ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI APAR TOPAR Mİ GİTTİ?

20 ay önce Cumhurbaşkanlığı kabine sistemi uyarınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görevine atanan Mehmet Cahit Turhan, dün gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alınarak yerini 2019 Eylül ayından beri halefi olan Adil Karaismailoğlu'na devretti.

Ülke ciddi bir salgın krizi yaşarken Bakan Turhan’ın gece yarısı görevden alınması ister istemez, "neden görevden alındı, neden şimdi oldu?" sorularını beraberinde getirdi.

Gün içinde bakanlıkta devir teslim yapıldı, fakat görevden neden ayrıldığına dair resmi, gayri resmi bir açıklama duyulmadı.

Rizeli kimliğimle bakanın ayrılmasını vardır bu iş te bir hayır diye düşündüm. Trabzonlu olan eski bakan bey zamanında yaklaşık 2 yıldır Rize’yi Erzurum’a bağlayacak yollarının, tünellerin tamamlanması konusunda tek adım atılmamıştı. Üstelik Sayın Cumhurbaşkanının konuyla bizzat ilgilendiği söylenmesine rağmen.

Karadeniz Sahil boyu demiryolu ulaşımı konusunda da Sayın Bakanı hiç topa girerken görmedik zaten. Ama topu seven bir bakan olarak kamuoyu kendisini tanımıştı. Tam detaylarını şimdi çıkaramayacağım ama devletin bir bakanı olarak Trabzonspor’un sözcülüğüne soyunması şık olmamış, tepki almıştı.

Gidişinde bunların payı olsa da düşüktür.

Görev süresinde meydana gelen tren kazalarında süreci iyi yönetemediğini biliyoruz. Yine aynı şekilde Sayın Bakan, 24 Haziran’da İBB Başkanlığına seçilen Sayın Ekrem İmamoğlu ile de polemikler yaşamıştı.

TCDD'nin tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının atıl depo sahalarını kiralamak için açtığı ihale sürecinde ihaleye teklif sunan İBB'nin garip şekilde elenerek ihalenin eski bir İBB çalışanı da olan Okçular Vakfı'nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapmış 33 yaşındaki birine ait Hezarfen Limited Şirketi'ne verilmesi kamuoyunda çok tepki çekmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “çılgın projesi” Kanal İstanbul'un hükümet tarafından gündeme getirilmesi üzerine Sayın Bakanın yeğen polemiği gündem olmuştu. Bakanın Kanal İstanbul projesine, boğazdaki yoğun trafik nedeniyle ihtiyaç duyulduğunu anlatırken verdiği “Üsküdar'dan Beşiktaş'a geçen yeğenim söyledi. Geçen yıl 15 dakikada geçiyorduk, bu sene yarım saati buluyor karşıdan karşıya geçmek. Çok yoğun deniz trafiği var” örnek, uzun süre tartışılmıştı.

Ama sanıyorum gidişi sosyal medyada da bölük pörçük dillendirilen koronovirüs salgınına rağmen önceki gün yapılan Kanal İstanbul güzergahındaki 2 tarihi köprünün taşınması ihalesi ile ilgili. Zira kamuda birçok kısıtlama kararı alınmasına rağmen gerçekleştirilen ve büyük tepki çeken ihalenin yapılmasından bir gün sonra görevden alınması dikkatleri bu noktaya topluyor.

Turhan'ın yerine getirilen yeni bakan Adil Karaismailoğlu’da Trabzonlu. Bir başka Trabzonlu İmamoğlu İstanbul seçimini kazanınca İBB Genel Sekreterliği görevinden istifa etmiş, 20 Eylül 2019'da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığı'na atanmıştı.

Sayın Bakanı tebrik ediyor, ülkemiz için güzel, yararlı hizmetlere imza atmasını diliyorum. Elbette Ovit Tünelinin işlerlik kazanması için Erzurum güzergâhındaki yol ve tünelleri tamamlatmasını da.

Recep Ali Aksoylu / 28.3.2020