71 Yıl sonra Sivas'ın İmranlı İlçesinde CHP'ye seçim kazandıran İlk Belediye Başkanı olma ünvanına sahip Murat Açıl, 29 Kasım günü İmranlı'ya 10 km kala araç içerisinde rahatsızlanarak sürmüş olduğu araçta direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucunda trafik kazası geçirmiş ve olay yerinde yapılan müdahalelerin ardından İmranlı Devlet Hastanesi'ne sevk edilmişti. Açıl'ın yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği Sivas Valisi Salih Ayhan tarafından açıklanmıştı.

Sivas'ta 29 Kasım'da İmranlı Belediye Başkanı Murat Açıl'ın kullandığı 34 BIR 240 plakalı otomobil, Sivas-İmranlı kara yolunun 94. kilometresinde, Bekir D. (54) yönetimindeki 59 ZP 423 plakalı hafif ticari araçla çarpışmış, Açıl ve diğer araçta bulunan T.D. (24), kaldırıldıkları hastanelerde kurtarılamamıştı.

Kazada yaralanan hafif ticari araç sürücüsü Bekir D. ile aynı aileden M.D. (32), E.D. (26), İ.D. (21), Y.S.D. (5) ve E.D. (1) tedavi altına alınmıştı.

Sivas İmranlı'da önceki gün 57 yaşında yaşamını yitiren İmranlı Belediye Başkanı Murat Açıl, cemevi ve belediye önünde tören düzenlenmiş ve sonrasında Açıl'ın cenazesi İstanbul'a uğurlanmıştı.

Açıl için Küçükçekmece'deki Garip Dede Cemevi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cemevindeki cenaze töreninde Murat Açıl'ın annesi Sabriye Açıl, dayısı Cemal Aydın, kız kardeşi Sultan Çıtak, çocukları Oya, Sedat, Poyraz, Ada Açıl taziyeleri kabul etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, milletvekilleri ve belediye başkanları, İmranlı Kaymakamı Hüseyin Çamkerten, İmranlı Belediyesi’nde görev yaptığı personeller ve meclis üyeleri, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Belediye Başkan Yardımcısı Cenan Arslan, Meclis 1'nci Başkan Vekili Kudret Arslan, Belediye Meclis Üyesi Bekir Bozkızıl, Esma Ersin, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın ve İlçe yönetimi ile Ataşehir'deki diğer stk, iş, siyaset, sanat camiasının yanısıra binlerce yurttaş katıldı.

Kılıçdaroğlu, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, Murat Açıl'ın İmranlı için büyük emek verdiğini, İmranlılar mutlu olsun, daha güzel bir kentte yaşasınlar diye büyük emek harcadığını söyledi.

Açıl'ın, genç, dinamik, enerjik biri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "İstanbul ile İmranlı'yı bir anlamda buluşturdu. İş dünyasını buluşturdu. Sevgiyi, dostluğu egemen kıldı. Dolayısıyla büyük çaba harcadı. Genç yaşta kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin" dedi.

Cenaze töreninde, Murat Açıl'ın yakın dostlarından şair, yazar Ataol Behramoğlu da "Bu Yangın Yerinde" adlı şiirini okudu. Son olarak Murat Açıl'ın seslendirdiği “Kim susturabilir bizim türkülerimizi kim?“ şiirinin dinletilmesinin ardından Garip Dede Cemevi hocası tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından Murat Açıl'ın cenazesi defnedilmek üzere Büyükçekmece Mezarlığı'na götürüldü.

MURAT AÇIL KİMDİR?


Sivas İmranlı'da dünyaya gelen Murat Açıl, 6 yaşına kadar İmranlı’da yaşadı ve daha sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. 4 çocuk sahibi olan Açıl, lise ve üniversite eğitimini İstanbul’da tamamladı.

Uzun yıllar boyunca plastik sektöründe uluslararası beyaz eşya firmalarına üretim yaptığı bilinen Açıl, eğitim sektörüne de 5 yıla yakın görev aldı. Açıl, üniversitelerde kişisel gelişim, mülakat teknikleri, girişimcilik ve çalışma hayatında başarının yolları vb. gibi çeşitli konularda sunum ve seminerler verdi. İMSİYAD (İmranlı Sanayici ve İş Adamları Derneği) başkanlığı yaptıktan sonra SİVGİAD (Sivaslı Girişimci İş Adamları Derneği) kurucu ve onursal başkanı olarak devam etti.

1948'de ilçe olan Sivas'ın İmranlı ilçesinde ilk kez 2019 yerel seçimlerinde Açıl'ın adaylığı ile CHP kazanmıştı. Açıl, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada “Herkese aynı hizmet yapılacak. Seçimleri artık geride bıraktık. Parti rozetini bir kenara bırakıp tüm seçmenleri parti ayırımı yapmadan hepsini aynı şekilde kucaklayarak hizmet edeceğiz" demişti.

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir