Ferhatpaşa Necmettin Erbakan Parkı’nda bulunan Taziye Evi'nde gerçekleşen toplantıya; İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan, Şube Müdür Yardımcısı Serkan Baş, Şehir Plancısı Merve Agun, İlker Gölbaşı ve Onur Kınacı, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Ataşehir Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Temel Önder ve Planlama ekibi ile Ferhatpaşa Muhtarı Murat Bozkuş ile mahalleliler katıldı.

İBB Planlama Müdürlüğü tarafından Ferhatpaşa Mahallesi Nazım İmar Planı Planlama Ekibi Sorumlusu Şehir Plancısı Merve Ağun tarafından mahallenin konum ve özellikleri, revizyon amacı, plan geçmişi, plan kısıtları ve planlama takvimi hakkında sunum eşliğinde geniş bilgi verildi.

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Planlama Müdürlüğü tarafından İmar Bilgilendirme ve İletişim Ofisini Ataşehir Belediyesi'nin desteğiyle Ferhatpaşa Bilim - Sanat Merkezi 1.Katında açtıklarını ayrıca; Ferhatpaşa'nın imarı ile ilgili gelişmeleri sehirplanlama.ibb.istanbul/ferhatpasa-nip adresi üzerinden de takip edilebileceklerini belirttiler.

Bölgenin geçmişten beri imar durumları hakkında bilgi veren Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, “Geçmişten gelen Ferhatpaşa İstanbul’un en problemli mahallerinden bir tanesi. Arazi yapılarının dışında da sorunları var. Bunlar bir tanesi gene İSKİ’nin su toplama havzası içinde olması. İkincisi halen yüksek gerilim hatlarının varlığın olması. Üçüncüsü ise Sancaktepe sınırları içerisinde olan askeri havaalanının manevra hattının oradan müdahil olması. Bu üç sorunun ortadan kalkması gerekiyor. İBB’nin yeni yönetimiyle oluşturduğumuz olumlu görüşmeler sonuncunda yeni plan çalışmaları başlatıldı. Hem Ataşehir Belediyesi hem de İBB ekipleriyle birlikte günün koşullarına uygun olarak planlar yapıldıktan sonra biz de 1/1000 ölçekli planlarımızı hazırlayarak meclisimize sunacağız. Vatandaşlarımızı mutlu edebilecek bir şekilde planların yapılacağına inanıyoruz” dedi.


Ferhatpaşa Muhtarı Murat Bozkuş; "İmar Planları konusunda çalışmaların yapılmasına öncelik eden Başta Ataşehir Belediye Başkanımız Battal İlgezdi ve teknik ekibi ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibine teşekkür ediyorum. Ferhatpaşa Mahallesi'nin yıllardır imar problemi olduğunu ve mevcut imarının 0,75 olması nedeniyle sanayileşmeye doğru ilerleyen bir mahalle haline döndüğünü, imar planları yapılırken TEDAŞ ile yaptıkları görüşmede mahalle'deki yüksek gerilim hatlarının yer altına alınması için TEDAŞ'ın 20 dönümlük bir araziye ihtiyacı olduklarını belirttiklerini vurguladı. Örneğin; Elmalı Havzası sınırında bulunan Sancaktepe'deki mahalleler gibi 5 kat imar istiyoruz. Mahallelilerin genel beklentisinin en az 5 katlı imar olduğunu hem vatandaşların hemde müteahitlerinde kolay dönüşüm yapabileceği bir çalışma yapılmasının mahalle yararına olacağını" belirtti.


İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan, "6 Aylık İmar Çalışma Takviminin bugün başlangıcında buradayız. Ferhatpaşa Mahalle sakinlerinin sorun ve ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek için bugün burada bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Ataşehir Belediyesi'nin desteğ ile İmar Bilgilendirme ve İletişim Ofisimizi açmış bulunuyoruz. Burada; birlikte karar verme olanaklarını geliştirmek, farkındalığı sağlamak, yerel halk, sivil toplum kuruluşları ve kurumlarla ile etkileşimi artırmak, mevcut ya da ileriye dönük proje, eylem planı gibi çalışmalar yürütmek ve aynı zamanda uygulanabilir bir plan yapılmasını sağlamak amacıyla faaliyet göstererek bu yönde çalışmalar yürüteceğiz. 6 Aylık katılımcı imar planı çalışmalarını tamamladıktan sonra Nisan ayı meclisine sunacağız” dedi.

Ferhatpaşalı vatandaşlar bölgenin imarıyla ilgili öğrenmek istedikleri konuları sorup, süreç ile ilgili bilgi ve öneri aldılar. Vatandaşlar toplantıda özellikle; Ferhatpaşa'daki bağlantı yolu problemlerinden, sinyalizasyon sorunlarından, ağır tonajlı araçlar nedeniyle yolların çökmesinden, çelik türü kaçak yapılaşmalara yönelik izin verilmesinden/göz yumulmasından, tır parkı, yüksek gerilim hatları, konut alanları yanındaki mermer atölyeleri ve çelik konteyner işyerlerinden rahatsızlıklarını dile getirdiler.


Ayrıca vatandaşlar; Ferhatpaşa'nın imar planlarının yapılırken konut, mesken ve ticari olarak doğru planlanmasını, kaçak yapılaşma süreci ile ilgili de belediyenin bu süreçte daha duyarlı davranarak göz yummaması ve kaçak yapılaşmaya izin vermemesini, tem kenarının ticari + konut olarak planlanmasını talep ettiler.

İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan İBB'yi ilgilendiren konular ve Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan'da Ataşehir'i ilgilendiren konularla ilgili vatandaşların taleplerini yerinde cevaplandırdılar.

KONUM VE BÖLGENİN GENEL ÖZELLİKLERİ

REVİZYON AMACI

PLAN GEÇMİŞİ

PLANLAMA KISITLARI

PLANLAMA TAKVİMİ