İyi Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, İl Başkan yardımcısı Yaşar Özkan, Ataşehir İlçe Başkanı Halil İbrahim Özdemir, Ataşehir Belediye Encümeni Oğuz Sarul ve İYİ Parti Ataşehir İlçe teşkilatı mensupları Ataşehir’de bulunan İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gelerek İstanbul Avrupa Yakası 1/100 000 lik çevre planlarıyla ilgili itiraz dilekçelerini verdiler.

Konu ile ilgili İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ile İl Başkanı Burak Kavuncu itiraz dilekçelerini verdikten sonra basına şu açıklamayı yaptılar.

“BU PLANLARIN ÖNEMİ ÇED RAPORUNDAN ÇOK FARKLI OLARAK KALICI OLMASIDIR”

Dilekçeleri verdikten sonra kapı girişinde basına açıklamalarda bulunan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu; “ İstanbul Avrupa Yakası 1/ 100 000’lik Çevre Planlarının Kanal İstanbul’un geçeceği sahada yapılan değişikliğe itiraz ettik. Bu planların önemi şu. ÇED raporundan çok farklı olarak kalıcıdır. 1/100 000 lik planlar o şehirin değişmeyen planlarıdır. Bu şekilde değiştirilmeye teşebbüs ediliyor ve muhtemelen de bu plan değişikliği gerçekleşirse Kanal İstanbul yapılmazsa bile orada kalıcı hale gelecek bizim endişemiz bu ve ÇED raporundan farkı da burada. Bu 1/100 000 lik plana göre önceki, kalıcı olan Çevre Planlamasından farklı olarak İstanbul’un yerleşim sahası kuzeye doğru genişliyor. Oysa mevcut planda İstanbul’un yerleşimi TEM’in altında Marmara’nın kuzeyinde batıya doğru üstelik sıçramalı bir yerleşimi gerektiriyor” dedi.

“EKO SİSTEMİ YABANİ HAYVANLARDAN BİTKİ SİSTEMİNE KADAR HER ŞEY DEĞİŞECEK”

Nuhoğlu; “Şimdi bu değişiklik gerçekleşirse Karadeniz’e kadar yerleşim çıkacak ve dolayısıyla oranın EKO sistemi tamamen değişecek, oraya yeni yerleşimler gelecek. Şu an o bölgede yerleşik olan 350 bin kişi başka yerlere transfer olacak. Eğer plan değişikliği yapılırsa o bölgede kimi söylentilere göre 1 milyon 200 bin bazılarına göre ise 2 milyon insan yerleşecek. Bu yapılaşma ile Trakya’nın değişmemesi gereken su havzalarının kaynakları, tarım alanları değişmiş olacak. EKO sistemi yabani hayvanlardan bitki sistemine kadar her şey değişecek. Bu değişimi biz kabul edemeyiz. Dolayısıyla bu plana bugün burada itirazımızı yaptık. İtirazlarımızın dikkate alınıp bu değişikliğin geri çekilmesini bekliyoruz. Şayet çekilmezse hukuki yollarla mücadelemize devam edeceğiz” diyerek çekingelerini dile getirdi.

“BU PROJENİN MEMLEKETE FAYDASI NEDİR?”

İlk günden beri bu soruyu sorduk. Bu projenin memlekete faydası nedir? Sorularımıza muhataplarımız ne bir cevap veremediler diyen İYİ Parti İl Başkanı Buğra Kavuncu; “Bizde cevapsız kalan bu sorunun devamında hep bir rant oluşturma arzusuyla mı? Bu çabalar gösteriliyor dedik. Bugün geldiğimiz noktada 1/100 000 ölçekli plan değişikliği bizim bu şüphemizi, korkumuzu da güçlendiren altını çizen ve dikkat etmemizi de uyaran bir çaba. Yani Kanal İstanbul yapılsa da yapılmasa da İstanbul’un neredeyse akciğerleri olan yeşil alanı o sulama bölgeleri bu şekilde imara açılacak hale geliyor. Memlekete hiçbir fayda göremediğimiz bu projenin biz neden yapılmaması gerektiğinden çok neden yaptıklarını hep sorduk. İşte bu 1/100 000 lik plan değişikliği de neden yapılmak istendiğini anlamaya başlıyoruz. Biz partimizin bütün teşkilatları olarak bu konunun üstüne sonuna kadar gideceğiz. Belki burada gene kutuplaşma yaratmak gibi arzu ve niyet var. Hiçbir şekilde hukukun dışına çıkmadan, provokasyonlara, şiddete mahal vermeden en demokratik medeni hukuk çerçevesinde bütün haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu sadece İstanbul’un meselesi değil. Trakya’daki tarım arazilerini de etkileyecek bir konu. Biz ayrıştırmak, kutuplaştırmak istemiyoruz. Sadece sesimizi duyurmaya hukukun dışına çıkmadan tepkilerimizi vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.