Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, AK Parti Ünye İlçe Başkanı Kenan Selim Argan, başkan yardımcıları, birim müdürleri ve basın mensuplarıyla birlikte Ünye Kalesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi.
Başkan Tavlı, yaptığı açıklamada, Ünye Kalesi’nin ilçe turizmi için en önemli destinasyonlardan biri olduğunu söyledi. Ünye Kalesi’nde Karadeniz Bölgesi’nin önemli kalelerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Tavlı, “Ünye Kalesi, Karadeniz’de kale anlamında önem ihtiva eden kalelerden biridir. Atıl vaziyete terk edilen Ünye Kalesi’nde restorasyon çalışması ve dehlizlerin temizlenmesi ile hem ilçe turizmimize katkı sağlamak, hem de tarihimizin değerlerini ortaya çıkarmak adına çalışma yapıyoruz.” dedi.

1 MİLYON TL’YE İHALE EDİLDİ

Tavlı, kale restorasyonunda üçüncü etaba geçildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Kültür Bakanlığı, kalede birinci ve ikinci etap saha yüzeyindeki restorasyon çalışmalarını tamamladı. Bu yıl itibari ile de üçüncü etap ihalesi gerçekleştirilecek. Burada iki tane dehlizimiz var. Dehlizlerin açılma çalışmasıyla ilgili 2019 Aralık ayı sonunda yapılan ihaleyi alan firmayla ocak ayında iş sözleşmesi imzalandı. Ordu Müze Müdürlüğü arkeolog personelinin kontrol ve denetiminde dehlizlerin temizlenme çalışmaları başlanmış olacak. Buranın ihale bedeli 1 milyon 9 bin 320 lira. Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından yüzde 60’i, Ünye Belediyesi tarafından yüzde 40’ı karşılanıyor. Burada bilimsel çalışma için Hitit Üniversitesi arkeolog hocaları ile koordinasyon içerisinde her türlü bulguyu değerlendirmek üzere istişare ve ortak çalışma yürütülecek. Dehlizlerin açılması ve temizlenmesi ile ilgili yapım süresi 300 gündür. Bu süre zarfında güvenlik açısından ziyaretlere kapalı olacak”

ORDU VALİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Ordu Valisi Seddar Yavuz’a çalışmaya verdiği destek için teşekkür eden Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Ünye Kalesi’nin dehlizleriyle ilgili birçok şehir efsanesi yazıldı. Bu efsanelerin gerçeğinin ne olduğunu anlamak, tarihin derinliklerinde ve dehlizin derinliklerinde ne olduğunu tam manası ile ortaya çıkarmak için bu çalışmayı başlattık. Ordu Valiliği ve Ünye Belediyesi işbirliği ile dehlizlerin açılması sonucu ortaya çıkarılacak yeni alanlar ve tarihi eserler, Ünye’mizin turizmine önemli katkılar sağlayacak. Ben bu vesile ile restorasyon çalışmalarında bizlere desteğini esirgemeyen Ordu Valimiz Sn. Seddar Yavuz’a ve emeği geçen herekse teşekkür ediyorum” diye konuştu