2 Ocak 2020 Perşembe: Yunan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades Atina’da bir araya gelerek EastMed boru hattı anlaşmasını imzaladı.

Aslında takip edenler bilir ki 2019 yılının sonlarından bugüne kadar gündemde olan bu anlaşma Libya ve Türkiye’yi yakınlaştırmış. 11 Aralık 2019 tarihinde Libya-Türkiye arasında imzalanan deniz sınırı anlaşmasını Avrupalı devletler ise tanımayacaklarını ilan etmişti.

Gerginliğin sebebi Türkiye-Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları mutabakatının sınırlarının EastMed anlaşması ile çakışıyor olması.

EastMed ile KKTC ve Türkiye kıta sahanlıklarını bypass etmeye çalışan Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve İsrail Doğu Akdeniz’de tansiyonu yükselmeye devam ediyor.

Türkiye ise Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı sınırı bulunan ülke olarak KKTC’nin ve kendi topraklarının hakkını korumak istiyor.

Bu doğrultuda Doğu Akdeniz’de EastMed’e karşı Libya’yı yanında tutmak istiyor.

Türkiye Libya’da Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj’ı destekliyor. UMH Libya’da uluslararası tanınırlığı olan hükümet öteki tarafta ise ülkenin doğusunda uluslararası tanınırlığı olmayan 4 Nisan 2019 tarihinden itibaren UMH’yi devirmeye çalışan General Halife Hafter var. Yunanistan Libya meselesinde General Halife Hafter’i destekliyor.

Libya konusuna bu anlaşma ve bu çekişmeler üzerinden bakmakta fayda olacağını zannediyorum.

2019 sonunda Libya ile imzaladığımız mutabakata karşı ciddi bir uluslararası karşıt diplomasi yürüten Yunanistan’a karşı Türk hariciyesi tezkere çıkararak Libya’ya asker göndermeyi tercih ediyor.

Ancak burada Libya’nın iç işleri üzerinden Türkiye’nin deniz sınırı güvenliğini koruma hamlesinin doğruluğunun tartışılması gerekir. Yani soru şu: Biz Libya’ya asker gönderdik. Libya’da iç savaşta UMH’yi Hafter’e karşı destekledik. Libya ile kurduğumuz bu ittifak sonucunda Doğu Akdeniz’de arama çalışmaları sorunu bizim lehimize mi sonuçlanacak? Türkiye’yi bypass eden EastMed revize edilerek Yunanistan ile masaya mı oturulacak?

Devlet aklıyla hareket etmenin fazlasıyla önem kazandığı şu günlerde alınacak her kararın aklı selim kafa ile alınması gerekir…