Son zamanların modası oldu, gerekli bir yatırımın yanlış bir yerde yapılmasına ve modellemesine eleştiri getirdiğinizde eleştirinize gerekçeli yanıt verme yerine hamasetle “yatırıma karşı çıkıyorlar” yaygarasına kalkıyorlar.

Örneğin hala aynı fikirdeyim, eleştirmiştim de İstanbul’a yapılan yeni havalimanını. Ama yerini, çünkü İstanbul’un değil bir en az 3-4 havalimanına daha gereksinimi olduğuna inanıyor ve savunuyorum.

Gelelim Rize’de Sayın Milletvekilinin yarattığı suni gündeme.

Bugünkü teknoloji ile kaynağın da varsa elbette deniz üzerine de, dağların tepesine de hastane veya kompleks yapmak mümkün. Örneğin Trabzon’da ki gibi kentin çıkışında, kentin siluetini bozmayan, kentli ile denizin arasını açmayan, aksine trafiği de rahatlatan bir konumda yapılacaksa…

Kamunun sınırlı kaynaklarını kullanarak bir tesis yapacaksanız;

Önce bu yatırımın gereklilik ve önceliğini, hizmet alanlarını, önceliklerini velhasıl kapasitesini belirleyeceksiniz. Elbette maliyet ve işletme projeksiyonlarını da dikkate alarak.

Sonrasında da uzun yılları düşünerek şehrin, ilin, hatta bölgenin gelişimine ve gelişiminin ne yöne doğru olmasını da belirleyip yatırımı orada gerçekleşeceksiniz. En basiti kentin dar bir alanda tıkanmışlığını, genişlemeye zaruretini ve de işler vaziyette ki 2 önemli kamu hastanesi 2 şer km yakınında var ise onları da iptal etmemek için daha optimal mahal seçeceksin.

Misyonunuzla beraber, vizyonunuz da olacak.

Konu şimdilik sadece yer seçimi, bu konuda kısaca devam edeyim;

Adı Şehir Hastanesi ama karakteri bölgeye hizmet verme esaslı olan bu hastanelerin şehrin merkezinde olması gerekmiyor. Anadolu’da halen yapılmış hastanelerin şehir merkezine ortalama uzaklıkları 16 km den fazladır.

Rize’de vilayete 2 km mesafede hem de şehre girişi, trafiği kilitleyecek noktada denize dolgu yaparak hastane talep etmek, düşünmek Mimar ve Mühendis Odaları Başkanlarının da ifade ettiği gibi bir çok açıdan rasyonel değildir. Üstelik 1 -1.5 km mesafede açılacak AVM’nın şehirleşeme, trafik açısından yaratacağı kaos konusunda tüm kent endişeliyken daha fazlası bir yanlışa davetiye çıkarılması çok manidardır.

Şehir Hastanesi modeli salt hastane, sağlık tesisi değildir. Bir komplekstir. İçerisinde gıdadan kozmetiğe, yeme içme mekanlarından kişisel bakıma, tekstile kadar her türlü mağaza ve iş yeri vardır. Yer seçiminde çok önemli olan bu detayı da görüyorum ki Rizeli esnafın fark edemiyor.

Recep Ali Aksoylu / 2020.05.10