanı bahçesinin kapalı olmasına rağmen kimliği belirsiz kişilerce çitlerinin kırılarak içerisinde alkol, uyuşturucu v.b. madde bağımlılarınca kullanılmaya başlanıldığının bilgisi üzerine Kayışdağı Spor Kulübü Başkanı Hasan Hüseyin Şahin gece nöbetleri tutmaya başladığı öğrenildi. Kulüp Başkanı Hasan Hüseyin Şahin parkta mahalle halkının huzurunu kaçıran kişileri kapalı olan kulüp tesis alanı bahçesinde yakalayarak parktan uzaklaşmalarını sağlıyor.

Vatandaşlar Kulüp Başkanına Destek Verdi!
Kulüp Başkanı Hasan Hüseyin Şahin’in kimliği belirsiz kişilere müdahalesini gören vatandaşlar kulüp başkanı Şahin’e destek olarak madde bağımlısı şüpheli kişilere müdahalesinden dolayı teşekkür ettiler. Vatandaşlar; “parkın güvenli hale gelmesi için daha önceden hizmet veren park güvenliği için önemli olan sosyal tesisin açılmasını hemde park görevlilerinin olmasını istiyoruz” dediler.

Kayışdağı Mahallesi’nin merkezinde yer alan parkta her geçen gün farklı sıkıntılar meydana gelmeye devam ediyor. Ataşehir Haber Ajansı’na iletilen şikâyetleri yerinde inceleme fırsatı bulduğumuzda ortaya ilginç görüntüler ve manzaralar çıkıyor.

Aydınlatmalar Yetersiz Kalıyor

Mahalle’nin merkezinde kalan parkta özellikle akşam yürüyüşleri yapan vatandaşlar aydınlatma yetersizliğinden dert yanıyor. Yürüyüş yaptıkları birçok noktada aydınlatma olmadığından farklı yürüyüş yapan kişilerle çarpma, yürüyüş parkuru dışına kayma gibi durumlarla karşılaşıyor. Özellikle parkın uç kısmı diye tabir edilen pazarın kurulduğu nokta ile park ve bahçeler müdürlüğünün ek hizmet binasının olduğu alan ile kulübün sosyal tesis alanı olarak kiraladığı şuanda zabıta ek hizmet merkezi olarak gözüken yerlerde ve çardakların olduğu bölgelerde elektrik lambalarının olmaması vatandaşlarda hem tedirginlik hemde fiziki yaralanmalara neden oluyor.

Pandemi Fırsata Çevrilemedi

Birçok ilçe belediyesi pandemi sürecinde ilçe sınırlarındaki parklarda eskiyen bankları, kameriyeleri ve ahşap yürüme yollarını boyama, vernikleme ve kırık olanları yenileme çalışması yaparken Kayışdağı 80.Yıl Cumhuriyet Parkı’nda ise birçok ahşap türlü bank, kameriye çardaklar ile süs havuzunun olduğu alandaki köprü ve süs havuzunun bakımsızlığı ise dikkatlerden kaçmadı. Vatandaşlar “pandemi sürecini fırsata çevirmek varken, gerekli kırık ve eskiyen malzemelerin neden tadilatının yapılmadığını merak ediyoruz” diyor.

Park Fuhuş ve Alkol Yuvasına Döndü

Özellikle parkın Nasır Caddesine bakan yamaç tarafındaki ağaçlık alanda ve halkın kullanımına sunulan parkın ortasındaki tuvalette aydınlatma yetersizliği ve kontrol sistemi olmamasından dolayı fuhuş ve madde bağımlısı kişilerin arttığı öğrenildi. Ayrıca madde kullanımına bağlı olarak adam yaralama vakalarının yanısıra kavga olaylarının sık sık tekrar etmeye başladığını belirten vatandaşlar parkta emniyet ve belediyenin ortak bir çalışma yaparak güvenli bir park olması için bir çalışma yürütmesini istiyor.

Vatandaşlar parkın köşesine ne yapıldığını bilmiyor!

Rumeli Caddesi ve Nasır Caddesi’nin keşişim noktasında yer alan 2 katlı çelik yapının inşaat ve peyzaj çalışmaları tamamlandı. Ancak vatandaşlar buraya ne yapıldığı konusunda henüz bir bilgimiz yok diyor. Kimisi taziye evi, kimisi kültür merkezi diye yorumlarda bulunuyor. Vatandaşlar belediyenin yapmış olduğu bu hizmetin yeterli tanıtımının yapılmadığından şikâyetçi. Ataşehir Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre; 2 katlı yapılan belediye hizmet binasının mahalle’de çalışan annelerin çocuklarını bırakabilecekleri kreş olarak “Ataşehir Belediyesi Behçet Yıldız Gündüz Bakım Evi ”adıyla hizmet vereceği öğrenildi.

Parkın alt köşesindeki alana ne yapıldığı belli oldu

Kayışdağı 80.Yıl Cumhuriyet Parkı’nın alt kısmında yer alan Nasır Caddesi ve Yunus Sokak tarafında bulunan Belediye Hizmet Alanı olarak imar planlarında yer alan atıl alana Ataşehir 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu kurulacağı öğrenildi.

Park'ta vatandaşlar köpeklerden şikayetçi
Vatandaşlar; "Son günlerde parkta başı boş sokak köpeklerinin arttığını ve gruplar halinde parkın içerisinde gezdiklerini ve bu köpeklerin boğuşma, araçlar ve motorsikletli sürücülerin geçicisi sırasında hep birlikte yanımızdan geçerek havladıklarından dolayı bazen bize saldıracaklar diye korkuyoruz. Yetkililerden bir çözüm bekliyoruz" dediler.