SİLİVRİ / İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bölgede yaşayan vatandaşları koku şikayetlerine neden olan Silivri’deki Seymen Katı Atık Tesisleri’nde incelemelerde bulundu. İmamoğlu’na burada Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut ve Başkan Danışmanları Murat Ongun ile Ertan Yıldız eşlik etti. İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ A.Ş.) Genel Mustafa Canlı, İmamoğlu ve beraberindeki heyete, tesisle ve devam eden projelerle ilgili sunum yaptı. Canlı, yapımı devam eden Enerji Üretim Santrali için, var olan 8 MWe’lık lisansın iptal ettirildiğini ve EPDK’dan (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) 50 MWe’lık yeni bir lisans için izin alındığını vurguladı. Canlı; Çöp Sızıntı Suyu Arıtma, Endüstriyel Atık Tesisi ile Mekanik Ayırma ve Biyolojik İşlem Tesisi projeleriyle ilgili paylaştı.

SİLİVRİ VE ÇARKEZKÖY BELEDİYE BAŞKANLARI DA KATILDI
Canlı’nın sunumunun ardından söz alan İmamoğlu, “Çerkezköy Belediye Başkanı’mız bize şikayetlerini Tekirdağ’dan iletti. Silivri Belediye Başkanı’mız da bunu defalarca Meclis’te de dile getirdi. Burası 2015’ten beri depolama yapılan bir atık tesisi. Sebebi, yeni İstanbul Havalimanı’nın inşasından dolayı, oradaki depolama tesisinin vereceği sakıncalardan ötürü oradan kaldırılması gerekliliği ve buraya nakli. Burada yapılan stratejik eksiklik ya da hata şu: Böyle büyük bir depolama tesisinin, depolama başlamadan önce bazı yatırımlarının planlanması gerekir ki, bu süreç vatandaş aleyhine bir negatif pozisyon doğurmasın. Şu an yaşanan bu. Yani, 2015-2019 sürecinin, ki yaklaşık 10 milyon metreküpe yakın bir atık yığılıyor, öncesinde bu işin başlayıp… Örneğin 2016’da bazı tesisler devreye girmiş olsaydı, vatandaşımız bu denli bir şikayet duymayacaktı. Bugün baktığımız pencere, bir an önce bu süreçleri en sağlıklı şekilde sonuca erdirmek” dedi.

“ENERJİ ÜRETİMİ BAŞLAYACAK”
“Burada önemli olan tesislerden bir tanesi, çöp gazından enerji üretim santraliydi” diyen İmamoğlu, “Hem Enerji A.Ş.’ye hem yetkili arkadaşlarımıza, Genel Sekreter’imize teşekkür ederiz. Kapasitesini arttırarak bir sonuca ulaşıldı burada ve artan kapasitesi ile değerli bir üretim tesisine kavuşuyoruz bu arada. İlk enerji üretiminin önümüzdeki yılın Haziran, Temmuz aylarında devreye girmesi için inşasına devam ediyoruz. Bir başka önemli konu da çöp sızıntı suyuyla ilgili. Bizim en hassas konularımızdan bir tanesi. 5—6 köyümüzü etkileyen, bazen Çerkezköy ve Silivri’nin içine kadar giden bir koku hassasiyeti var. Tabi bunun ötesinde çevreyle ilgili duyarlılığımız söz konusu. Bu yönüyle her iki tesisin hayata geçmesi, bize göre büyük oranda sıkıntılarımızı giderecek diye düşünüyoruz. Güncel değerlendirmeler de yapıyoruz. Daha farklı, hangi üst seviyede buradaki süreci daha sağlıklı hale getiririz konusunda araştırmalarımız var. 2020 içerisinde bu konuda, İstanbul halkına güzel bir müjdeyi de verme çabamız olacak” diye konuştu.

“KURUMA YATIRIM AHLAKI KAZANDIRMALIYIZ”
Bir başka konunun da çöp hassasiyeti olduğunu vurgulayan İmamoğlu, şunları söyledi:
“Çöpün, evden başlayan serüvenini kontrol altına almak ve bir eğitimle bu süreci araştırarak, buraya gelen evsel atığı mümkün olduğu kadar minimize edebilmek. Bu tabi bir bilinç süreci. Bu konuda da İSTAÇ Genel Müdürü’müz, ekibiyle beraber yoğun bir eğitim süreci başlatacak. Buna Çevre Daire Başkanlığı’mız eşlik edecek. İBB olarak, atık yönetimi konusunda bir seferberliği harekete geçireceğiz. Bu, belediyenin çabasıyla olması mümkün olmayan bir proje. Tümüyle 16 milyon insanın sorumluluk sahibi olmasını sağlamayla mümkün. Dünyanın bütün kaynaklarını eritme konusunda çokça müsrif davranıyoruz. Bu müsrif davranış, tümüyle dünyayı zora sokuyor. İstanbul da zor bir coğrafya. Türkiye keza aynı şekilde. Bu bağlamda atık yönetimi bizim, tabiri caizse, bir insanlık görevi, milli meselemiz… Hangi terimi seviyorsak, hepsine uyumlu bir mücadele. 39 belediye başkanımızla, komşu illerle, el birliğiyle bu süreci harekete geçirmek arzusundayız. Buradaki eksiklikleri en kısa sürede tamamlayacağız. Ama bir başka eksikliği daha İBB’ye yaptırtmayacağız. Bundan sonra, bu tür yatırımların, sadece bir yere bir çöp yığınıyla başlaması değil, öncesinde planlanan, yatırımlarının hazırlandığı ve o sürecin başlamasıyla beraber, diğer yatırımların da başlamasını sağlayacak bir yatırım ahlakı kuruma kazandırmak zorundayız. Çünkü, bu böyle olmayınca bu tür sorunlar yaşanıyor. Bu; yolunu, suyunu, elektriğini getirmeden bir ev yapmaya benzer. Burada yapılan böyle bir şey. Ama bir daha bunu İBB olarak halkımıza yaşatmayacağımızı da söz veriyoruz.”

“İKİNCİ ÖRNEK KÖY SİLİVRİ’DE OLACAK”
“Bu tesisimizin buradaki varlığını çevreci hale getirmeliyiz çok hızlı” diyen İmamoğlu, “Yakın mesafedeki başta etkilenen köylerimize dönük de o rahatsızlığı ortadan kaldıracak, onların yaşamlarına dokunma konusunda, başta Silivri’yle ilgili Volkan Bey’le de bir prensip kararı aldık. Buradaki köylerimize de gerçekten özel bir yatırımda bulunacağız. Yaptıkları tarıma dayalı süreçlerine destek olacağız. Pendik Göçbeyli’den başlattığımız, ‘örnek köy’ uygulamalarından ikincisini de burada tespit edeceğimiz köylerden bir tanesinde başlatacağız. Bunu arttırmayı da hedefliyoruz” diye konuştu.