Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde TOKİ ev sahipliğinde Ataşehir'de geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm kapsamında ihalesi yapılan ve yıkım işlemleri sonrası hafriyat alımları başlanan Şerifali İmar İskan Blokları 1. etabın temel atma töreni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakan Kurum'un yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, TOKİ Başkan Yardımcısı M. Levent Sungur, MHP İstanbul İl Başkanı Birol Gür, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Rabia İlhan, Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Ataşehir Kamu Kurum Müdürleri, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, AK Parti Ataşehir İlçe Başkanı İsmail Erdem ve İlçe Yöneticileri, MHP Ataşehir İlçe Başkanı Sadun Bizel ve İlçe Yöneticileri, İmar İskan Blokları'ndaki hak sahipleri katılım sağladı.

513 konut ve 28 dükkanın temellerinin atılacağı programda ilk konuşmayı TOKİ Başkan Yardımcısı M. Levent Sungur gerçekleştirdi. Sungur, TOKİ olarak yapmış oldukları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

TOKİ OLARAK BURADA 1442 KONUT İLE 121 TİCARİ BİRİM ÜRETECEĞİZ

TOKİ Başkan Yardımcısı Levent Sungur da TOKİ olarak planlı, nitelikli, çevreyi ve kültürel dokuyu tahrip etmeyen, yerinde dönüşümü esas alan önemli projeler geliştirdiklerini söyledi.Özellikle afet riskinin yüksek olduğu İstanbul gibi büyük şehirlerde uygun konut alanlarının çoğaltılması, yapı stokunun yenilenmesi, kentsel dönüşüm ve sosyal konut projelerinin geliştirilmesi noktasında önemli bir yol katettiklerini aktaran Sungur, bugün Ataşehir'de temeli atılan projede, 26 hektarlık alanda 3 etap halinde toplam 1442 konut ile 121 ticari birimin üretileceğini belirten Sungur, bu bölgenin peyzaj alanları, sosyal donatıları, konutlarıyla İstanbul'a yakışır, herkesin yaşamak istediği, güvenli ve kaliteli bir yaşam merkezi haline dönüşeceğini söyledi.

BİZ 84 MİLYONA AYRIM YAPMADAN HİTAP EDİYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Belediye ve bölge ayrımı yapmıyoruz, biz 84 milyona hitap ediyoruz. Yapılan bu yatırımlarla ülkenin üç kat büyüdüğünü dile getirdi.Kentsel dönüşüm projelerinin ihmal edilmemesi gerektiğine işaret eden Demiröz, TOKİ'nin her şeye hizmet ettiğini, sadece konut yapmakla kalmadığını, stadyumlar, hastaneler inşa ettiğini söyledi.

İSTANBUL'DA 71 BİN KONUT'UN DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANDI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentsel dönüşümün İstanbul'un en önemli meselelerinden birisi olduğunu söyledi.Yerlikaya, nüfusun ve yüz ölçümünün yüzde 90'ının deprem kuşağında bulunduğunu, doğal afetler içerisinde en önemlilerden birinin deprem olduğunu aktardı.1999'dan sonra kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı yasanın çıkarıldığını hatırlatan Yerlikaya, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanımız 'Neye mal olursa olsun Allah'ın izniyle kentsel dönüşümü başta İstanbul'da olmak üzere başaracağız.' dedi ve yola çıktık. Aynı şekilde göreve geldiği zaman Sayın Bakanımız Murat Kurum, kentsel dönüşümle ilgili 'Bir güvenlik meselesidir.' dedi. Unutmayın deprem öldürmez. İçinde bulunduğumuz haneler eğer deprem dayanıklılığı yoksa Allah göstermesin can ve mal kaybı o zaman kaçınılmaz olur. Bizim inanç değerlerimizde tedbir bizden, tevekkül Yaradan'dandır. Duamız böyledir. Dolayısıyla bilim ışığında, ortak akılla yani istişareyle yaşadığımız mekanları, dükkan, iş yeri, okul, cami, ibadet yeri her ne olursa olsun, bunların her birinde gönül, akıl, eylem birliğiyle kentsel dönüşüm yapmak zorundayız. İstanbul'da bugüne kadar 67 riskli alanda 71 bin konut dönüşümü sağlandı." Vali Yerlikaya, kentsel dönüşümü sadece "yık, yap" olarak görmediklerini, hem depreme dayanıklı hem de yatay mimariyle huzur ve esenlikle yaşanabilecek alanlar oluşturmak olarak gördüklerini belirterek, "Devletimiz ve hükümetimiz çıkardığı yasalarla 'Kentsel dönüşüme hazırız.' dedi. Biz hazırız ama halkımız da buna hazır olmalı." diyerek sözlerini tamamladı.


2023 YILINDA KONUTLARIMIZI TESLİM EDECEĞİZ

Bakan Murat Kurum, "Uzun yıllar Ataşehir'de yaşadım. Burada Emlak Konut Genel Müdürlüğü yaptım. Hamdolsun bu güzel şehre, çok güzel eserler kazandırdık. Mimar Sinan Külliyesi gibi eserlerden alışveriş merkezlerine, okullardan sosyal tesislere, konutlardan iş yerlerine onlarca projeyle hizmet etmiş bir kardeşinizim. Ataşehirimiz, 2008 yılında, 17 mahallesiyle ilçe statüsünü kazanmıştı. İnşallah önemli bir cazibe merkezine dönüşecektir. O günden bugüne geçen 14 yılda Ataşehir büyüdü, genişledi, bugün 500 bini aşan bir nüfusa sahip oldu. Ataşehir'in bu bölgesi, Şerifali Çiftliği olarak bilinen, eski bir çiftlikti, boş bir araziydi. Tabi geçmişten bugüne Ataşehirimizin olduğu mahalleler; çok göç almış, çarpık yapılaşmanın hızla arttığı bölgelerdi. Burası, İstanbul'un bu anlamda en sağlıksız yapı stoğuna sahip bölgelerinden biri haline geldi. Şu anda Bakanlık olarak Ataşehir'de Gecekondu Önleme Bölgesi olan Şerifali Çiftliği'nde 260 bin metrekarelik alanda büyüklüğündeki bu devasa alanda kentsel dönüşüm çalışmaları başlattık. Mevcut durumda bu alanda 1070 sağlıksız konut yer alıyor. Alanda yaşayan vatandaşlarımızın neredeyse tamamıyla, dönüşüm noktasında uzlaştık. Onlara süreçte hiçbir şekilde mağdur etmeden taşınma yardımlarını verdik. TOKİ Başkanlığımızca projeyi 3 etaba ayırdık. İlk etapta yatırım değeri 150 milyon lira olan 513 konut ve 28 dükkânın temellerini, işte bugün atıyoruz. Diğer etaplarımızın ihalesini de şubat ayında gerçekleştireceğiz. İnşallah 2023 yılı içerisinde konutlarımızı sizlere, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen kürsü konuşmaları sonrası İlçe Müftüsü Hüseyin Aksoy'un dua etmesiyle birlikte açılış katılımcıların temsili temel atma butonlarına basmasıyla 1.Etap'ın temeline beton dökümüne başlandı. Bakan Kurum ve beraberindeki heyet toplu hatıra fotoğrafının ardından alandan ayrıldılar.