Sayın Cumhurbaşkanı dün bir açıklama yaptı, dedi ki: “ Maalesef gençlerimiz genç yaşta evlenmiyor. Çoğu 30’u aşkın evleniyor ya da çoğu evde kalıyor. Böyle bir şey olur mu ya? Evlilik dışı hayat biçimi özendirilmeye çalışılıyor. Aman bunlara dikkat edin.”

Ben bir bakıma bu açıklamaya katılıyorum. Mesela Esra Erol’da programını ele alalım. Son zamanlarda korkunç duygular içerisinde bu programın içeriğini inceliyorum. Mesela geçtiğimiz günlerde 15 yaşında evden kaçıp 6 aylık hamile bulunan bir kız çocuğunu çıkardılar ekranlara. Sonra bir adım daha ileri gittiler ve bu kız çocuğunun nişan törenini ekranlarda canlı yayınladılar. Merak edip programın yayın saatine baktım. 16:20’de başlayan yayın 19:00’a kadar devam ediyor. Yani ortalama bir Türk çocuğunun okuldan eve gelip televizyon izlediği saatler. Bu ekonomik şartlarda ortalama bir Türk ailesinin evinde tek televizyon olduğunu varsayarsak anne ile aynı programı izlemek zorunda kalan bir çocuk bu programı izliyor diyebilir miyiz? Bence diyebiliriz. Evliyken başka adamlarla/kadınlarla birlikte olanların gizemlerinin sözüm ona çözüldüğü bu dejenerasyon programına göz yuman bir de kurum var: RTÜK! RTÜK üyelerinin bir kısmı TBMM üyeleri arasından seçiliyor. Sayın Cumhurbaşkanım madem öyle gereken talimatı RTÜK’e verin ve bu evlilik dışı hayat biçimini özendiren yayınları durdurun.

Sayın Cumhurbaşkanım yaptığınız açıklamaya katılıyorum ancak bir eksiklik görüyorum. 15-24 yaş arası genç işsizlik verilerine baktığımızda oran %25,3 genel işsizlik ise %13,4’e yükseldi.

İş bulma umutsuzluğunu bir yana bırakıyorum çünkü geçtiğimiz günlerde işsizlik ve parasızlıktan hayatına son veren Sibel Ünli’den sonra benim bu konuda kullanacağım kelimeler bitti.

Bir ikinci konuya geçiyorum diyelim ki işi bulduk ancak düğün, eşya, hazırlıklar için ortalama 100.000 TL para gerekir. Böyle bir kaynağı olmayan bir genç banka kredisine başvurmak zorunda kalacak. Çift olarak 2324 TL asgari ücret aldıklarını varsayalım hanenin aylık toplam geliri 4648 TL olur. 100.000 TL çektikleri krediyi 60 ay boyunca her ay 2415,68 TL olarak geri ödeyecekler ve bankaya toplam 145,466,04 TL ödemiş olacaklar. Hesaplamaları ortalama bir banka verileri üzerinden yaptım.

Yani evliliklerinin belki de en güzel dönemlerini borç içerisinde veya işsizlikle mücadele etmekten yorulmuş halde geçirmiş olacaklar. Sayın Cumhurbaşkanım gençler bu ekonomik koşullar altında nasıl evlensin?

Sayın Cumhurbaşkanım, dejenerasyon sorununu çözdük, ekonomik sorunlar ve işsizlik ile de mücadele ettik diyelim sizde bir kız babasısınız; Türkiye’de 2019 yılında bilinen 474 kadın eşi, hayat arkadaşı veya ailesi tarafından öldürüldü. Ve maalesef biliyoruz ki katiller toplum vicdanını rahatlatan cezaları almıyor. Sizin de yakından takip ettiğiniz bir olay vardı, Berfin'in davası yakın zamanda görüldü. Arkadaşlık etmek istemediği için Berfin’in yüzünü asitle yakan insanlık dışı yaratık sadece 12 yıl 8 ay ceza aldı.

Sözün özü diyelim ki her şeyi hallettik evlendik sonra da öldürüldük. Arkamızda yığınla borç, acılı aileler ve ceza almayan katiller mi bırakalım?