3 Yaşında kendisinde farkedilen otizm'in aslında insanlar için engel olmadığını gösteren 14 yaşındaki Süleyman Tuna Taşkın'ın Yalova ve Maltepe'deki sergilerinin ardından üçüncü "Sesim Fırçalar Resim Sergisi" düzenlenen tören ile Novada AVM Cemal Süreya Etkinlik ve Sergi Salonu'nda ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Sesim Fırçalar Resim Sergisinin açılışına; Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları Ekrem Köse, Hüseyin Hışman, Belediye Meclis Üyesi Zekeriya Angi, Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu, Kent Konseyi Sekreteri Nilgün Özdemir, Avrasya Özel Çocuklar Spor Kulübü Derneği Başkanı Aysu Umut, Başkan Yardımcısı ve Maltepe Amatör Spor Kulüpleri Birliği Başkanı Bayram Behram Kaçar, İyi Parti Ataşehir İlçe Kültür ve Sanat Politikaları'ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı Fikriye Teker ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, MHP Maltepe İlçe Başkanı Ömer Lefzan, anne ve babası İpek ve Süleyman Tuna Taşkın ile aile büyükleri Resim öğretmeni Ebru Durgun ile rehabilitasyon merkezi'ndeki öğretmenlerinin yanısıra çok sayıda davetli katıldı. Katılımcılarla birlikte serginin açılış kurdelesini kesen Süleyman Tuna Taşkın'ın gözlerindeki heyecan ve kendine özgü tarzıyla ziyaretçilere eserlerini tanıtması ise günün en güzel fotoğraf karelerine onun heyecanının yansımasına öncülük etti.

3 Sergi ve 30'un üzerinde eseri ile kendisini ifade ediyor

Resim öğretmeni Ebru Durgun, "Tuna ile 1,5 yıl önce tanıştığını ve kendisiyle her hafta 1 yada 2 ders yapıyoruz. İlk zamanlar kendisi çok çekingen ve uzak dururdu. Daha önce otizmli hiç öğrencim olmamıştım. Tuna ile birlikte özel eğitime olan ilgim daha da arttı. Böylelikle sanatın özel eğitimdeki yerini en net şekilde görmüş oldum. 1,5 Yılda Tuna ile yaptığımız dersler sonrasında kendisinin renklere, çalışmalara olan ilgisinin yanısıra iletişim noktasında ciddi gelişmeler olduğunu gördüm. Özellikle temas noktasında daha fazla gayret gösteriyor, boyalarını kendisi hazırlıyor. Göz teması kuruyor, renkleri daha iyi tanıyor, birlikte yaptığımız birçok şeyi kendisi yapabiliyor, özgüvenin de ciddi bir artış var. Otorite ve disiplin kuralları çerçevesinde çok bilinçli hareket etmeye başladı. Yaptığı birşeyleri unutmuyor ve kendisi seçiyor, fırçaları tanıyor. Her hafta onun tepkisini ölçmek amacıyla sözlü müzikler açıyordum. Sonrada Tuna'yı tanıdıkça dikkati dağılmaması için sözsüz müzikleri açıyorum. Şimdi işe kendi hayal dünyasındaki birçok duyguyu resime yansıtıyor. Ve artık kendisi 3 sergisi ile bizlere doğa ağırlıklı çalışmalarını gösteriyor. Tuna konuşamadığı için doğa ile bağı olan bunu da resimlerle dışa aktarıyor" dedi.


Tuna'nın resim yeteneğini keşfettik

Tuna’nın babası Süleyman Tuna Taşkın; ”Otizm hem Tuna için hem de bizim için birçok zorluğu beraberinde getirmişti. İnsanların bilinçsizliği ve bilgisizliği işimizi daha da zorlaştırıyordu. Okul öncesi çağına geldiğinde mahallemizde bulunan devlet okuluna kaydını yaptık. Ama maalesef orada da zorlu süreçler bizi bekliyordu. Öğretmenin ve ailelerin baskısı sonucu Tuna’yı okuldan almak durumunda kaldık. Birinci sınıf zamanı geldiğinde özel eğitim sınıfına başladık. Tabii orada da zorluklar peşimizi bırakmadı, ilk iki sene çok zorlandık. Üçüncü senenin başında öğretmenimiz değişti ve yeni gelen öğretmenimiz Tuna’nın resim yeteneğini fark etti. Bu konuda eğitimler almaya başladı. Tuna şu an 7. Sınıfta, biz eğitimleri ve ona inancımızı hiç yitirmedik. Halen rehabilitasyon eğitimine devam etmekte. Ayrıca resim derslerinin yanında yüzme ve ritim derslerini sürdürüyor, ritim grubu ile gösterilere çıkıyor.” ifadelerine yer verdi.


Ataşehir'de özel eğitimli kardeşlerimize yönelik ciddi projelerimiz olacak
Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Köse, "Tuna gibi özel eğitimli kardeşlerimize yönelik ciddi projelerimiz olacak. Belediyemizde bu konuda çok duyarlı. Ataşehir Özel Sporcular Kulübü Derneği olarak bölgemizdeki 2-3 engelli okullarımızı ziyaret ettik. Kurum ziyaretlerimizde bu projelerimizi paylaştık. Amacımız bu tür projelerle engelli bireylere yönelik çalışmalar ile onları hayata kazandırmak, engelleri hep birlikte aşılmasını sağlamak. Tuna ile daha büyük ve ciddi çalışmalarda yer alacağız. Tuna'nın bu anlamlı sergisi'nde yer almaktan son derece mutluyum. Böylesi bir anlamlı etkinlikte duygulanmamak elde değil. Tuna gibi kardeşlerimize belediyemizin kapısı her zaman açık" dedi.
Katılımcılar 30'un üzerinde eseri tek tek incelerken, genç sanatçı Süleyman Tuna Taşkın ile fotoğraf çekinmeyi ve anı defterini imzalamayı unutmadı.

Ataşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Avrasya Özel Çocuklar Spor Kulübü Derneği, Gerçekleşen Rüyalar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin desteğiyle gerçekleşen Süleyman Tuna Taşkın'ın "Sesim Fırçalar Resim Sergisi" 15-16-17 Kasım tarihlerinde Novada AVM Cemal Süreya Etkinlik ve Sergi Salonu'nda ziyaretçilerine açık olacak.

Genç ressam Süleyman Tuna Taşkın Kimdir?
2004 yılında İstanbul'da doğdu. 3 Yaşında iken Otizm tanısı konuldu. 3 Yaşından beri çeşitli özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek ve eğitim alan Tuna Taşkın, şuan 7.sınıf öğrencisi olarak öğrenimini sürdürmektedir. 9 Yaşından beri resim alanında çalışmalar yağlı boya ve tual üzerine eserler üretmektedir.Maltepe dışında Yalova ve Ataşehir'de toplam 3 resim sergisi açtı ve toplam 30'un üzerinde eseri bu sergilerde ziyaretçilere ve sanatseverlerin beğenisine sundu.