“Uluslararası Ataşehir 23 Nisan Çocuk Festivali” için Almanya Monheim’dan Ataşehir’e gelen 24 Alman öğrencinin Ataşehir’de misafir edilmesi ve sonrasında Ataşehirli 10 çocuğun Almanya’da Monheimlı ailelerin yanında bir hafta kalarak bu dostluk bağının artırılmasını sağlamaları ile başlayan dostluk köprüsü Ataşehir ve Monheim’ın kardeş şehir olmalarını sağladı.

MONHEİM MECLİSİ'NDE KARDEŞ KENT PROTOKOLÜ İMZALANDI

Monheim Belediye Başkanı Daniel Zimmermann’ın Kasım 2014’de Ataşehir Belediyesi’ne yaptığı ziyarette Başkan Battal İlgezdi ile birlikte aldıkları karar sonrasında, kardeş şehir anlaşması Ataşehir Belediye Başkanlığı adına Başkan Yardımcısı İlhami Yılmaz ve Monheim am Rhein şehri adına Belediye Başkanı Daniel Zimmermann tarafından 27 Haziran’da imzalanmıştı.

ATAŞEHİR'DE İMZA TÖRENİ DÜZENLENDİ

2016 Yılında ise Monheim Belediye Başkanı Daniel Zimmerman’ın Ataşehir ziyaretinde protokolün Ataşehir ayağında da imzalar atıldı. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Monheim Belediye Başkanı Daniel Zimmerman attıkları imzalarla iki kenti kardeş kent yaptılar.

MONHEİM'DE BELEDİYE ARSA BAĞIŞLADI CAMİ YAPILIYOR

İki kardeş kentin arasındaki dayanışma ve bağlar ile Monheim am Rhein Belediyesi tarafından müslüman türk vatandaşların ibadetlerini yapabileceği camii alanı derneğe bağışlandı. 2018 Yılında ise; Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, Ataşehir’in kardeş kenti Monheim’de belediye tarafından bağışlanan arsaya inşaa edilecek Osman Gazi Cami’nin temel atma törenine katılmıştı.


ATAŞEHİR'DE MONHEİM TASARIM ATÖLYESİ AÇILMIŞTI

İki kardeş kent arasındaki bağ her yıl daha da güçlenmiş ve “Kardeş Belediyeler Protokolü” kapsamında Monheım am Rhein ile Ataşehir Belediyesi ortak çalışma sonucu Zübeyde Hanım Eğitim ve Kültürevi’nin birinci katı “Ataşehir-Monheim Tasarım Okulu” olarak 21 Eylül 2018 tarihinde açılışı yapılmıştı.

Ataşehir ve Monheim am Rhein Şehirleri arasında kardeş şehirlerin yanısıra kardeş okullarda gün geçtikçe artmaya başlamış ve iki şehir arasında öğrenci değişim programları kapsamında iki şehir'de faaliyet gösteren okul yöneticileri ve öğrencileri Almanya-Türkiye, Türkiye-Almanya arasında kurum ilişkilerini arttırmıştı.

Kardeş şehir anlaşması ile Türkiye ve Almanya arasında dostça ilişkilerin kurulmasının, ülke halklarının dostluk ve anlayış içerisinde yaşamasına büyük katkı sağlayacağı kanaati ve şehirler arasındaki ilişkileri yoğun çalışmalarla ve dostane ilişkilerle artırmak niyetiyle Ataşehir ve Monheim belediyeleri arasında imzalanan Kardeş Şehir Anlaşması ile taraflar, ortak çalışmalarla ve fikir alışverişinde bulunarak; sanat, kültür, spor, bilgi ve bilim, çevre koruma, trafik ve bunların dışında ve her iki tarafı ilgilendiren diğer alanlarda birbirlerini desteklenmesi amaçlanmıştı.

OCAK AYINDA OFİS AÇILMASI PROTOKOLÜ İMZALANDI

Geçtiğimiz ocak ayında Ataşehir ve Monheim am Rhein belediyeleri arasında sektörel işbirliği protokolü imzalandı. Kardeşlik bağlarını her geçen gün kuvvetlendiren Ataşehir Belediyesi ve Monheim am Rhein Belediyesi bu kez de ekonomi ve finans alanlarında işbirliği anlaşmasına varmıştı.

İmzalanan Sektörel İşbirliği Protokolüyle, Türk ve Alman girişimcilerin iki şehirde yapacakları yatırımların önünü açmak için ilk adım atılmış oldu. 2 yıl sürecek protokol kapsamında Monheim am Rhein Belediyesi’nin desteğiyle, Ataşehir Belediyesi’nin kurduğu İnovasyon Merkezi’nde bir ofis açılması kararlaştırılmış ve bu ofis sayesinde Türk iş insanları ve girişimcileri için Monheim’da, Alman iş insanları ve girişimcileri için de Ataşehir’de tanıtım ve yatırım fırsatları oluşturulması amaçlanmıştı.

İNOVASYON MERKEZİ'NDE MONHEİM OFİSİ AÇILDI
Ataşehirli Çocuklar Ve Aıesec Öğretmenleri Bir Arada | Ataşehir Belediyesi
Yaklaşık protokolün imzalanmasının ardından 10 ay gibi kısa sürede; Ataşehir Belediyesi'ne bağlı Barbaros Mahallesi Begonya Sokak'ta hizmet veren İnovasyon Merkezi'nin 2'nci katında Monheim am Rhein Belediyesi'ne ait ofis açılması sağlandı. Ofis sayesinde Türk iş insanları ve girişimcileri için Monheim’da, Alman iş insanları ve girişimcileri için de Ataşehir’de tanıtım ve yatırım fırsatları oluşturulacak.


Ataşehir Gençlik Orkestrası’nın müzik dinletisi eşliğinde başlayan açılış törenine; Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Monheim am Rhein Belediye Başkanı Daniel Zimmermann, Monheim am Rhein Ekonomi ve Finans Müdürü Estelle Daggeroth, Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Protokol Konsolosu Erich Schmid, Uluslararası Ticaret Merkezi Monheim CEO’su Gerrit Wein, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, Belediye Birim Müdürleri, Ataşehir ve Monheim am Rhein Belediye Meclis Üyeleri ile Kardeş Belediyeler Koordinatörü Engin Altınova'nın yanısıra CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın, İlçe Kadın Kolları Başkanı Seval Düzenli, Gençlik Kolları Başkanı Erdi Açıkgül ile birçok iş insanı ve girişimci katıldı.

İNOVASYONA DAYALI ve SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELERİ DESTEKLEMEYE HAZIRIZ!

(IBC) Ticaret Merkezi Monheim CEO’su Gerrit Wein
ise şunları söyledi: “Bizim burada açtığımız ofisin bir amacı var. O da Ataşehir ve Monheim’ın iş insanlarını buluşturarak yan yana getirmek. Aynı zamanda herhangi bir sorun olduğunda desteklerimizi her zaman sürdüreceğiz. Gelecek şuandadır. İnovasyona dayalı ve sürdürülebilir bütün projeleri desteklemeye hazırız.”

“Ataşehirli ve Monheimlı iş insanlarına önemli kapılar açılacak”

Törende konuşan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “2014 yılından beri iki kent arasında başlayan dostluk; kültür, sanat ve eğitim alanlarında yapılan faaliyetlerle gerçek anlamda bir kardeşlik bağına dönüştü. Bugünden itibaren eğitim, kültür, sanat alanındaki bu kardeşlik bağını ekonomi ve finans sektörlerine de taşıyoruz. Tanıtım ofisi sayesinde kalkınma yolunda Ataşehirli ve Monheimlı iş insanlarına önemli kapılar açmış bulunuyoruz” dedi.


İki kardeş belediye olarak çok sayıda ortak çalışma gerçekleştirdiklerini vurgulayan İlgezdi konuşmasını şöyle sürdürdü: “2017 yılında Monheim’da Ataşehir Parkımızın açılışını yaptık. 2016-2020 yılları arasında Gençlik Orkestralarımız Türkiye ve Almanya’da 6 konser verdiler ve 200 gencimiz bu konserlerde yer alma imkânına sahip oldular. 2018 yılında Ataşehir- Monheim Tasarım Okulumuz kuruldu. Tasarım Okulumuzdan bugüne kadar 2 bin çocuğumuz faydalandı. 2019 yılında Türk El Sanatlarını atölyeler ile Monheimlı kadınlarla buluşturduk. Müzik okullarımız, tasarım okullarımız ve Milli Eğitime bağlı dört okulumuz birçok ortak projeye imza attılar” dedi.

“İki kentin çocukları ve gençleri bu birlikteliğin güzelliklerini hep birlikte yaşamaya devam edecekler” diyen Battal İlgezdi konuşmasına şöyle devam etti: “Çocuklarımız belediyelerimiz bünyesinde ortak sergiler yaptılar şimdi de yazarlık okulu ile ortak hikâye kitabı yazıyorlar. Ne mutlu bize ki, kardeşliğimizi eseri olan, Tasarım okulumuzun yetiştirdiği yüzlerce öğrenci ile Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden Altın Karınca Belediyecilik Ödülü’nü kazandık. Bugün ise eğitim, kültür, sanat alanlarındaki bu kardeşlik bağını, ekonomi ve finans sektörüne taşımanın, onurunu sizlerle paylaşıyoruz.”

“Kentlerin kalkınma yolundaki en büyük kozlarından biri kurdukları iş birliktelikleri”

Başkan İlgezdi konuşmasında; kentlerin, kalkınma yolundaki, en büyük kozlarından birinin, kurdukları iş birlikleri n olduğunun altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ofiste Ataşehirliler Monheim’ı hem daha yakından tanıma fırsatı bulacak hem de Alman kültürünün öğrenme şanslarına sahip olacaklar. Gençlerimize Almanca öğrenmenin kapılarını da açacağız. Çağ değişti, değişmeye de devam edecek. Yeni dönemin gerekliliğini anlamaya, tanımaya, girişime, yaratıcılığa ve gençliğe fırsatlar sunarak onlara alanlar açmaya devam edeceğiz.”

“Birlikteliğimiz yeni bir aşamaya taşınıyor”

Monheim am Rhein Belediye Başkanı Daniel Zimmermann ise duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Burada kendimi misafir olarak hissetmiyorum. Aynı zamanda sizleri karşılayan bir insan olarak da bulunuyorum. Büromuzu ve temsilciliğimi açtığımız için çok gururluyuz. İki belediyenin kültür, sanat ve eğitim alanlarında yapmış oldukları çalışmalardan onur ve gurur duyuyoruz. Bu çalışmaları yeni bir aşamaya taşıyoruz. Çünkü işimiz burada kültür ile bitmiyor. 2015 yılında kardeş belediyecilik protokolünü imzaladığımızda, çok iyi hatırlıyorum ki imzaladığımız anlaşmada birçok konu vardı ve o konuların içerisinde ekonomi de vardı. Şimdi bu işbirliğimizin ekonomi ayağını da gerçekleştirmiş oluyoruz. Sayın Battal İlgezdi'ye ve emeği geçen herkese bu birliktelik için teşekkürlerimi sizlerin huzurunda bir kez daha iletmek istiyorum ve eminim ki bu ortak çalışma çok güzel filizler verecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ofisin kurdelesi kesildi. Monheim am Rhein Tanıtım Ofisi ile IBC Monheim Ortak ofisinde Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Monheim am Rhein Belediye Başkanı Daniel Zimmermann, IBC (International Busıness Centre Monheim) A.S. Yöneticisi Gerrit Weın ve beraberindeki heyetler belediyeler koordinatörü Engin Altınova eşliğinde incelemelerde bulundu.


Monheim'de Cami İnşaatı Devam Ederken Cemevi'de İnşaa Edilecek

Buradan kendisine ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Monheim nüfusunun %10'u Türkler'den oluşuyor. Kendisi oradaki vatandaşlarımıza ayrım yapmadan en iyi şekilde adil ve şeffaf şekilde hizmet veriyor. Kardeş belediye olmamızın ardından kendisi orada belediye arsasının cami yapımı için bağışladı. Arkadaşlarımızın katılımı ile caminin temel atma töreni gerçekleşmişti. Ayrıca; orada yaşayan alevi vatandaşlarımız içinde Cemevi arsası tahsis edeceğini kendileri belirttiler. Kendilerine bu duyarlılığından dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte, birlikte temelini atmış olduğumuz caminin açılışını da birlikte gerçekleştireceğiz. Kendisine hizmetlerinde ve çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.


Barbaros Mahallesi’nde açılan tanıtım ofisi sayesinde; Türk iş insanlarına ve girişimcilerine, Almanya’nın en hızlı gelişen şehri Monheim am Rhein hakkında yatırım olanakları aktarılacak. Bu kapsamda Monheim am Rhein Belediyesi’nin Türkiye’de tanıtımını Uluslararası Ticaret Merkezi Monheim (International Business Center Monheim) üstlenecek.