Pandemi döneminde kültür-sanat etkinliklerine devam eden Ataşehir Belediyesi, hazırladığı “E-Kültür Merkezi”yle dijital dünya üzerinden izleyicilerle buluşmayı sürdürüyor.

Televizyonun her evde olmadığı günlerin neşesi; ailecek, konu komşu hep birlikte dinlenilen radyo tiyatrosu o yıllarda nefesler tutularak beklenirdi. O kadar büyük ilgi görürdü ki dönemin yazarları tarafından özel olarak oyunlar yazılırdı. Gelişen teknolojiyle birlikte radyoya olan ilgi gün geçtikçe azalırken, bir dönemin eğlencesi radyo tiyatrosu da adeta tarihin raflarında yerini aldı. Günümüzde yalnızca TRT Radyo’da devam eden radyo tiyatrosu geleneğini canlandırmak için, Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü önemli bir adım attı.

Türkiye’de 1940’lı yıllarda başlayan, 80’li yılların ilk yarısına kadar giderek büyüyen bu kültürel mirasın yeniden hatırlanması için, o günlerde olduğu gibi ‘arkası yarın’ şeklinde 6 bölümlük bir oyun hazırlandı. Belediye bünyesinde çalışmalarını sürdüren Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu, Behçet Necatigil’in Ahmet Mithat Efendi’nin “Musullu Süleyman” adlı romanından uyarladığı oyunla 23 Ekim’de dinleyicilerin karşısına çıkacak.

Oyunda, on üçüncü yüzyılın ortalarındaki Haçlı Seferleri sırasında Kudüs yakınlarında “Kirk” köyünde bir süre esir kalan, Latinceyi, Hıristiyanlık âdet ve geleneklerini öğrenen, becerikliliği sayesinde pek çok zorlu görevin üstesinden gelen 17-18 yaşlarında bir Arap genci olan Musullu Süleyman’ın Hıristiyan güzeli Maria’ya aşık olması ve aşkı için verdiği mücadele anlatılıyor.

Muharrem Uğurlu’nun yönettiği oyunun reji asistanlığını Gamze Aşık ve Damla Ezgi Beyaztaş yaparken, müziklerde ise T. Volkan Aslan, Umut Kahraman, Utku Çakmak, Yarkın Sezgin ile Zeynel Günbek imzası var. Radyo tiyatrolarının olmazsa olmazlarından olan efektler de Zeynel Günbek’e ait.

“Musullu Süleyman” adlı oyunun yönetmenliğini yapan Muharrem Uğurlu, radyo tiyatrosu geleneğini canlandırarak devam ettirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, “Radyo Tiyatrosu dinlerken hayal kurarsınız o karakterleri zihnimizde oluşturursunuz ve pozitif enerji ile dolarsınız. Bu sebeple radyo tiyatrosu projesine Ataşehir Belediyesi çok önem veriyor, biz de bunun bilincinde özenle kayıtlarımızı alıyoruz. 23 Ekim’den itibaren yayında olacak” dedi.

Radyo tiyatrosunda yayınlanacak 6 bölümlük “Musullu Süleyman”ın ilk bölümü 23 Ekim’de Radyo Ataşehir’den dinleyicilerle buluşurken, sonraki bölümleri her sabah 10.30’da yayınlanacak. Topluluk bu radyo oyunun ardından diğer oyunlarla da radyo tiyatrosu geleneğini Ataşehir Belediyesi “E-Kültür Merkezi” üzerinden sürdürecek.

Radyo Ataşehir'e http://radyoatasehir.net/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.