CHP Grup Başkan Vekili Av. Mustafa Karaoğlu, Ataşehir Belediyesi’nin 2025 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı’na ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu üzerine konuşma gerçekleştirdi. Karaoğlu, ekonomik kriz, artan maliyetler ve belediyenin mali yönetim sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

“SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANIMIZA SELAMLARIMIZI İLETİYORUZ”

Konuşmasına selamlama ile başlayan Karaoğlu, “Millet iradesinden alıkonulan başta seçilmiş belediye başkanımız Sayın Onursal Adıgüzel olmak üzere meclis üyesi arkadaşlarımızı ve bürokratlarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Kendilerine buradan Silivri’ye ve Maltepe’ye selamlarımızı iletiyoruz” dedi.

“KESİN HESAP MECLİSİN ONAYINA SUNULDU”

2025 mali yılı kesin hesabının yasal süreçler kapsamında hazırlandığını belirten Karaoğlu, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği doğrultusunda hazırlanan raporun encümene sunulduğunu ve Mayıs ayı meclis toplantısında meclis üyelerinin onayına getirildiğini ifade etti.

“833 MİLYON LİRALIK TAHAKKUK 2026 YILINA DEVRETTİ”

Karaoğlu, 2025 yılı içerisinde tahsil edilemeyen ve 2026 yılına devreden tahakkuk miktarının 833 milyon 673 bin 276 lira 35 kuruş olduğunu açıkladı.

Ekonomiyi desteklemek ve kamu mali disiplinini sağlamak amacıyla alınan kararların belediye gelirleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten Karaoğlu, emlak vergisi muafiyetleri ve ekonomik koşullar nedeniyle tahsilat oranlarının beklentilerin altında kaldığını söyledi.

“BELEDİYE BÜTÇESİ BORÇLANMADAN YÖNETİLDİ”

Belediyenin 2025 yılı bütçesini borçlanmadan yönettiğini vurgulayan Karaoğlu, İller Bankası’ndan 1 milyar 540 milyon lirayı aşkın gelir elde edildiğini, teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin ise yaklaşık 298 milyon lira seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Toplam bütçe gelir tahmininin 7 milyar 400 milyon lira olduğunu ifade eden Karaoğlu, net tahsilatın ise 4 milyar 655 milyon 940 bin 511 lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

“2025 YILI TAM ANLAMIYLA NAKİT YÖNETİMİ SINAVIYDI”

TÜİK’in açıkladığı iş gücü maliyetleri, hizmet sektörü enflasyonu ve merkezi bütçe kesintilerinin belediyeleri zorladığını ifade eden Karaoğlu, özellikle personel giderleri ve hizmet alımlarının yoğun olduğu belediyelerde mali yönetimin ciddi bir sınav haline geldiğini belirtti.

Karaoğlu, “Ataşehir gibi bütçesinin büyük bir kısmı personel giderleri ve hizmet alımlarına ayrılan belediyeler için 2025 yılı tam anlamıyla bir nakit yönetimi sınavı olmuştur” dedi.

“BÜTÇENİN EN BÜYÜK KALEMİ PERSONEL GİDERLERİ OLDU”

2025 yılı bütçe gider toplamının 6 milyar 206 milyon lira seviyesinde gerçekleştiğini açıklayan Karaoğlu, bütçedeki en büyük payın personel giderlerine ayrıldığını söyledi.

Devlet memurları, sözleşmeli personeller ve 696 sayılı KHK kapsamında çalışan emekçilerin maaşları ile kıdem tazminatlarının bütçenin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturduğunu ifade etti.

“KUR ARTIŞI GİDERLERİ KATLANDIRDI”

Döviz kurundaki artışın belediyenin mal ve hizmet giderlerini doğrudan etkilediğini belirten Karaoğlu, asfalt, yakıt, elektrik, doğalgaz, yedek parça, bakım ve onarım giderlerinde ciddi artış yaşandığını söyledi.

2024 yılı Mayıs ayında 32 lira seviyesinde olan dolar kurunun 2025 yılı sonunda yaklaşık 43 liraya yükseldiğini ifade eden Karaoğlu, bu artışın bütçe dengelerini zorladığını kaydetti.

“FEN İŞLERİ 33 BİN TON ASFALT DÖKTÜ”

Fen İşleri Müdürlüğü’nün altyapı ve üstyapı çalışmaları kapsamında 357 milyon 767 bin liralık harcama gerçekleştirdiğini açıklayan Karaoğlu, 33 bin ton asfalt döküldüğünü, parke yol ve tretuvar onarımlarının yapıldığını, yağmur suyu kanalı çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

“ULAŞIM VE SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ DEVAM ETTİ”

Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hasta nakil hizmetleri, engelli birey taşımaları, cenaze ulaşım hizmetleri ve kamu kurumlarının araç taleplerinin karşılandığını ifade eden Karaoğlu, sosyal hizmetler kapsamında da ihtiyaç sahibi vatandaşlara sıcak yemek, kırtasiye desteği, hasta yatağı, tekerlekli sandalye ve evde bakım hizmetleri sunulduğunu söyledi.

“PARKLAR DAHA TEMİZ VE GÜVENLİ HALE GELDİ”

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün daha yeşil bir Ataşehir hedefi doğrultusunda 144 milyon lirayı aşkın harcama yaptığını belirten Karaoğlu, park yenileme ve bakım çalışmalarının hız kesmeden sürdüğünü ifade etti.

Karaoğlu, Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in vizyonu doğrultusunda parkların daha temiz ve güvenli hale geldiğini söyledi.

ATAŞEHİR ATATÜRK MÜZESİ VE KÜTÜPHANESİNE KAVUŞUYOR
ATAŞEHİR ATATÜRK MÜZESİ VE KÜTÜPHANESİNE KAVUŞUYOR
İçeriği Görüntüle

“MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ VERMEDİK”

Konuşmasının sonunda emeği geçen tüm müdürlüklere, başkan yardımcılarına ve belediye çalışanlarına teşekkür eden Karaoğlu, “Sunmuş olduğumuz bu kesin hesap, mali disiplinden taviz vermeden Ataşehir için ürettiğimiz hizmetlerin göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Karaoğlu, 2026 yılının ekonomik istikrarın güçlendiği ve yerel hizmetlerin daha verimli şekilde vatandaşlarla buluştuğu bir yıl olması temennisinde bulundu.