Cargill işçileri bugün, İstanbul Ataşehir Palladium Tower önünde, saat 13.00’te direnişin 526. günü hakkında basın açıklaması yaptılar. DİSK’e bağlı Tekgıda-İş Sendikası’na bağlı işçiler, işvereni “sendika düşmanlığıyla” suçlayarak süreç hakkında bilgi verdiler:

“Sömürgeci politikalara izin vermeyeceğiz”

Cargill Genel Merkezi’nin bulunduğu Ataşehir Palladium Tower önünde basın açıklaması yapan işçiler 2012 yılında işyerinde örgütlenmeye başladıklarını, önce 5, ardından da 14 işçinin iş akitlerinin feshedildiğini anlatan işçiler şöyle dedi: “14 arkadaşımızın işine son verilmesine sebep olarak kota fazlalığı ve ekonomik daralmayı gösteriyorlar. Oysa ki üretim yapmaya devam ediyor ve gelecekle ilgili yatırım yapmayı planlıyorlar. Biz çok iyi biliyoruz; tek amaç sendikal örgütlenmeyi engellemek.Çünkü 526 gündür mücadele veren arkadaşlarımız sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdı. Bu yüzden işten çıkarıldılar.”

Cargill Genel Merkezi’nin önünde basın açıklaması yapan sendika yetkilileri ve işçiler, işverenin Anayasal hakları tanımamayı, üyelere mobing yaparak sendikal örgütlenmeye engel olmayı, sömürgeci Amerikan politikalarının işçi sınıfı üzerinde gölgesi olmayı amaçladığını ileri sürerek “Şunu bilesiniz ki burası Ortadoğu değil! Sömürgeci politikalarınıza asla ülkemizde izin vermeyeceğiz. Cargill işvereninin gerçek yüzünü tüm dünyaya haykırmaya devam edeceğiz” dediler.

Tekgıda-İş Sendikası Başkanlar Kurulu’nun “Sendika düşmanlığına devam eden Amerikan şirketi Cargill’i güçlü bir şekilde uyarıyoruz” denilen basın bildirisinde daha sonra şu ifadelere yer verildi: “Siz! Yasal bir örgütlenmeyi engellemeye çalışırken aslında işçi sınıfını birleştirecek işaret fişeğini yaktınız! Hukuk tanımaz tutumunuz devam ettiği sürece hem yurt içinde hem yurt dışında yaptığınız hukuksuzlukları ve haksızlıkları anlatmaya devam edeceğiz. Bununla da yetinmeyip 1 Ekim tarihi itibariyle Genel Müdürlüğünüz önünde yaptığımız eylemi sizin müşterileriniz olan ve sendikamızın örgütlü olduğu Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmelerin genel müdürlükleri önüne taşıyacağız.”

Bugün 526. direniş günlerini yaşayan Cargill işçilerinin, saat 13.00’te işverenin genel müdürlüğünün bulunduğu Ataşehir Palladium Tower’ın önünde yaptığı basın açıklaması şu ifadelerle son buldu: “Tekgıda-İş Sendikası Başkanlar Kurulu olarak, şunu bilin ki sömürgeci hak ve hukuk tanımaz Amerikan politikalarını ülkemizdeki işçi sınıfı üzerinde uygulamanıza asla izin vermeyeceğiz.”

Basın açıklamasının ardından işçiler öbekler halinde davul zurna eşliğinde halay çektiler.

Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı