Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan raporda, “Son dönemde Bakanlığımızca finansmandan dijitalleşmeye, yeni pazar stratejilerinden ticaret diplomasisine, sivil toplumla istişare mekanizmalarından ihracatın tabana yayılması faaliyetlerine kadar atılan adımların da katkısıyla ihracatımız önemli bir ivme yakalamıştır. Nitekim son 12 aylık dönemde ihracatımız 181 milyar 567 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Ocak ayında ithalatımız ise %18,96 artarak 19 milyar 229 milyon dolar olmuştur” denildi.
DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ OCAK AYINDA 4,5 MİLYAR DOLAR OLDU
Ocak ayında dış ticaret açığının 4 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacminin ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,01 artarak 33 milyar 994 milyon dolara yükseldiğini belirten Ticaret Bakanlığı yetkilileri, “2020 yılı Ocak ayında ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı ise %76,8 düzeyinde gerçekleşmiştir. Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Ocak ayında %4,99 artışla 2 milyar 128 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla “Kazanlar ve makineler” (1 milyar 401 milyon dolar) ve “Demir ve çelik” (791 milyon dolar) olmuştur” dedi.
EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKE ALMANYA
Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İtalya ve İngiltere olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Rusya Federasyonu, Çin ve Almanya aldığını belirten bakanlık yetkilileri şu açıklamayı yaptı ; “Ocak ayında ihracatçılarımız 214 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başarmıştır. Ocak ayında İtalya’ya ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %9,6 artarken İngiltere’ye ihracatımız %9,1 oranında azalış göstermiştir. Öte yandan, Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer alan ABD’ye ihracatımız %10,6 oranında artarken, Fransa’ya ihracatımız ise %14,0 oranında artış göstermiştir”