Manisa Sağlık İl Müdürlüğü Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Yeşilay Sigarayı Bırakma Günü kapsamında 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda stant açtı. “Dumansız bir hayata merhaba. Dumansız yaşam için sıra sende. Ben bıraktım sizde bırakabilirsiniz” afişleri hazırlanarak sigara içmemeleri konusunda bilgilendirildi. Açılan stantta vatandaşların karbonmonoksit ölçümleri yapıldı. Ölçümler sonucunda değerleri yüksek çıkanların sigara bırakma polikliniklerine gitmeleri talep edildi.

SİGARA HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR

Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, “Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) paylaştığı son verilere göre; tütün kullanımı ve pasif sigara dumanından etkilenmek kalp hastalıkları nedeni ile olan ölümlerin yüzde 12’sinden sorumlu olmakla birlikte, dünya üzerinde her yıl yaklaşık 7 milyon kişinin ölümüne sebep olurken bu sayının 900 bin kadarını sigara içmeyen ancak sigara dumanından pasif olarak etkilenen kişiler oluşturmaktadır. Ülkemizde ise bu oran 100 bin kişi seviyesindedir. Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir” dedi.

2019’DA 10 BİN TİRYAKİYE ÜCRETSİZ İLAÇ VERİLDİ

Tütün bağımlılığı ile mücadele kapsamında Manisa’da faaliyet gösteren 14 Sigara Bırakma Polikliniği(SBP) bulunduğunu ifade eden İlgün, “Sigara Bırakma Polikliniği; tütün bağımlılarına yönelik ilaçla, ilaçsız veya her iki usulle de yapılan, bilimsel kanıta dayalı ve Bakanlık tarafından kabul edilen tedavi ve eğitim yöntemlerinin uygulandığı, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde faaliyet gösteren birimlerdir. 2019 yılı içinde SBP muayene sayısı 15 bin 902 iken sigarayı bıraktığı tespit edilen kişi sayısı ise 4 bin 247’dir. Sigara bırakma tedavisi kapsamında 2019 yılında vatandaşlarımıza ücretsiz olarak 5 bin 400 nikotin bandı, 10 bin 600 sigara bırakma ilacı İlçe Müdürlüklerimiz tarafınca temin edilmiştir” dedi.

İMKANSIZ DEĞİL

“Sigarayı bırakmak zor olabilir ancak imkansız değildir” diyen İlgün, “Birçok içici defalarca denedikten sonra sigarayı bırakmayı başarabilir. Her sigarayı bırakma deneyiminiz, bir sonraki bırakma girişiminiz için yol gösterici olabilir. Sigarayı bırakmaya çalışırken kendi iradenizi suçlama eğilimine girmeyin. Bırakma denemeniz sırasında başarısızlık söz konusu olursa asla kendinize olan güveninizi yitirmeyin. Bu süreci bir iyileşme süreci olarak kabul etmeli, destek almalı ve kararlılıkla mücadelenizi devam ettirmelisiniz. Size yardımcı olacak bir Sigara Bırakma Polikliniğine başvurabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayabilir, yardım alabilirsiniz. Unutmayın, bağımlılık yapıcı maddeden kurtulmak güçtür ancak imkansız değildir, kararlılıkla başarabilirsiniz” diye konuştu. Yeşilay Manisa Şube Başkanı Salih Fulcun ise, sigaradan kurtulmanın mümkün olduğunu ifade ederek, sigaranın insanlara ve sevdiklerine zarar verdiğini vurguladı.