Tatil, eğlence, kaplıca ve termal sağlık hizmetlerinden faydalanmak amacıyla inşa edilen devre mülkler, ortak mülkiyet hakkı sunan gayrimenkul türü olarak biliniyor. Devre mülk sisteminde konut olarak kullanıma uygun bir binanın daireleri yılın farklı dönemlerinde farklı kişilerin kullanımına sunuluyor. Devre mülk sistemi genellikle yazlık yerlerde ya da termal tatil köylerinde sıklıkla tercih ediliyor. Devre mülk kiralanabileceği gibi her yılın belirli bir döneminde kullanabilmek üzere satın da alınabiliyor. Bu noktada karar tamamen sizlerin… Eğer yılın belirli döneminde hem konforlu hem ekonomik tatil yapmak ve iyi zaman geçirmek istiyorsanız kiralık devre mülkleri tercih edebilirsiniz. Eğer ilk defa devre mülk kiralayacaksanız, devre mülk kiralama ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Devre Mülk Nasıl Kiralanır?

Devre mülk sahipleri, arzu ederlerse devre mülklerini kiralayabilirler, bu konuda kanunen bir sakınca bulunmuyor. Ancak buradaki en önemli detay tesis ya da şirketle devre mülk sahibi arasında yapılan sözleşme. Devre mülk sahibinin kiralama yapabilmesi ancak yerine getirmesi gereken prosedürleri tamamlandığında mümkündür. Yani tesis ya da şirket ile yapılan sözleşmelerin içeriğine uygunluk sağlanarak devre mülk kiralama yapılabilir. Bazı tesisler, kullanım haklarını kiralamak isteyen devre mülk sahiplerine, tesisin kiralayacağı şekilde bir anlaşma sunar ve sözleşme de buna göre yapılır. Bu sebeple devre mülk satın alırken sözleşme içerikleri dikkatle incelenmelidir.

Eğer devre mülk kiralamak isteyen tarafta yer alıyorsanız bu kiralamayı ya doğrudan devre mülk halk sahibinden ya da işletmeden yapabilmeniz mümkün oluyor. Eğer devre mülkün halk sahibinden kiralama yapacaksanız, o paydaşın yapı üzerindeki kullanım hakkı, kiralama sonrasında sizlerin de aynı hakları kullanabileceği anlamına geliyor.

Devre mülk kiralamak istiyorsanız kiralık devre mülk ilanlarını inceleyebilir ve dilediğiniz bölgeden, güvenle kiralama yapabilirsiniz.

Devre Mülk Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz aylarını ya da kış aylarını geçirebileceğiniz devre mülkler, konforlu ve ekonomik bir tatil için ideal. Ancak bu devre mülkten memnun kalmak ve pişmanlık yaşamamak için devre mülk kiralarken birtakım noktalara dikkat etmek gerekiyor. Devre mülk kiralarken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kimin aracılığıyla kiralama yaptığınıza dikkat!

Devre mülkler, mülkün tapusunu paylaşan hak sahipleri ya da tesis işletmecileri tarafından kiraya verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer kiralamayı paydaşlardan birinden yapıyorsanız, devre mülkün aynı süre için başkalarına kiralanmadığından emin olmalısınız. Çünkü hak sahipleri, sadece tapuda kendileri için belirlenen süre aralığında mülklerini kiraya verebilir.

  • Kiralama süresince yararlanacağınız olanakları öğrenin.

Devre mülklerin sunduğu olanaklar çeşitlilik gösterebiliyor. Ayrıca bu olanakların kullanımı kimi yerlerde sadece belli bir sezonda mümkün oluyor. Bu noktada kötü bir sürprizle karşılaşmamak için devre mülkün olanaklarını öğrenirken özellikle kiralayacağınız tarih alanında ne gibi olanaklar sunduğunu, hangi tesislerinin kullanıma açık hangilerinin kapalı olduğunu sorun.

  • Yoğunluk dönemlerini göz önünde bulundurun.

Devre mülklerin yoğunluk dönemi sezona göre değişkenlik gösterebiliyor. Deniz kıyısındaki tesisler yaz aylarında, kayak tesisleri ve kaplıcalar ise kış aylarında yoğunluk yaşıyor. Yoğun dönemlerde kiralık devre mülk bulmak zorlaştığı gibi fiyatlar da hayli yükseliyor.

  • Devre mülk kiralama süresini unutmayın!

Devre mülkü kiraladığınız gün sayısının sonunda mutlaka boşaltmanız gerekiyor. 634 numaralı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alan 59. maddeye göre devre mülk en az 15 günlük süre ile kullanılabilir. İlgili kanunun 64. maddesinde ise devre mülkü kiralayan veya belli bir dönem için satın alan kişilerin devre mülk sözleşmesinde belirtilen süre sonunda evi boşaltmaları gerektiği ifade edilmektedir.