Yenisahra ve Yakın Çevresine ilişkin 1/5000’lik plan 2013 yılında askıya çıktıktan sonra mahkeme tarafından iptal edildi. Sonrasında 2015 yılında yeni bir 1/5000’lik plan yapılarak tekrar askıya çıktı. Bu süreçte 2013-2015 yıllarında sözleşme yapan müteahit firmalardan DKY İnşaat, Güneri İnşaat ve Bir Yapı sözleşme yaptıkları binalardan karot aldırdı. Alınan karotların ardından yapılan incelemelerde binaların riskli olduğu tespit edildi. İmar planlarındaki itirazlar, mahkeme süreçleriyle birlikte ülkenin ekonomik hareketli dönemden durağan döneme geçmesi ile birlikte inşaat firmalarında iflas, yatırımları erteleme sürecine gidildi. Bu süreçte hak sahibi vatandaşlar sözleşmeleri gereğince firmalara bağlı olarak beklemek zorunda kaldı.

2014-2015 yıllarında karot alınan riskli ve çürük yapılarda vatandaşlar ikamet etmeye devam etti. 2019 Seçimlerinde İmar Planlarının İBB Meclisi'nde onaylanmasının ardından yapılan itirazlar ise 2020 yılında karara bağlanarak tamamen çıkmış oldu. 2020 Yılında İstanbul Valiliği'nin Afet Riskleri ile mücadele kapsamında riskli yapıları yıkım yazısının ardından Ataşehir Kaymakamlığı'nca yıl sonuna kadar risk yapıları Ataşehir Belediyesi'nce tahliyesi ve boşaltılması ile ilgili yazı gönderildi. Ataşehir Belediyesi'de yazı gereğince İSKİ, AYEDAŞ ve İĞDAŞ kurumlarına yazı yazarak çürük ve riskli yapı olan binaların elektrik, su ve doğalgazların kesilmesi talep yazısı yazdı.

26 Kasım'da Yenisahra Mahallesi'nde Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, İlgili Birim Müdürlüğü personelleri, İlçe Emniyet Müdürlüğü kolluk kuvvetleri ve İSKİ, AYEDAŞ ile İĞDAŞ personelleri gerekli işlemleri başlatmak üzere mahalle'ye geldi. Vatandaşın hazırlıksız yakalandığı kesinti ve mühürleme işlemlerinde vatandaşların yetkililerden süre istemelerinin ardından kademeli olarak kesintiler, mühürlemeler ve taşınmalar başladı. 26 Kasım'dan bugüne kadar toplamda 40 konutun olduğu 20 bina'da taşınma tamamlandı. Boşaltılan riskli binaların yanısıra karot alınan diğer binalarda da vatandaşların imkanları doğrultusunda taşınacakları öğrenildi.

Boşaltılan binaların kimliği belirsiz kişilerce talan edildiği, metruk bina haline dönüştüğü Yenisahra ve Barbaros'ta, uyuşturucu ve madde bağımlılarının kendilerine yeni mesken edinmemeleri için mahalle sakini vatandaşlar, yetkililerden boşaltılan binaların acil yıkılmasını istiyor.