Proje kapsamında bilim ve mühendislik alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetişmesi için gelecek yüzyılın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, proje tabanlı ve günlük yaşam problemlerini ele alan kapsamlı ve yenilikçi bir eğitim modeli esas alınmaktadır. Gençlerimize “Tasarım ve Üretim”, “Robotik ve Kodlama”, “Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti”, “Yazılım Teknolojileri”, “Mobil Uygulama”, “Siber Güvenlik”, “Enerji Teknolojileri”, “Havacılık ve Uzay Teknolojileri”, “Yapay Zekâ”, “Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi”, “İleri Robotik” başlıklarında 36 ay boyunca ücretsiz olarak teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir.

Projenin ilk aşamasında 12, ikinci aşamasında 18 ilde atölye faaliyete geçmiştir. Projenin üçüncü aşamasında ise aralarında ilinizin de bulunduğu 27 ilimizde atölyelerin faaliyete geçirilmesi hedeflenmektedir. Bu iller; Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Van olarak belirlenmiştir.

Eğitimler; ortaokul düzeyinde hâlihazırda 4. sınıf ve 5. sınıfta eğitim gören öğrencilere, lise düzeyinde ise 8. sınıf, 9. sınıf ve lise hazırlık sınıfında eğitim gören öğrencilere hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Projede bir yandan mekânsal hazırlıklar devam ederken bir yandan da Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim alacak öğrencilerin seçilmesi süreci yürütülmektedir. Bu doğrultuda merkezi sınav sistemine dayalı e-sınav yapılacaktır. Sürecin ilk aşaması olan e-sınavın, ilinizin de arasında olduğu 27 ilde, 2 Ağustos 2021 tarihinden itibaren oturumlar halinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Sınavın son başvuru tarihi 4 Temmuz 2021 olarak belirlenmiştir. Deneyap Türkiye projesinin gerçekleşmesi için bu ilk aşamanın titizlikle yürütülmesi oldukça önemlidir.
Adayların başvuru sürecini KYS (Kurumsal Yönetim Sistemi) https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org/ üzerinden mutlaka takip etmeleri gerekmektedir.