Çalıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistem Daire Başkanlığı’nda çalışan tüm teknik personelin yanı sıra projelerdeki yüklenici, müşavir ve alt yüklenicilerin proje müdürleri, müdür yardımcıları, şefleri, personelleri ile İSG Şefliği ve İSG uzmanlarının katılımıyla Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi gerçekleştirildi.

Açılış konuşması yapan Raylı Sistem Daire Başkanı Doç.Dr. Pelin Alpkökin, metro tünellerinde iş güvenliğinin önemine dikkat çekerek, kurallara gereken önemin verilmesini istedi. Alpkökin, iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgiler de verdi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Mesut Erkan da görevlendirilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği işinde uzman mühendislik dalında eğitim almış A sınıfı sertifikaya sahip kişilerin görevlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çalıştayda; Mimar ve İş Güvenliği Uzmanı Selçuk Şiyan, “İBB Metro Tünel Projelerinde İSG Organizasyonu Saha Gözetimi, İhale Şartnameleri, Yüklenici Sözleşmeleri” konulu, Maden Mühendisleri Odası’ndan Maden Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Selim Akyıldız “İstanbul Metro Tünellerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları” konulu, Teftiş Başkanlığı İş Müfettişi Maden Mühendisi Cumhur Kutay Erbayat ise “Tünelcilikte İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Denetimler ve Örnek Vakalar” konulu sunum gerçekleştirdi.

METRO İNŞAATLARI DAHA SIKI DENETLENECEK

Moderatörlüğünü Maden Mühendisleri Odasından Doç. Dr. Ümit Özer’in yaptığı panel bölümüne ise İBB Raylı Sistem Daire Başkanı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, İBB Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürü Ersin Baykal, İBB Anadolu Yakası Raylı Sistem Müdürü Fahrettin Öner, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Mesut Erkan, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Saymanı Selçuk Şimşek, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Mehmet Makar katıldı. Salondaki katılımcıların katkıları ile soru-cevap şeklinde tartışılan “Metro Tünel Projelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği” çalıştayından şu sonuçlar çıktı:

  • Teknik Şartname ve Sözleşmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili konularda kesin ve standart maddelerin yer alması,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili çalışmaların en baştan tasarım ve planlama aşamasından başlayıp, tüm süreçlerde aktif olarak takip edilmesi,
  • Metro Tünel Projelerinde İş Sağlığı ve güvenliğinin takibi için yeraltı, tünel, yapı ve inşaat alanında uzman mühendislerin görevlendirilmesi,
  • Projelerin İhale Tekliflerinde İş Sağlığı ve Güvenliğine ait ayrı belirlenmiş bir bütçe olması,
  • Denetim
  • Risk Değerlendirmesi süreçlerinin takibi,
  • İBB Raylı Sistem Daire Başkanlığı altında işleyecek olan İSG Şefliğinin projelerde koordinasyon sağlaması.