Buerger hastalığı yani bilinen diğer adı ile tromboangiitisobliterans damarları etkileyen bir hastalık türüdür. Hastalık damarların enflamasyonu ile karakterizedir. Buerger hastalığı ilk kez 20. yüzyılın başlarında Dr. Buerger’in uzun araştırmaları sonucunda tıp dünyasına giriş yapan bir hastalıktır. Hastalığın adı tıbbi literatürde bundan dolayı Buerger hastalığı olarak geçmektedir. Bu hastalık vücudun herhangi bir noktasındaki arterde meydana gelse de genel olarak uzuvlara giden arterlerde meydana gelmektedir. Damarların tıkanması sonucunda kişiler ciddi ağrılar yaşar ve doku tahribatları meydana gelir.

Hastalık tüm yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de aynı oranlarda meydana gelebilen bir hastalık türüdür. Bundan dolayı yaş ve cinsiyet bu hastalık için risk oluşturmamaktadır. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda orta yaşlardaki erkek bireylerin daha fazla tütün mamulü tüketmesinden dolayı bu hastalığa yakalanma olasılıkları artmaktadır. Bundan da anlayacağımız üzere tütün ürünlerinin kullanımı bu hastalık için büyük bir risk oluşturmaktadır.

Hastaların birçoğu kliniğe şiddetli ağrılar ve yetersiz kanlanma ile ortaya çıkan (doku kaybı ile karakterize) kol ve bacak ağrıları ile başvurmaktadırlar. İlerleyen Buerger hastalığı durumunda hastalarda etkilenen ekstremitelerde nekroz ve kangren ile karakterize doku kayıpları meydana gelebilmektedir. Ayrıca bu hastalığın kesin bir tedavisi olmadığı için bu komplikasyonlar aşırı risk yaratmaktadır. Hastalığın tedavisinde destekleyici tedaviler uygulanmaktadır.

Buerger Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Buerger hastalığında ortaya çıkan başlangıç belirtileri kişinin genel sağlık durumuna göre yaklaşık 1 ay sürmektedir. Daha sonra geçici de olsa ortaya çıkan belirtiler azalma gösterir. Bu hastalarda ortaya çıkan belirtiler genellikle vücudun içini değil de dışını etkiler. Yani dışarıdan fark edilen ağrılar, doku kayıpları vs. gözlemlenmektedir.

Buerger hastalığında ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  1. Hastalığın en çok karşılaşılan belirtilerin biri el ve ayaklarda meydana gelen karıncalanma ve uyuşma hisleridir. Bunun temel sebebi damarlardaki tıkanıklığa bağlı olarak dokuların yeterince kanlanamamasıdır. Ayrıca hastalarda uyuşma ve karıncalanmanın yanı sıra kıl kayıpları da görülebilmektedir.
  2. Hastalığın dışarıdan fark edilen en önemli belirtileri ekstremitelerdeki renk değişimleridir. Dokulardaki oksijen eksikliğine bağlı olarak özellikle uzuvların en uç kısmında mavimsi morumsu renk değişimleri meydana gelir.
  3. Hastalarda dile getirilen şikayetlerin bir diğeri de özellikle ayaklarda zaman zaman ortaya çıkan ağrılardır. ÖylekiBuerger hastalığına sahip olan kişilerde en çok karşılaşılan belirti budur. Bu ağrılar aktivite halinde iken olmayabildiği gibi istirahat halinde çok daha şiddetli hale bile gelebilmektedir.
  4. Bu belirtilerin yanı sıra Buerger hastalığında ani kilo kayıpları, açık yara oluşumları, damar iltihapları, ödem oluşumları ve nekroz oluşumu gibi belirtiler de meydana gelebilmektedir.

Buerger Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Buerger hastalığı hakkında birçok detay iyi bir şekilde bilinse de halen nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanların hastalar üzerinde yaptığı araştırmalarda ve değerlendirmelerde hastalığın sigara tüketimi ile yakından bir ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni de sigara içerisindeki çeşitli toksik maddelerin dokulardaki hücreleri tahrip etmesi ve dokuların da bu hasara karşı aşırı reaksiyon göstermesidir. Ayrıca genetik yatkınlık da bu hastalık için büyük bir risk oluşturmaktadır.

Buerger Hastalığının Teşhisi Nasıl Konulur ?

Buerger hastalığının vücuttaki oluşum mekanizması birçok sistemik hastalık ile benzerlik gösterdiği için öncelikle diğer hastalıkların elenmesi gerekmektedir. Ardından hastaların dile getirdiği şikayetlerin değerlendirilmesi, fiziki muayene, kan testleri ve çeşitli görüntüleme yöntemleri ile kesin tanı konulmaktadır.

Buerger Hastalığının Tedavisi Nasıldır ?

Bazı hastalar Buerger hastalığı nasıl tedavi edilir şeklindeki soruları yaygın bir şekilde dile getirmektedir. Aslında bu soruya olumlu bir cevap verilememektedir. Çünkü hastalığın günümüzde bilinen bir tedavisi yoktur. Ancak destekleyici tedaviler ile hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.

Buerger hastalığının ortaya çıkışında sigara kullanımının büyük bir etkisi olduğunu yazımızın başında da belirtmiştik. Bundan dolayı tedaviye başlanmadan önce hastalar sigara kullanıyorsa sigarayı bırakmaları üzerine eğitimler ve tedaviler verilmelidir. Ardından hastalığın şiddetini hafifletmek adına belirtilere yönelik semptomatik tedaviler kullanılır. Bu destekleyici tedavide hastalarda ortaya çıkan belirtilere yönelik doktorlar tarafından ilaç tedavileri, gerekirse cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedaviler hastalığı iyileştirme de herhangi bir etkisi dokunmamakta ancak hastaların yaşam kalitesini yükseltmek açısından olumlu etkileri bulunmaktadır.