Palandöken, “2019’da esnaf sayısı 40 bin 809 arttı fakat son 5 yılda en fazla kapanış da yine aynı yıl oldu. Bu kapanışların altında yatan ana sebep ise bir dükkân ara ile aynı sektörde aynı işi yapan kişilerin aynı iş yeri açmasından kaynaklanmaktadır. Yeni bir iş yeri açılırken mutlaka fizibilite yapılmalı ve yeni iş yerlerinin daha açılmadan kapanmasınan önüne geçilmelidir” dedi.

İŞ YERİ KAPANIŞLARINDA YANYANA AYNI SEKTÖR OLMASININ PAYI VAR

Esnafın iş yeri açılışlarının fizibilite çalışması ardından yapılması gerektiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf veya sanatkâr olmak isteyenler iş yeri açarken maalesef iş yerini açacağı yerde ön çalışma yapmıyor. Bunun için fizibilite yapacak donanımda bir kurum ya da kuruma bağlı yer yok. Örneğin berber olmak isteyen kirasını uygun bulduğu ve yerini beğendiği yerde dükkânını açıyor. Fakat çok yakınında, arka sokağında veya iki dükkân yanında da bir berber dükkânı olabiliyor. Bu sefer birbirlerinin de işlerini azaltmaya başlıyorlar. İş yeri kapanışlarında bu noktanın da önemli bir payı var. Yalnızca belediyeden ruhsat alıp sicile kayıt yaptırmakla iş bitmiyor. Esnafın azalması ya da iş yerini kapatmak zorunda kalmaması için bu ön çalışmanın muhakkak yapılması lazım” diye konuştu.

ESNAF İŞ YERİ KAPANIŞI EN ÇOK EN KALABALIK İLLERDE OLUYOR

İş yeri kapanışları hakkında bilgi veren Palandöken, “Geçtiğimiz yıl en fazla iş yeri kapanışında ilk 5 sırada sırasıyla İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara ve Mersin var. Bu dönemde esnaf ve sanatkar iş yeri kapanışlarını en aza indirmek, bu kapanışlar altında yatan sebepleri çözmek gerekiyor. En kalabalık illerde en fazla kapanış olması da, yine aynı sokakta birden fazla aynı sektörde esnafın olmasının etkisi büyük. Kapanışlarda daha önemli birçok sebep var fakat o
mahalle ya da caddenin potansiyelinin ölçülmesi, aynı sektördeki esnaftan da görüş alınması, nüfus ve yerleşim yerleri ile ilgili bilgi toplanması, büyük oranda kapanışları azaltır, aynı zamanda esnafın doğru yönlendirilmesini
sağlar. Aksi takdirde örneğin karşı karşıya iki bakkalın olması ve ardından ikisinin ya da birinin iflas etmesinin önüne geçilmez. Çünkü açılışlarda fizibilite yok. O yaptı kazanıyor, bende kazanırım mantığı yanlış” dedi.