Emlak Konut Ortaokulu’nda gerçekleşen resmi protokol imza törenine; Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, Almanya Monheim am Rhein Belediye Başkanı Daniel Zimmermann, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Günday, Şube Müdürü Vedat Vefa Budak, Ataşehir Eğitim Hizmetlerini Geliştirme, Güçlendirme ve Koruma Derneği Başkanı İsmail Dağ, Peter Ustinov Gesamtschule Okul Müdürü Ralf Sanger, Otto Hahn Gymnasium Okul Müdürü Hagen Bastien, Monheim’li eğitimciler Mustafa Aktepe,İrina Funk,Jaouad El Jerroudi, Ina lensing ile İhsan Kurşunoğlu Ortaokul Müdürü Hüseyin Özaslan, Ataşehir Bilgin Anadolu Lisesi Kurucusu Gökhan Kaya, Emlak Konut Ortaokulu Müdürü Olgun Doğan ile iki ülke arasında koordinatörlük görevi gören Engin Altınova ve diğer davetliler katıldı.

EĞİTİMDE İYİ UYGULAMALAR PAYLAŞMAYI AMAÇLIYORUZ

Ev sahibi okul müdürü olarak konuşma gerçekleştiren Olgun Doğan, “Kardeş okul projemiz kapsamında iki okul arasında öğrenci değişimleri, ortak proje çalışmaları örneğin robotik kodlama, müzik ve resim branşlarında değişim, eğitimin dijitalleştirilmesi konusunda karşılıklı destek ve gelişmelerin değerlendirilmesi, bu kapsamda bir erasmus projesinin birlikte yürütülmesi amaçlanmıştır. İki kardeş okul arasında öğrenci ve öğretmenlerin karşılıklı olarak eğitsel ve kültürel ziyaretler düzenlemesi, eğitim alanında iyi uygulamaların paylaşılması, öğrenci ve öğretmenler arası iletişim ağının oluşturulması gibi faaliyetlerin yapılması öngörülmüştür. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda Okul Müdürü ve Öğretmenler olarak 2 ayrı proje toplantımız: gerçekleştirdik. Başta Belediye Başkanı sayın Daniel Zimmermann olmak üzere, kardeş okul yöneticilerimize ve Engin Altınova’ya bağlarımızın kurulmasına öncülük ettiği için teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

KARDEŞ OKUL ve BELEDİYE PROJELERİ DÜNYA BARIŞINA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAMAKTADIR

Peter Ustinov Gesamtschule Okul Müdürü Ralf Sanger ise; “2017 Yılından beri kardeş okulumuz İhsan Kurşunoğlu Ortaokul Müdürü Hüseyin Özaslan ile birlikte çalışmalarımız oldu. İlk zamanlar bu çalışma nasıl gidecek diye tereddütlü idik. Gün geçtikçe dostluğumuza ve çocukların kaynaşmasına şahit olduk ve bize buna çok mutlu olduk.Maalesef pandemi nedeniyle 1,5 yıl soğukluk olsa da, bu dostluğumuzu engellemedi. Kardeş okul ve kardeş belediye projeleri dünya barışına önemli katkılar sağlamaktadır. 2 Toplumun birbirini anlamasında bu adımları attığımız için çok mutluyum” Dedi.

ALMANYA’YA FİDANLAR EKMEYE GELDİK

İhsan Kurşunoğlu Ortaokulu Müdürü Hüseyin Özaslan konuşmasında; “2017 yılında Rhein Belediye Başkanı Sn. Daniel Zimmermann’ın ofisinde bizi ağırlamış ve kendisiyle bir araya gelmiştik. Bizde o zaman kendisine fidanlar ekmeye geldik ve buna hep birlikte can suyu verelim dedik. Kendisine Türklere verdiği önem için bir kez daha teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

PROTOKOL İLE PROJELERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Bilgin Anadolu Lisesi Genel Müdürü Gökhan Kaya, “2017 Yılında Ataşehir İhsan Kurşunoğlu Ortaokulu Müdürümüz Hüseyin Özaslan ile birlikte Ataşehir – Monheim am Rhein arasındaki kardeş okul projelerimizi sürdürdük. 2 Yıllık pandemi arasından sonra tekrardan buluşmak nasip oldu. Belediye başkanımızın nezaketi ile Monheim’de güzel bir buluşma oldu ve imza törenimizi orda gerçekleştirdik. Bugünde aynı şekilde protokollerimizi gerçekleştirerek nihayete erdireceğiz ve projelerimizin sürdürülebilirliğini sağlamış olacağız. Bizlere desteklerini esirgemeyen; Monheim am Rhein Belediye Başkanı Daniel Zimmermann’a ve iki ülke arasında gönül köprüsü kuran Engin Altınova’ya huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDA PROJELERİMİZ ÇEVRE TEMİZLİĞİ ve SANAT ANLAMINDA OLACAK

Otto Hahn Gymnasium Müdürü Hagen Bastien konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bugün burada olduğum için çok mutluyum. Monheim’de başladığımız kardeş okul imza törenini burada tamamlandıracağımız için çok mutluyum. Otto Hahn Gymnasium, 2010 yılından beri Ataşehir Belediyesi ile yakın ilişkilerde bulunuyor. 2017 kardeş belediye işbirliğinden öncesine dayanan işbirliğimiz söz konusu. İlk projemiz 23 Nisan’da Almanya kökenli çocuklarımızı Türk Halk Dansları öğretip, Türkiye’ye getirdik. Bunu Engin Altınova yaptı. Bu Türk Halk Dansları halen Almanya’da öğretiliyor, bunu yine Engin Altınova organize ediyor. Bu çalışmalarımızı ilerletmek ve devam ettirmek istiyoruz. Çok güzel çalışmalarınıza robotik kursumuzu da eklemek istiyoruz. Robotik eğitimlerimizi de Jaouad El Jerroudi planlayacaktır. Sayın Olgun Müdürümüzle birçok proje geliştiriyoruz. Çevre temizliği ve sanat anlamında olacaktır. Biz kardeş belediyeciliği buraya getirdiğimiz için Monheim am Rhein Belediye Başkanı Daniel Zimmermann’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, devamını diliyoruz.”

5 KARDEŞ OKULUMUZA TAVSİYEM: "ÇOK ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ VE KÜLTÜR ALIŞVERİŞİ YAPSINLAR"

Monheim am Rhein Belediye Başkanı Daniel Zimmermann, “Ben kardeş belediye çalışmalarımızda emek veren bütün arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Yıllardan beri süre gelen kardeş belediye çalışmalarımızın öğrenci değişimlerimizin üzerine de ekonomi anlamında da adım attık. Ataşehir’de Monheim Tanıtım Ofisimizin açılışını gerçekleştirdik. Türkiye ve Almanya’nın ekonomilerinin gelişmesi adına bu ofisimizi açtık. Bu bağlamda çok mutluyum, bugünde küçük çocuklarımızla beraber olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ben çocuk çağlarımda yurtdışında iki kere öğrenci değişimine katıldım. O dönemde Fransa ve İsrail’deki değişimlerle çocukluğumun en canlı ve unutamadığım anlarındandır.Eğer bir ülkeye gittiğinizde yeni bir aileniz olduğunda orada 1-2 hafta misafir kaldığınızda o kültürü tanıyor, o kültürün iyi ve kötü olduğuna değil farklı olmasından dolayı alışıyorsunuz ve ısınıyorsunuz. Aynı şekilde kardeş belediye olan 5 okula temennim; çok öğrenci değişimi yapsınlar, çok kültür alışverişleri yapılsın. İki kültürün birbirini yakından tanımasını temenni ediyor, başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

TARİ'HTE BİRBİRİNE DÜŞMANLIK ETMEMİŞ İKİ MİLLETİN EĞİTİM İŞBİRLİĞİ MANA KAZANIYOR

Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Günday yapmış olduğu konuşmasında; “Tarih boyunca düşmanlık etmemiş iki milletin hayatta olan fertleri olarak bir aradayız. Bütün ortaklıkların bir manası vardır. Ama savaşta, omuz omuza aynı safta olmanın ortaklığı ve duygusu çok daha farklıdır. Çanakkale Savaşında başlayan bu dostluğumuz barış döneminde özellikle eğitim alanında zirveye çıkmalı ki, tekrar savaşlar olmasın. 1960’larda Türkiye’den Avrupa’ya giden işçilerimiz Alman ekonomisine beden gücüyle katkıda bulunurken, bugün karşılıklı eğitim alanındaki işbirliğimiz daha da mana kazanıyor. Özellikle pandemi sürecinde bireyselleşme öne çıkarken, alışverişte, eğitimler hep uzaktan elektronik ortamda yapılırken öğrencilerin birbirini tanıyor ve bu protokollerin yapılıyor olması çok manidar. 2017’de bu işbirliğini başlatan belediyeye, benden önceki dönem ilçe milli eğitim müdürlerimize, okul müdürlerimize ve diğer muhataplarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bize düşen artık çocuklarımızın karşılıklı söyleyecekleri ve beraberliklerini izlemek.” Dedi.

ÖĞRENCİLERDEN MİNİ KONSER

Konuşmaların ardından Emlak Konut Ortaokulu ve İhsan Kurşunoğlu Ortaokulu öğrencileri sevilen şarkıları söyleyerek, Monheim’den gelen misafirlere müzik dinletisi sundu.

ALMANYA’NIN ARDINDAN TÜRKİYE’DE RESMİ İMZALAR ATILDI

Mini konserin ardından katılımcılar Emlak Konut Ortaokulu A Blokta Türkiye – Almanya bayrakları ile öğrenciler tarafından karşılandı.

Ardından iki ülke arasındaki işbirliğinin anlatıldığı “KARDEŞLİK ve BARIŞ” temalı sergi açılışı gerçekleştirildi.


Sergi açılışının ardından Ataşehir Emlak Konut Ortaokulu, İhsan Kurşunoğlu Ortaokulu, Özel Bilgin Anadolu Lisesi ile Monheim Peter Ustinov Gesamtschule ve Otto Hahn Gymnasium okulları yöneticileri arasında Almanya’da gerçekleştirilen imza töreninin ardından Türkiye’de kardeş okul resmi protokolleri imzalanmış oldu.

İmzalanan protokollerin ardından Ataşehir – Monheim heyeti karşılıklı tebrikleşerek, iki ülke adına birbirlerine hediye takdiminde bulundular.