Ticari yaşamın önemli ekosistemlerinden biri doğrudan borçlanma sistemidir. “DBS nedir?” sorusu neredeyse her sektör temsilcisi tarafından merak edilmektedir.

Firma yönetiminde nitelikli sistemler kurgulamak isteyenler için işlevsel alternatiflerden biri DBS’dir. Doğrudan borçlandırma sisteminin içeriği ve verimli kullanımına dair tüm detaylara yazının devamından ulaşabilirsiniz.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nedir?

Geniş müşteri ağı bulunan firmalar için ve bayilik sistemi kuran şirketlerde işlevsel yöntemlerden biri DBS’dir. Doğrudan borçlandırma sistemi; yapılan satışlarda fatura ödemelerinin otomatik gerçekleşmesini sağlar.

“DBS nedir?” sorusunu merak edenler için bir entegrasyon ekosistemi olduğunu bilerek öğrenmeye başlamak gerekir. Çünkü bu sistemde yapılan mal veya hizmet satışlarının ardından, entegrasyon sistemine sahip programlar ve kayıt araçlarıyla otomatik tahsilat gerçekleştirilir. Finans kuruluşları tarafından firmalara tanımlanan limitler oranında DBS’den faydalanmak mümkündür.

DBS Nasıl Çalışır?

Ana firmalara tahsil garantisi sağlayan DBS ile satış yapan şirketlerin alacaklarına limit tanımlanır. Finans kurumları, firmaların yapacağı alımlarda ürün ve hizmet bedellerini limit dahilinde garanti altına alır. Böylece alacaklı firmalar aslında otomatik tahsilat üzerinden yapılan satışın tahsilatını yapabilir. Alıcı firma veya üretici, daha sonra yapılan anlaşmaya uygun biçimde kendisine tanımlanan limitin karşılamasını garantör kuruma yapar.

Bir çeşit ön kredilendirme ve ödeme garantisi olarak kullanılan DBS, ticari temsilciler tarafından sıklıkla merak edilir. Bu sistemin temel amacı finans kurumlarının ticari firma ödemelerini garanti etmesidir. Bir şirket, başka bir firmaya satış yaptığı sırada, satış yapılan firmanın banka hesaplarında yeterli bakiye olmasa bile ödeme için firmaya kredi açılır ve alacaklı anında borcunu tahsil edebilir.

DBS’nin Avantajları Nelerdir?

DBS sistemi firma borç-alacak yönetiminde önemli avantajlara sahiptir. Doğrudan borçlandırma sisteminin avantajlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Entegrasyon özelliğiyle fiziki hata payı azalır.
  • Bayilerle alacak-borç ilişkisi vadelerine uygun şekilde kurgulanır.
  • Firmalarla yapılan ticari anlaşmalarda ödeme garantörüne sahip olma avantajı sunar.
  • Tahsilat raporlarında ve takibinde profesyonel hizmet sağlanır.
  • Çek-senet takibi için gereken maliyeti azaltır.
  • Borç ve iadeye ilişkin faturaların sisteme kolayca tanımlanmasını ve takip edilmesini sağlar.

DBS nedir?” sorusunun en net ve kısa cevabı firmaların ödeme sistemlerini entegrasyon üzerine kurgulaması ve otomatikleştirmesidir. Bu bağlamda şirketler arası ticari ilişkilerin mali adımları sisteme bağlı olarak güvence altına alınır ve ticari döngü hızlanır.

Figopara, e-faturalarınızı vadesinden önce, uygun maliyetlerle ve teminat göstermeden tahsil etmenize olanak sağlar. Siz de Figopara’ya üye olarak İş Bankası, Akbank ve Fibabanka başta olmak üzere 20’nin üzerinde anlaşmalı banka ve finans kuruluşundan teklif alabilir, size en uygun olanı seçerek vadesi gelmemiş e-faturalarınızı kolayca nakde çevirebilirsiniz.