Kısaca İmar İskan Blokları'nın bulunduğu alanı öncelikle tanıyalım. Kentsel dönüşümün planlandığı alan 160 Bin m2'lik bir yere sahip iken 1072 hak sahiplerinin tapulu alanı ise 110 bin metre kare'ye tekabul ediyor. Proje alanı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1969 yılında “Gecekondu Önleme Bölgesi” ilan edildi. 1999 depreminden sonra Bayındırlık İl Müdürlüğü ve İBB tarafından yaptırılan çalışmalarda, 129 bina (1290 daire) için hasarlı ve orta hasarlı raporları verildi.

Mart 2009'da kurulan Ataşehir Belediyesi, binaların hasarlı olması ve can güvenliği nedeniyle, bu bölgeyle ilgili çalışma başlattı, bölgedeki tüm plan ve uygulama yetkisi TOKİ'de olduğundan dolayı da TOKİ ile görüşmelere başladı. Ataşehir Belediyesi, 30 Haziran 2010 tarihinde T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğu üçlü protokole imza atarak, Yenişehir Mahallesi, Şerifali Çiftliği Mevkii Gecekondu Önleme Bölgesi’nde bir Kentsel Yenileme Projesi başlattı.

Ataşehir Belediyesi tarafından TOKİ’ye, bölgede mülk sahiplerine gösterilen projeler yani lüks konut yapılmadığı takdirde belediyenin bu projenin içerisinde olamayacağı ve sosyal konut yapılmasını da engelleyeceği belirtildi.

Belediye hak sahiplerine sosyal konut yerine lüks konut şartı koydu
2011 Hükümet seçimlerinden sonra yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başına gelen Erdoğan Bayraktar ile yapılan görüşmeler sonucunda lüks konutlar yapılması ve daire büyüklüklerinin değişmemesi şartı ile Ataşehir Belediyesi’nin haklarından vazgeçebileceği ve projeyi Emlak Konut GYO’nun projeyi yapmasını istenildiği beyan edildi.

Bunun üzerine Bakanlık şartları kabul etti ve Ataşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Emlak Konut GYO ile yeni bir protokol imzaladı. Ancak geçen sürede farklı nedenlerle ve engellemeler nedeniyle protokol imzalanmasına rağmen projeye hayata geçirilememişti. Ataşehir Belediyesi'de bu süreçten protokol'den çekildi.

Seçim dönemi ilk imzalar atılmıştı
2019 Yılında Mart seçimleri öncesinde Ataşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Erdem'in girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından gerekli işlemlerin ve yeni protokolün hazırlanarak kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılması için TOKİ'ye yetki verilmişti. Ataşehir Belediyesi'nin o dönemdeki yer aldığı protokol ile eş değer sosyal konut yerine lüks konutların yapılacağı İmar İskan Blokları ile ilgili mevcut dernek merkezinde ilk muvafakatname imzaları hak sahipleri ile TOKİ yetkilileri arasında basın huzurunda atılmıştı.

TOKİ Kentsel dönüşümü kendisi yapıyor
Ataşehir'in İmar Planlarına göre Şerifali Çiftliği olarak geçen bölge üzerinde bulunan Yenişehir Mahallesi'nde bulunan 1072 konutun olduğu İmar Blokları'nda uzun yıllardır beklenen dönüşümle ilgili nihayet somut adımlar atılmaya başlandı. Deprem gerçeği ile karşı karşıya kalan İstanbul'da 1999 depremi öncesi inşaa edilen İmar İskan Blokları'nın dönüşümü ile ilgili protokolde Ataşehir Belediyesi’nin herhangi bir ortaklığı ve payı olmadan Bakanlığa bağlı TOKİ bizzat kendisi İmar İskan Blokları'nda kentsel dönüşümü kendisi yapacağı kesinleşmiş oldu.

Sürecin hızlanması için riskli alan edildi
Bir yıllık süreçte TOKİ tarafından İmar İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Ofisi açıldı. Bu süreçte muvafakatnamelerde çoğunluk imzaları toplayan TOKİ, bakanlık yoluyla kentsel dönüşüm için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İmar İskan Blokları'nın bulunduğu alanın riskli alan ilan edilmesini sağladı.

İlk Etap'ın ihalesi 18 Ocak'ta
Fotoğraf açıklaması yok.
Bir yanda muvafakatnameleri imzalayan vatandaşlardan tapu devri almaya başlayan TOKİ, diğer yanda projelerin detaylarını ortaya çıkarmaya başladı. Yatay mimariye uygun daha az katlı bir şekilde İnşaasına başlayacak TOKİ Yenişehir İmar İskan Blokları Kentsel Dönüşüm projesi ile ilgili 1.Etap için ihaleye çıktı. İhale'de 513 Adet Konut (28 Adet Dükkan), 1 Adet Cami ve Şadırvan, 1 Adet Sosyal Tesis ve Zemin İyileştirme İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işi yer aldı.

18 Ocak saat:14.30'da ihalesi gerçekleştirilecek projede sözleşme sonrası 10 gün içinde yer teslimi yapılacak ve sonrasında ise 550 günde teslim gerçekleştirilecek.

İmza atmayan hak sahiplerine daha az metrekareli ev ve nakit para verileceği iddiası ortalığı karıştırdı
Bir yanda ihale sürecine giren İmar İskan Bloklarıyla ilgili son dönemde imza atmayan hak sahipleriyle ilgili TOKİ Ofisi'ndeki yetkili kişilerce aramalar yapıldığı ve mevcut haklarının imza atmadıklarından dolayı TOKİ'nin aldığı yeni karar doğrultusunda net 98 m2'lik dairelerden daha az metre kareli konutlar ve para teklifinde bulunduğunu söyleyen hak sahipleri TOKİ'nin pandemi koşullarını da fırsata çevirerek kendilerine yeni yapılacak konutların değerinin çok altında nakit para vereceğini iddiaa etmişlerdi. Mağduriyet yaşayan vatandaşlar TOKİ'nin hak sahiplerine eşitsiz yaklaşımından ve kanuna aykırı davranmasından dolayı hem suç duyurusu ve hemde basın açıklaması yapacakları öğrenildi.

İmar İskan Blokları'ndaki Hak Sahibi Mağdurları İtiraz ve Basın Açıklaması Yapacak
İmar İskan Blokları Hak sahipleri mağdurları vatandaşlarda; "Ataşehir Yenişehir Mahallesi imar İskan Blokları Şerifali çiftliği kentsel dönüşüm kapsamında toki tarafından hukuksuz olarak ayrımcı çalışmasını itiraz etmek ve basın açıklaması yapılacaktır." diyerek TOKİ Kentsel Dönüşüm Ofisi önünde milletvekillerinin katılımıyla basın açıklaması yapacağı öğrenildi.

İmar İskan Blokları'ndaki hak sahibi vatandaşların mağduriyetlerini gidermek için yapacağı basın açıklaması ve itiraz süreci ile ilgili 1.Bölge Milletvekillerinin'de sosyal medya üzerinden katılım sağlayacağız demesinin ardından AK Parti Ataşehir İlçe Başkanı Mehmed Emin Özkaya ve İlçe Başkan Adayı İsmail Erdem sosyal medya hesaplarından birbirine yakın açıklamar yaptılar.

İsmail Erdem tüm hak sahipleri 98 metre kare evlerini alacaklar
AK Parti'nin 2019 Ataşehir Belediye Başkan Adayı ve partisince Ataşehir İlçe Başkan Adayı gösterdiği İsmail Erdem'de son dönemdeki gelişmelerle ilgili şu açıklamayı yaptı; "Ataşehir’de İmar İskan Blokları 1072 meskende TOKİ kentsel dönüşüm gerçekleştiriyor.Tüm hak sahipleri 3+1 Net 98 metre kare daire alacaklar. Sayın Bakanımız Murat Kurum beye, M. Levent Sungur beye, Bedri Sinan Gül beye komşularımız adına çok çok teşekkür ederim. Devlet vatandaşının yanında. İki yıl önce vermiş olduğumuz sözü yerine getiriyoruz halkımıza hayırlı ve uğurlu olsun."

Erdem'in ardından Özkaya'da aynı paylaşımı yaptı
AK Parti Ataşehir İlçe Başkanı Mehmed Emin Özkaya, "İki yıldır titizlikle takip ettiğimiz Ataşehir İmar İskan Blokları Dönüşüm projemizde tüm hak sahiplerinin 98 m2’lik yeni konutlarına kavuşmalarına az kaldı.Kararlılıkla süreci takip ederek desteğini esirgemeyen Bakanımız Sn @mkurumcsb a teşekkürlerimi sunuyorum. Projenin bu noktaya gelişindeki sabır, gayret ve emekleri için de Sn M.Levent SUNGUR ve Sn Bedri Sinan GÜL ‘e komşularımız adına teşekkürlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.
Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, ağaç, bulut, ev ve açık hava