Dostlarımdan, hemşerilerimden dünkü Galatasaray maçından sonra neden Çaykur Rizespor’un sahada katledilmesine dair sayfanda iki kelam yazmadın diye sitem aldım.

Dünkü heyecanlı, zaman temposuyla keyif de veren müsabakayı çoğunluğu Galatasaraylı arkadaşlarımla izledim. Aslında maç biter bitmez arkadaşlarımın sayfalarına yorumlarımı paylaştım da. Hakemin maçın sonucuna mutlak tesir etiği, ligin sonunda bir takımın kaderine tesir edebilecek denli etkili olduğu bir müsabaka idi. İzlediklerime, hissettiklerime, hissettirilenlere bırakınız Rizeli kimliğimi bir sporsever olarak kayıtsız kalmam mümkün değildi.

Bir kere müsabakayı beraber izlediğim çoğu Galatasaraylı olan arkadaşlarımla da hem fikir olduğumuz üzere daha maçın 40.dakikasında haklı olarak gördüğü sarı kartın ardından palabıyıklı hakeme diklenen, topa şiddet uygulayan kaleci Muslera’ya protest hareketinden ötürü ve ikinci yarının başında Rizesporlu oyuncuya Osmanlı şamarı sallayan Mustafa Muhammed’e ikinci sarı kartlarını göstermedi, gösteremedi hakem. Daha maçın ortasında Galatasaray’ın 9 kişi kalması gerekiyordu. 90 dakikanın sonunda 8 dakika uzatma verdi, hesabını tutmadım, olabilir. 8 dakikalık temditte de bir iki dakika uzama olabilir. Tüm temditleri Çaykur Rizespor’un üst üste kazandığı 3 korner nedeniyle sonlandıramayan, kornerler sonrası maçı bitirmeyip, temdittin 3.dakikasında biri Galatasaray kalesinin önünde, diğer ikisi Ç Rizespor kalesine yakın konumda üç bariz faulü vermeyen Sayın kara gömlekli Ali Palabıyık sokak ağzıyla he türlü övgüye layıktır.

Bu minvalde ki yorumlarımı farklı arkadaşlarımın sayfalarında yapmışken Sayın Büyük Egorator Terim’in maç sonunda yaptığı konuşmanın videosunu az önce izleyince tekrar yazma ihtiyacı hissettim.

Diyor ki, “Oynadığı oyunla sahaya böyle bir karakter koyan takımımın galibiyetinin önüne başka şeylerin geçmesini istemem.”

10 kişi kalınmasına rağmen reaksiyon gösterip karakter koymuşmuşlar. Geçç… Set oyunuymuşşşşş galibiyetlerinin anahtarı… Tövbe tövbe…

Bırakalım (bırakmayalım da sonra değinirim) atılmayan iki oyuncunu, uzatmanın uzatmalarında Amerikanvari güreş hamlelerinle attığın golü; dakika 89’da maç 2-2 iken Boldrin penaltı vuruşunu avuta atmasaydı acaba diyecek hangi lafı bulacak, kimlere hangi göndermeleri yapacak, dağlara taşlara ne gönderecektin.

17. ve 26. dakikalarda iki güzel gol atan Finlandiyalı santrfor Pohjanpoloa bu denli sıcakken daha önceden de sabıkası olan Boldrin’e penaltıyı attırmak hataydı. Gol olsaydı, iş biter Terim’in dediği gibi reaksiyon meaksiyon olmazdı. Hamza hocanın bir diğer hatası da temdittin temdidinde kornerler nedeniyle hakem maçı bitiremiyorsa, atış yaptırmayıp köşe direği dibinde pas çevirme yaptırmamasıdır. Sahada ki futbolun da bir stratejisi vardır, penaltıyı atamayı 3 puanı kaçırmış olabilirsin ama Galatasaray’dan bir puan almanın doğruluğunu da fark etmelisin.

Çaykur Rizespor önceki haftalara göre dün maça çok iyi motive olmuştu. Oyuncu kalitesi açısından çoğunluğu bu ligin ayarında olmasa da fevkalade mücadele ettiler. Belli ki hoca değişikliği ve yöneticilerden kaynaklanan gergin atmosfer maçın tansiyonuna da yansımış. Oğulcan’ın kurallar dışı transferinin yarattığı sıkıntılı ilişkiler nedeniyle Rizespor Başkanının, rakiplerini tanımlarken “malum takım” diye yakışıksız bir deyim kullanması, medyanın da bazı kelimeleri cımbızlayıp manşetlere taşıması maçı normalin dışına 90 dakikanın öncesinde çıkarmıştı zaten.

Maçın sonucunu da maçın başında Galatasaray lehine kaçırdığı bir pozisyonun altında kalarak hatasını telafi edebilmek adına düdüğünü sarı kırmızıya boyayan palabıyıklı hakem belirlemeye muvaffak oldu.

Müsabakada kontrolünü kaybettiği için gösteremedikleri hariç tam 9 kez kartını çıkarmış kara gömleğinin cebinden Palabıyıklı. Palabıyıklı ama çıkaramadığı da oluyormuş meğerse. Bir gün önce Sergen Yalçın’ın yaptığına benzer biçimde topa vuran Muslera’yi ikinci sarıdan oyundan neden atmadığının hesabını verebilir mi acaba?

Galatasaray'ın golünden önce var olan 3 faule kayıtsız kalan VAR’a ne demeli peki! Ya da penaltının tekrar edilmemesine ne diyelim. Hiçbiriniz mi görmedi vuruş öncesi ceza alanına erkenden doluşanları!

Sonuç,

Süper Lig'in sekizinci haftasında Rizespor ile Galatasaray karşı karşıya geldiği müsabakanın sonucunu 2-3 ile hakem Ali Palabıyık belirledi ve Rize’nin puan cetvelindeki 1 puanla so sırada ki yeri değişmedi.

Recep Ali Aksoylu / Sahraicedit / 4 Ekim 2021