SÜPER LİGDE SON 20 SEZONUN VERİLERİNE GÖRE KÜME DÜŞME, KÜMEDE KALMA RAKAMLARI

Süper Ligde 37.hafta tamamlandı. Sezonun bitimine 3 hafta kalmasına karşın dipte ve zirvede belirsizlikler sürüyor. Takımlar kıyasıya mücadele ediyor, sürpriz sonuçlara imza atıyorlar.

Matematiksel olarak belli olan sadece Denizlispor’un küme düşmesi. İyi oyunuyla, aldığı puanlarla üstte Beşiktaş çok avantajlı gibi gözükse de kalan 3 haftada her şey olabilir. Daha önce Fenerbahçe iki kez son hafta Bursaspor ve Denizlispor’u yenememiş, şampiyonluğu hediye etmişti.

Beşiktaş 81, Fenerbahçe 76, Galatasaray 75 puanda.

Bu hafta sezonun son derbisinde Galatasaray, Beşiktaş’ı yense de şansı çok zayıf, Beşiktaş kalan 2 maçından birini daha kaybetmeli, diğerinde de berabere kalmalı ve Fenerbahçe’de 3 maçı ful geçmemeli Galatasaray’ın şampiyonluğu için.

Fenerbahçe ise 3 maçını kazanır, Beşiktaş’ta 2 maçını kaybederse mucize gerçekleşir ve şampiyon olur.

Sahuru beklerken masaya küme düşeceklere dair yaptığım simülasyonu özetlemek için oturmuştum masaya.

27.hafta sonunda Çaykur Rizespor 28 puanla ligde 17.sırada iken (Samudico bu takımı Morinho da kurtaramaz dediğinde) Çiftçi Fırında arkadaşlarıma ligde kalmak için 42 puan şart demiştim. Daha doğrusu ta ilk yarı sonunda 42 puanla ligde kalınır dediğimi anımsattım.

Neye dayanarak “42 puan” demiştim?

İstatistikler… Doğru rakamları doğru analiz ederseniz doğru sonuçlara ulaşabiliyorsunuz.

Analizler hep doğru sonuç verir mi?

Genelde.

Örneğin istatistiğin çok yoğun kullanıldığı ve yararlanıldığı baskette ortalama maç boyunca top kayıpları, ribauntlar, atılan – yenilen sayılar, şut yüzdeleriniz vs vs çok oturaklıdır. Ama top kaybınız 12-14 bandında iken bir maçta 18 olabiliyor, maç sonu da maçı kaybetme nedeni olarak gösterebiliyorsunuz.

Bu sezon futbolda süper ligin 21 takımla oynanacağı kararı alınınca 18 takımla oynanan son 20 sezonun küme düşme – kümede kalma puanlarını bilgisayara yüklemiştim.

Yıllar itibariyle özet tabloyu paylaşacağım, tek tek yorum yapmayayım.

Ligi 15.sırada bitirenler kümede kalabilmiş, 16.sırada yer alanlar da küme düşmüş. 17 ve 18. İle beraber.

Ligi 38, 40 gibi yüksek puanlar alıp 16.sırada bitirip küme düşenler olmuş ama 20 sezonun ortalaması 33,3 (maç başına 0,98 puan alabilmişler).

Ligi 15.sırada tamamlayıp kümede kalanların da puan ortalaması 36,9. (Yanı kümede kalmak için maç başına 1,08 puan almalı)

Geride kalan 18 takımlı 20 sezonun verilerini 21 takımlı 40 haftalık sezona göre düzenlediğimizde;

40* 1,08 = 43,4 puana erişen korkulu rüya görmüyor.

40* 0,98 = 39,2 puanın altındakiler seneye alt kümenin oyuncusu oluyor.

Bu veriler çerçevesinde diğer parametrelerimi de kullanarak haftalar önce Denizli, Gençlerbirliği, Erzurum, Ankaragücü, Kayseri ve Kasımpaşa 1.08’lik barajın altında kalır, tehlikeyi yaşarlar, Malatya’da limitte demiştim.

Birol Çiftçi, bu sene de öngörülerim tutacak sanki!

(Geçen yıl asla spor ruhuna uymayacak şekilde ligden düştükleri halde yeniden lige alınan Kayseri, Malatya ve Ankaragücü’nün ligden düşmelerini tüm sezon boyunca arzu etmiştim. Bir de İstanbul’a 6 takımı çok bulduğumdan İstanbul’dan Kasımpaşa ve Başakşehir düşse isterdim ama bu gerçekleşmeyecek gibi. Kazara TFF 1.Lig play off dan olmaz ya bir de İstanbulspor gelirse olur “İstanbul Ligi”.)