Gerçekleşen kahvaltılı istişare toplantısına; İçişleri, Devlet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Murat Başesgioğlu, Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, KASKON Genel Başkanı Mehmet Alver, KASKON Başkanlar Kurulu Başkanı Ali Tekin, KAS-DER Onursal Başkanı Yavuz Ballık, KAS-DER Genel Başkanı Remzi Şen, KASDERFED Genel Başkanı Fatma Kıranoğlu, KASİAD Genel Sekreteri Cemal Şenol, Kastamonu Toplumsal Dayanışma Platformu Genel Başkanı Ali Muhittin Tığlı, Ataşehir Belediyesi Meclis 1’nci Başkan Vekili Kudret Arslan, Ümraniye Belediyesi Meclis 2’nci Başkan Vekili Orçun Şekercioğlu, İstanbul Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Kubilay Salihvatandaş, KASKON’a bağlı Federasyon Başkanları’nın yanısıra şube başkanları ve davetliler katıldı.

BİRLİĞİMİZ, DİRLİĞİMİZ DAİM OLURSA HER PLATFORMDA BAŞARILI OLURUZ

KASKON Genel Başkan Yardımcısı H. Kubilay Salihvatandaş ilk konuşmayı gerçekleştiren isim oldu. Kubilay Salihvatandaş konuşmasında; “Birlik ve beraberlik temasıyla çıkmış olduğumuz kahvaltımıza hoş geldiniz. Bundan sonraki süreçte; Kastamonu camiasının tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlik olduğumuzu geçtiğimiz çarşamba günü yaşanan valilik mütevelli heyeti seçimlerinde gördük. O gün seçimlerde Kastamonuluların tek ses, tek yürek olduklarına şahit olduk. Birlik olmanın gururunu duyduk. O gün farklı illerden arkadaşlarımızda aday olmuştu, seçimi kazandıktan sonra biz o ili, bu ili değil Türkiye’yi temsil ediyoruz dedik. Birliğimiz, dirliğimiz daim olsun ki biz her platformda başarılı oluruz” dedi.

ÖNCELİĞİMİZ BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ

KASKON Genel Başkanı Mehmet Alver, “Öncelikle sayın bakanımız Murat Başesgioğlu ve Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar’a uzaklardan geldiği için başta onlar olmak üzere kahvaltımıza katılım sağladığınız için hepinize teşekkür ediyorum. KASKON’a talip olurken, birlik ve beraberlik önceliğimiz diyerek aday olmuştum. Bugün bu birliğin ilk adımlarını atıyoruz. 465 aktif faal derneğimiz ile bir araya gelmek en büyük hayalim. Önümüzdeki süreçte; bu derneklerimizle büyük bir organizasyon ile bir araya geleceğiz. Saygı, sevgi olursa bu birliği sağlayacağımıza inanıyorum. İyi çalışmalar yaparak, örnek olacağız. İstanbul dışında Ankara, İzmir gibi illerimizde hemşerilerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Kastamonu’yu her toplantıda sahiplenmek ve birbirimize sahip çıkmalıyız.” İfadelerini kullandı.

ALVER’E DOĞUM GÜNÜ SÜPRİZİ

Konuşmasının ardından KASKON Genel Başkanı Mehmet Alver’in doğum gününe denk gelen toplantıda; KASKON Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Alver’in 68’nci yaş gününü sürpriz doğum günü pastasıyla kutladılar.

ORTAK AKILLA HEMŞEHRİLERİMİZİ ÖNE ÇIKARMALIYIZ

KASİAD Genel Sekreteri Cemal Şenol; “Bizim birlik ve beraberliğimiz var. Burada yaptığımız konuşmaların hepsi nitelikli ve nicelikli insanlarımızı bir yere taşıyamamızdan geliyor. Bir başarı elde edemedik, elde etsek bu konuşmalardan vazgeçeceğiz. Kurumlarda temsil noktasında olmadığımız için bu faaliyetlerimizi yapmamız gerekiyor. Siyasi partilerde yönetici büyüklerimiz yok. Ortak akıl çözümü ile neler yapabiliriz onu konuşmamız gerekiyor. Her bir değerimiz; İstanbul’da belediye başkanlığı, doktorlarımız hastanelerde başhekimlik yapabilir. Emniyetteki arkadaşlarımızın da görevlerinde yükselmesi son derece önemlidir. Ortak akılla bu arkadaşlarımızın yerini sağlamlaştırmak, bir adım öne çıkmalarını sağlayabilirsiniz. 20 yıldır Kastamonulu bugün bir valimiz yok. Bunları hep birlikte dile getirmemiz gerekiyor. Eksikliklerimizi gidermemiz lazım, gidermezsek hep konuşuyor olacağız. İstanbul’da hemşerilerimize sahip çıkmak adına tüm Kastamonulu STK’larımız bu konuda ciddi adımlar atması gerekiyor ve ortak çözüm üretmesi gerekiyor” dedi.

KASTAMONU TÜM STK’LARI BİR OLURSA BAŞARILI OLUR

Kastamonu Toplumsal Dayanışma Platformu Genel Başkanı Ali Muhittin Tığlı,Artık sözün bittiği yerdeyiz, artık eylem zamanı. Önümüzdeki süreçte Kastamonuluların birlik ve beraberliği için eylem zamanıdır. Bunu gerçekleştirecek; enerjimiz, dinamizimiz var. Birlikte beraberce bu yolu yürüyebilir, bu yolun onurunu ve gururunu yaşayabiliriz. O yüzden KAS-KON Yeni yönetimine başarılar diliyorum. Umuyorum ki, KASKON, KAS-DER, KASİAD Hep beraber ortak hareket ederse bunu başarabiliriz. Bundan sonraki süreçte hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için olmalıyız” diyerek teşekkür etti.

SİYASİLERİN PEŞİNDE BİZ DEĞİL ONLAR BİZİM PEŞİMİZDEN KOŞMALI


KAS-DER Onursal Başkanı Yavuz Ballık, “Bu bizim hayalimizdi. Neden Kastamonulular birleşmiyordu? Kayserililer, Çorumlular birleşiyor da, neden Kastamonulular birleşmiyor. Bunun çok sebebi var. Bunu ciddi ayırt etmek lazım. Herkes başlı başına bir değer, bütün Kastamonulular dürüst insanlar. 1973’te İstanbul’a geldiğimizde Kastamonuluların birleştiği, toplantı yaptığı ortam yoktu. O zaman 5-6 arkadaş bir araya geldik. Kurucularımızın birçoğu hayatını kaybetti. Bu derneği kurmakla doğru isabet etmiştik. KAS-DER’i bizden sonra 13-14 arkadaş yönetti. Ben diyorum ki, biz öyle toplanmalı ve birleşmeliyiz ki biz siyasilerin peşinde değil, onlar bizim peşimizden koşmalı. Onları biz seçiyoruz. Kastamonu dernekleri birleşince, o zaman istediğimiz sonucu alırız. Kastamonu o zaman kalkır. Eğer dağınık hareket edersek, Kastamonu bir araya gelemez. 1979 Yılında sempozyum yaptık. 1 Hafta 10 gün 8-10 Profesör arkadaşla, Kastamonu halk evinde bu sempozyumu gerçekleştirdik. Kastamonu nasıl kalkınır, kalkınması neye dayanır. Kastamonu’nun kalkınması; Turizm, Üniversite denilmişti. O dönemde kendi imkânlarımla 2 laboratuvar yaptırmıştım. KASKON, KAS-DER, KASİAD’ta Üniversite ile iletişime geçmeli kalıcı eserler ortaya koymalı. Bizlerin kalıcı şeyler yapması lazım, yoksa toplantı yapıp, yemeği yiyip, sonra birbirimizi tanımazsak başarılı olamayız” ifadelerini kullandı.

BERABER YÜRÜMELİ SİYASET, BÜROKRASİ VE İŞ DÜNYASINDA YER ALMALIYIZ

KAS-DER Genel Başkanı Remzi Şen, “KASKON Başkanımız ve yönetimine, böylesi bir organizasyona ev sahipliği yaptıkları için kutluyorum. Kastamonu’nun birliği meselesi, her zaman gündemimizde olan bir iştir. Bazen yanlış yerlere çekilir yada bakılır. Bugüne kadar konuşmanın dışında başka bir şey yapılamamıştır. Kastamonuluların birliği için KAS-DER’in ilk şubesi olan Bağcılar şubesini 1991’de biz kurduk ve bu birlik ile beraberliğin devamı için çaba gösteriyoruz. Öncelikle bu toplumun içerisine siyaset girmemeli. Siyaset olursa burada birlik ve beraberlik kalmaz. Kendi siyasi menfaati için dernekleri kullananları da aramızdan ayıklamak zorundayız. Bizim partimiz Kastamonu Partisi’dir. 464 Kastamonu Derneği var. 404 Tanesi köy derneği, diğerleri şubeler, federasyon ve konfederasyonumuz var. Fiziki olarak dernekleri birleştiremezsiniz. Köy derneklerimizin desteklenmesi önemli. 15 Federasyonumuz var. 4-5 İlçemizin federasyonu yok, bunların kurulması önemli. KASKON’a kayıt olması lazım. KAS-DER’de şube yapılanmaları ile herkesi kucaklamaya devam ediyor. Federasyonlarımızda aynı şekilde hemşerilerimiz için önemli. Hedeflerimiz olmalı, gönül birlikteliği olmalı. Konfederasyonumuz, vakfımız, KASİAD işbirliği ile birliktelik sağlarsak, Kastamonu adına çalışırsak başarılı oluruz. Dayanışma, yardımlaşmada önemli olan güçtür. Güç siyaset, bürokrasi ve iş dünyasından geçiyor. Siyasette, bürokrasi ve iş dünyasında olmayan Kastamonu’dan bir şey olmaz. Mutlak olarak hep beraber yürümeli, siyaset, bürokrasi ve iş dünyasında yer almalıyız. Birlikteliği sağladığımız takdirde başarıya gidebiliriz.” Dedi.

ÇALIŞMALARIN ARTMASINI TEMENNİ EDİYORUM

KASDERFED Genel Başkanı Fatma Kıranoğlu, “Bu çalışmaların artarak devamını diliyorum. Bizde bundan sonraki süreçte bize düşen sorumluluk çerçevesinde varız. Fikir olarak birlikte olmayı temenni ediyorum” diyerek selamlama konuşması gerçekleştirdi.

KİŞİSEL, SİYASİ VE BÖLGESEL AYRIM YAPMAZSAK KASTAMONU’NUN BÜTÜNLÜĞÜ KENDİSİNİ GÖSTERMİŞ OLACAK

KASKON Başkanlar Kurulu Başkanı Ali Tekin, “KASKON’un 10 yıldır yönetiminde yer almadım. Son seçimde, Kastamonuluların birliği için bende elimi taşın altına koydum. Federasyonu olmayan ilçelerde çalışmalarımızı başlattık, umuyoruz ki sonuç alacağız. Bizler birlikte varsak ve bu birlikteliği devam ederken kişisel, siyasi, bölgesel ayrım yapmazsak, Kastamonu’nun bütünlüğü tam kendisini göstermiş olacaktır” dedi.

KASTAMONULULAR BİRBİRİNE DESTEK VERMELİ


Ataşehir Belediyesi Meclis 1’nci Başkan Vekili Kudret Arslan’da, “Ataşehir’de birlik ve beraberlik adına böylesine bir organizasyona ev sahipliği yapan KASKON Başkanımız ve yönetimine teşekkür ediyorum. Bugün ki, programa Ataşehir Belediye Başkanımız Battal İlgezdi’de katılım sağlayacaktı. Ancak, il dışında gerçekleşen belediye başkanları toplantısı nedeniyle katılım sağlayamadı ve sizlere selamlarını iletti. Kastamonuluların bir özelliği var, siyaset yapan kardeşlerine destek vermiyorlar. Ben CHP’de, Orçun kardeşimizde AK Parti’de siyaset ve görev yapıyor. Geçtiğimiz 2 dönem Üsküdar’da, bu dönemde Ataşehir’de görev yapıyorum. Görev yaptığım şu süreçte şunu gördüm. Kastamonulular kendi evlatlarına sahip çıkmıyor. Siyaseti benimsiyorsak, o partide görev almalı ve çalışmamız lazım. Çalışmayanları kimse ne meclis üyesi ne bakan nede bürokrat yapıyor. Siyasi partilerde görev alacaksınız ve belirli bir süreç sonra hemşerilerinizin desteğini isteyeceksiniz. Hemşerilerimize siyaseten destek olmazsak, onlarda siyasi olarak destek vermiyorlar. Bugün burada birçok kişi, siyaseten bir şey yapmak istiyor. Birbirimize bağlanmalı, destek vermeli ve kollamamız lazım. Birbirimizin ayağından tutup onu aşağı çekmememiz lazım. Görev alan arkadaşlarımızı onurlandırmamız lazım. Ama maalesef bunları yapamıyoruz. Daima eleştiri yapıyoruz. Ve destek vermek yerine onu indirmeye gayret gösteriyoruz. Böyle bir siyaset anlayışı ve dernek anlayışı yok. İnşallah bundan sonraki süreçte; birbirimize destek olmalıyız. 2,5 yıldır ben Ataşehir’de görev yapıyorum, birkaç arkadaşımızın dışında ne arayan var ne soran. Geçtiğimiz dönemlerde ve şimdiki dönemde dâhil ben hemşerilerime destek oldum ve olmaya devam edeceğim. Karşılığında tek beklentimiz desteklenmek, sahip çıkılmak. Birlik ve beraberliğimizin devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’de ÖRNEK BİR YAPI OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR

Kastamonu Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, “Pınarbaşı olarak Kastamonu’nun doğa turizminde lokomotif olmanın gururunu yaşıyoruz. İstanbul’da Pınarbaşı’mızın değerli iş insanları, stk temsilcileri ile buluştum. Bu süreçte; Pınarbaşı’mızın çöp sorunu nedeniyle Ümraniye Belediyesi Meclis 2’nci Başkan Vekili Orçun Şekercioğlu’nun da desteği ile Ümraniye belediyesi’nden bir adet çöp toplama aracını ilçemize tahsisini sağladık. Bürokrasi ve siyasette sesimiz çok gür değil. KASKON, KAS-DER, KASİAD, KASDERFED ve diğer Federasyonlarımıza birliktelik adına yapmış oldukları çalışmalardan dolayı kutluyor. Sayın Bakanımızın öncülüğünde, Türkiye’de örnek bir yapı oluşturmamız gerektiğine inanıyorum. Bunu konuşmaktan çok hayata geçirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu toplantıları da; Kanyonları, Şelaleleri ve Mağaraları ile ünlü Pınarbaşı’nda başlamak üzere yerinde ve ana ocağında yapmaya davet ediyorum.” Dedi.

DERNEKÇİLİKTE MİSYON VE HEDEFTE BİRLEŞİRSEK BAŞARI ELDE EDERİZ

İçişleri, Devlet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bu toplantı da bulunmaktan son derece mutluluk duydum. Pandemi sonrasında daha çok bir araya gelmemizin inancındayım. KASKON Genel kurulunu yeni yaptı. Mehmet Alver ve yönetimini yürekten kutluyorum. STK’ların birleşmesinde karamsar olmayın. Geldiğimiz nokta az değil. Kurumsal projelerle bir araya gelmeliyiz. Derneklerimizin fiziki birleşmesine gerek yok. Misyon'da ve hedefte birliktelik sağlarsak başarı sağlarız. Her kuruluşlarımız kendi ayakları üzerinde durmayı ve gelişmeyi denesin. Kastamonulular olarak hedef ve misyon birlikteliği içerisinde olmalıyız. Siyaset başka kuruluş istemez. İsterler ki; bütün kurumlar arka bahçe olsun. Bugün her partiden arkadaşımız burada var. Bu farklılıkların güzelliğini ortaya çıkarıyor. Onun için STK – Siyaset ilişkisini iyi ayarlamak lazım. Siyaset akademisi mantığında bir çalışmayla başta benim gelip size bunu anlatmam lazım. Önümüzdeki seçim süreci başlamıştır. Seçim baskısı arttıkça üzerinizdeki baskılarda artar. Siyaset yapan arkadaşlarımıza yardımcı olmamız lazım. Oy vermeseniz bile; makamlarda görev alan arkadaşları ziyaret edip, onlara destek olmak lazım. Bir hemşerimize haksızlık yapıldı mı ona mutlaka sahip çıkmamız lazım. Haksızlığa uğrayan hemşerimizin yanında saf tutmak lazım. Otorite boşluğumuz eksik. Birisi Kastamonu ismini kullanmak istiyor. Siyaset ve ticarette bunu kullanmak istiyorsa, vilayetin içerisinde olduğu üst kurul'dan izin alması lazım. Kastamonu’nun geleceğine yönelik kararlarda üst kurulun karar vermesi, sizin aranızdaki anlaşmazlıkları da hal yoluna koymak için bir kurumsal yapıya ihtiyaç var. Gönüllü iştirak merkezi olmalı. Bu kurulda İstanbul dışındaki teşkilatımızın olduğu yerlerde olmalı. Böylelikle Kastamonu’nun gündemini Türkiye genelinde belirlemek mümkün olur."

HERŞEYİ KAYBEDEBİRLİSİNİZ AMA MEMLEKETİNİZİ UNUTMAYIN

Dünya yeni bir düzene girdi. Pandemi ile birlikte hiç bir şey eskisi gibi değil. Kendimizi, ailemizi, memleketimizi ve örgütlerimizi korumak zorundayız. Yoksa her şeyi kaybederiz. Bizim korumak zorunda olduğumuz bir memleketimiz var. Kastamonu’yu unutturmayacağız. Kastamonu’yu unutmak demek misyonsuzluk ve kimliksizliktir demektir. O bizim tarihi köklerimizdir. Bizi daha çok kurtuluş savaşında Türkiye İnebolu’dan Ankara’ya cephane taşıyan vasfımızla tanır. Kadınıyla, çocuğuyla İstiklal Savaşı'nda milli mücadeleye yaptığımız katkıdır. O yoldan biz sadece silah ve cephane taşımadık. Can ve kan taşıdık. 1920 Yılının Ocak ayında 10 Ocak’ta 20’nci kolordu komutanı Ali Fuat Cebesoy, “Kastamonu askerlik şubesine bir telgraf yazıyor. Seferberlik hazırlıkları var. Kastamonu ve dâhilindeki askerlik şubelerinden 15 gün içinde 15 bin kişi istiyorum ve hazır edince İstanbul 1’nci ordu komutanlığına sevk edeceksiniz diyor.” O dönemde kendi kendime çok kızdım. 15 Günde 15 bin ağaç bile kesemezsiniz, nasıl böyle bir şey olur diye kendi kendime söylendim. 15 Günde nasıl olurda 15 bin ana kuzusunu kınalayıp, cepheye göndermeyi isteyen telgraf çekebiliyorsun diye sorguladım. Sonradan dedim ki, çaresizlik zor bir iş. Batı Karadeniz’den başka tutunacağı dal kalmamış milli mücadele’nin. Çaresizlik o çılgınca telgrafı çektiriyor. O analar, yakmış kınayı göndermişler çocuklarını. Hiç kimse gitmem dememiş, gitmem dese de kızlar kınalanacak cepheye gönderilecekti. Biz böyle bir toprağın çocuklarıyız. Bunu devleti yönetenlere anlatamamışız. Çok mütevaziyiz. Osmanoğulları 400 çadırla Çobanoğullarına gelmişler. Bunun örneğini; Çobanoğulları Uçbeyliği’nde de görmüşüz. Milleti yaşatmak, devleti idame ettirmek. O topraklarda doğan herkese beka şartını yazıyorlar. Onun için biz diyoruz ki, bizim topraklarda vatan haini çıkmaz. Onun için bize kimse vatanseverlik ve beka konusunda nutuk atmasın. Biz yaşamışız, ayaklarımız sağlam basmış. Biz Osmanlı’nın ve Türkiye’nin kuruluşuna büyük katkı vermişiz. Geçmiş şanlı tarihimizi unutmayacağız, gelecek nesillerimize en iyi şekilde anlatacağız. Teknolojiye karşı tedbirlerimizi alacağız. Teknoloji alanında kendimizi geliştiremezsek, ilerde cahil olacağız. Benim torun benden daha iyi okumuş olur.

YENİ DÜZENE AYAK UYDURUN!

İçişleri, Devlet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Murat Başesgioğlu son olarak; “Kendinizi, ticaretlerinizi ve iş dünyanızı bu yeni teknolojiye uyarlayın. Bu kritik süreçte; mali müşavirlerimiz iş dünyasındaki hemşerilerimizi toplayıp bu süreci anlatsınlar. Bankacı arkadaşlarımızda dâhil olmak üzere yol göstersinler, herkes bu belirsizlik sürecinde ne yapacağını şaşırmış durumda. Sel felaketi yaşadık. Allah bir daha tekrarını yaşatmasın. İstanbul’daki STK’lar, belediyeler olarak adeta seferber oldunuz. Hepinizi kutluyorum. Öğrencilerimize yönelik burs çalışmasını arttırmalıyız. Kişisel ve dernekler bazındaki burslarınızı arttırmanız son derece önemli. İstanbul’da Kastamonulu birlikteliği son derece önemli. Kastamonu’nun göç gibi bir problemi var. Ahşap evlerde, elektrikten kaynaklı yangın problemleri var. O dönemde valilik ile bir çalışma yürütmüştük. Binlerce ahşap evden sadece 250 ahşap binası olan vatandaşımız duyarlılık göstermiş ve gerekli tadilatların yapılmasına izin vermişti. Kastamonu’da ciddi göç problemi var. Elektrikten kaynaklı yangınlarının yanısıra orman yangınlarımız söz konusu. Sosyal ekonomik durum son derece önemli. Karadeniz Sahil Yolu ilimizden geçecek eminim. İş adamlarımızın bu konuda girişimci olması gerekiyor. Ticaret anlamında kalkınmasının önü sizlerle olur. Kastamonu’nun 100 yıl öncesi ekonomisinde Kastamonu Bankası, Dokumacılık Tezgâhları ve istihdamlar vardı. O zamanki ekonomik değeri bugünkünden daha iyi idi. Sizlerden ricam Kastamonu’nun kalkınması için çalışmalar yapmalısınız. Çocuklarınıza bir şeyler bırakmak istiyorsanız çok çalışmalısınız. Kastamonu’ya yatırım yapın.” Dedi.


Konuşmalar bittikten sonra toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından katılımcılar KASKON Genel Merkezi’ne geçtiler.