Kars ve Yöresi Kültür ve Yardımlaşma Derneği'ne bağlı Kars, Ardahan ve Iğdır Dayanışma Merkezi tarafından Örnek Mahallesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu etkinliğine; Ataşehir Belediyesi Başkan Vekili İlhami Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Der, Meclis 1'nci Başkan Vekili Kudret Arslan, Belediye Meclis Üyeleri Kurtuluş Özaydın, Selami İğrek, Zekeriya Angi, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın ve İlçe Yöneticileri, CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Nejla Erdem, CHP Maltepe Kadın Kolları Başkanı Av. Songül Aybirdi, Örnek Mahallesi Muhtarı Sinan Emrah Yıldırım, Ataşehir Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkan Vekili Yılmaz Sağlamdemir, Anadolu Yakası Pazarcılar Odası Başkanı Memet Emin Yarar, Kars'a bağlı köy ve merkez ilçe sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sanatçılar, iş insanları ve davetliler ile basın mensupları katıldı.


Gecenin sunumunu Duygu Akçay üstlenirken, Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu'nda mücadele veren Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve istiklal marşı okundu.

KARS'IN İŞGALDEN KURTULMASI TBMM'NİN İLK RESMİ ZAFERİDİR

KAR-DER Genel Başkanı Orhan Çerkez, "Asırlarca Kafkasların kilidi, ticaret ve sanatın merkezi, bilginin ve eğitimin köşe taşı olan gazi Karsımız, 7 düvelle savaşan bir imparatorluğun kaybettiği ilk topraklardan olmuştur. 93 harbi olarak adlandırılan, 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında Gazi Ahmet Muhtar Paşa komutasındaki 20 bin kişilik Kafkas ordusu, 75 bin kişilik Rus ordusuna Alaca Dağ bölgesinde 6 bin şehit, 8 bin esir vererek mağlup olmuş ve Kars Anadolu topraklarından koparılarak 43 yıl sürecek kara tarihi başlamıştır. Çekilen sıkıntı meşakkat, ızdırap esaret altında 43 yıl boyunca bayraksız gökyüzü, kurtuluş gününü bekleyen hemşerilerimizin yüreklerine bir ok gibi saplanmıştır. Pes etmeyen Kars halkı, her şeye rağmen işgale karşı direnmiş ve Kazım Karabekir Paşa'nın kumandanlığındaki Türk ordusu Kars' ı işgalinden kurtarmıştır. 22 Kasım'da Ermeniler ile ateşkese gidilmiş ve 3 Aralık günü ise Gümrü antlaşması imzalanmıştır. Serhat şehrimiz Milli mücadele döneminde birçok ilklerin yaşandığı il olmuştur. Karsımızın kurtuluşu Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin ilk resmi zaferi, Gümrü antlaşması ise ilk resmi antlaşması bakımından şanlı tarihimizde oldukça büyük önem arz etmektedir. Doğu cephesi zaferleri, yeni yeni toparlanmaya başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve ordumuza moral, Gümrü antlaşması ise hükümete uluslararası bir resmiyet kazandırmıştır. Bununla birlikte Kars, 1855 yılında Rus işgaline karşı gösterilen kahramanca savunma sonucunda ilk Gazi unvanını alan ilimiz olmuştur. 17-18 Ocak 1919'da Dr. Esat Oktay başkanlığında 131 üyesi ile Güneybatı Kafkasya Milli Geçici Hükümeti'ni kurmuştur. 131 milletvekili bir parlamento oluşturulmuştur. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk anayasasıdır. 13 Nisan 1919'da İngilizlerin müdahalesi ile sona erer." dedi.

KARS'IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 101'NCİ YILINI KUTLUYORUM

KAR-DER Genel Başkanı Orhan Çerkez son olarak; "Bu Hükümet Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna ışık tutmuş, tüm halklara güven vermiştir. 1.5 yıl süren esaretin ardından Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Kazım Karabekir Paşa ile birlikte yöre halkımızın onuruyla, şerefiyle mücadele etmiş 30 Ekim 1920'de Karsımız tekrar vatan topraklarına katmıştır. Yılmadan, usanmadan kültürü, örf ve adetinden ödün vermeden bağımsızlık için mücadele eden yörenin tüm halkları Karslılar için, vatan, millet, özgürlük vazgeçilemez ideoloji olmuştur. 101 yıl önce kursaklarda kalan ve Milli Mücadelenin gazabına uğramış işgalci ve kapitalizm aradığı imkanlara kavuşamayacaktır. Geçmişimizde aradığımız hoşgörü ve kardeşlik ruhu sonsuza dek sürecektir.Yıllarca bağımsızlık mücadelesi veren bizler özgürlüğün, cumhuriyet kıymetini en fazla biz biliriz. Çünkü biz çok çektik. İnsanlar yaşadığı coğrafyanın özelliğini alır. Toprağına benzer... Öylesine benzer ki tarih geçse de geçmişi, onları bırakmaz.Birbirimize hoşgörümüz oldukça nefretler sona erer. O coğrafyada yaşayan bizleri hiç kimseyi ayırmayan dil, din, örf, adet ve kültür mozaiği oluşturulmuş, dostluğumuzu ve kardeşliğimizi pekiştirmişiz. Bunlar bizleri bir arada tutan değerlerimizdir. Bu değerleri bizlere bırakan Atalarımıza minnettarız. Cumhuriyetimizin kurtuluşunun 98.Yıldönümü ve Serhat İlimizin Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101’nci yılını kutluyorum. Mustafa Kemal Atatürk Ve Kazım Karabekir paşalar olmak üzere canlarını feda eden askerimiz ve yöre halkının verdiği mücadelede şehit ve gazi olanlara minnetlerimizi ve şükranlarımızı sunuyorum. Allahtan rahmet diliyorum.Her zaman yanımızda olan Ataşehir Belediye Başkanımız Battal İlgezdi'ye teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU KUTLADILAR

Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın,Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları ve Ataşehir Belediyesi Meclis 1'nci Başkan Vekili Kudret Arslan, KAR-DER Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Ardıbatan günün anlamına dair konuşmalar gerçekleştirdiler.

Ataşehir Belediyesi'nin geceye katkılarından ötürü Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz'a günün anısına çiçek takdim edildi.


KARS'IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNU ANLATTI

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Mustafa Tanrıverdi tarafından Kars'ın Cumhuriyet için önemini ve düşman işgalinden kurtuluşuna dair önemli tarihi bilgileri katılımcılara sözlü olarak aktardı.

KAFKAS HALK DANSLARI BÜYÜLEDİ

Gözde Portoğlu ve ekip arkadaşlarınca Akçiçek Dansı performansı gerçekleştirildi. Ertoba Kafkas Halk Dansları performans gösterisiyle büyük beğeni aldı. Geceye renk katan Kafkas Halk Dansları Performansları nedeniyle Ertoba Kafkas Halk Dansları ekibine ve Gözde Portoğlu'na günün anısına KAR-DER Başkanı Orhan Çerkez, Ataşehir Belediyesi Meclis 1'nci Başkan Vekili Kudret Arslan, CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Nejla Erdem tarafından çiçek takdim edildi.

ŞAMPİYONLUĞUNU KARS'IN DÜŞMANDAN KURTULUŞUNA HEDİYE ETTİ

29 Ekim'e özel düzenlenen Levent Bulut Fight Club tarafından Bağcılar Olympic Sport Hall'da düzenlenen kickboks maçına katılan Ataşehir Belediyespor Kick Boks Takımı Milli Sporcusu Yağmur Tikicieri, rakibini yenerek şampiyon olmuştu. Yağmur Tikicieri, 30 Ekim'de kazandığı şampiyonluk madalyasıyla Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101'nci yılı etkinliğine antrenör babası Bülent Tikicieri ile birlikte katıldı. KAR-DER Başkanı Orhan Çerkez'de genç sporcuya başarılar dileyerek, maçta kazanmış olduğu başarısından dolayı plaket ve madalya takdim etti. Genç sporcuda; "Şampiyonluğumu Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşuna armağan ediyorum" ifadelerini kullandı.Antrenör Bülent Tikicieri, "Her zaman yanımızda olan Ataşehir Belediye Başkanımız Battal İlgezdi'ye, Kulüp Başkanımız Abdullah Der'e ve KAR-DER Başkanımız Orhan Çerkez'e desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum." dedi.

KARS TÜRKÜLERİ SESLENDİRDİLER

Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Utku Çakmakçı ve müzik grubu birbirinden güzel türküler seslendirdiler.


Katılımcılar etkinliğin sonunda; Murat Gençler yönetimindeki Azerbaycan Halk Mahnıları Orkestrası türküler ve halayları eşliğinde doyasıya eğlendi.


Program halaylar, geceye katılanlara teşekkür konuşmasının ardından fotoğraf çekimleri ile sona erdi.