Son dönemlerde ülkemiz maalesef zor zamanlardan geçiyor. 2020 yılı başladığı günden bugüne savaşlar, salgın hastalıklar, meteor tehditleri gibi bir çok zorluk yaşadık.

Covid-19 yeni tip korona virüsün ülkemizde baş göstermesiyle büyük önlemler alınıyor. Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıklar ortak çalışma ile başarılı bir süreç götürüyor diyebiliriz. Ancak devlet kurumlarının virüs dolayısıyla yapılan tatiller sonucu maduriyet yaşayabilecek; ücretli öğretmenler, dershaneler, kantinciler, servis şöförleri ve diğer tüm meslek gruplarıyla koordineli çalışması ve olası maduriyetlerin önüne geçmesi gerektiği kanaatindeyim.

Umuyor ve inanıyorum ki ülkemiz bu salgın halini de başarıyla atlatacaktır.

Ancak Covid-19’un ülkemizde yaşanan diğer olayların üzerini örtmesine müsaade etmememiz gerekir. Geçtiğimiz aylarda İdlib’de şehit düşen 59 askerimizi minnetle anıyor, acılı ailelerine baş sağlığı diliyorum.

Arka kapı diplomasileri ile yönetilemeyecek kadar hassas olan bu konuda Türk Devleti Rusya’ya bir ziyarette bulundu ve buradan çıkan mutabakattan ben bir siyaset bilimci olarak maalesef mutlu değilim.

Aynı akşam alınan sınırların mültecilere açılması konusunda da ciddi bir iletişim ve otorite eksikliği görüyorum. Sınırlarımızda yaşanan insanlık dramlarına nasıl 2011 yılından bugüne duyarsız kalmadıysak şimdi Edirne ve çevresinde kendi topraklarımızda daha dikkatli olmamız gerekir.

Avrupa para ile tekrar mültecileri tutmamızı teklif etse de bu ciddiyetsiz tavrı derhal terk edip ortak çalışma özverisini göstermeli ve Yunanistan’a koruma statüsünde olan mültecilere tavrı dolayısıyla yaptırım uygulamalıdır.

Geçtiğimiz günlerde petrolün varil fiyatının neredeyse yarı yarıya düşmesi ekonomi çevrelerinde ciddi bir yankı uyandırdı.

Mart 2019’da varil fiyatı 60,14$ olan ham petrol Mart 2020’de 33,12$ sınırına gerileyerek ciddi bir düşüş sergiledi.

Bu bilgiden hareketle ülkemizde akaryakıt pompa satış fiyatlarına bakma gereksinimi duydum.

12.03.2019 tarihinde 6,53 TL olan 95 Oktan Benzin satış fiyatı 12.03.2020 tarihinde 5,97 TL’ye geriledi.

Ham petrolün satış fiyatı neredeyse %50 düşerken neden pompaya sadece 56 kuruş yansıdığına bakmak istedim.

Akaryakıttan alınan vergilere baktığımızda ÖTV ve KDV görüyoruz. Ancak varil fiyattaki indirim pompaya bizde alınan “vergiler” dolayısı ile yansımıyor.

2019 Mart ayında akaryakıt pompa satış fiyatındaki vergi oranı.%53,2 iken 2020 Mart ayından bu oran %57,2’ye çıkmış durumda.

Yani dünya petrolü ucuz fiyattan alınırken biz daha çok vergi ödeyerek neredeyse %50 fiyat düşüşünden yararlanamıyoruz.

Ekonomimizin düzeldiği, salgın hastalıkların geçtiği, sınırlarımızın güvende olduğu günleri görmek dileği ile.