Atatürk Mahallesi Atatürk Bulvarı'nda gerçekleşen programa; Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Metin Durmuş, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis üyeleri, Kamu mülki ve idari temsilcileri, Siyasi Parti Yöneticileri ve temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Kıbrıs ve Kore Gazileri, okul müdürleri, mahalle muhtarları, öğrenci velileri ile Ataşehirliler katıldı.

Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmeni Funda Güleryüz yönetiminde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından; Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştirdi.

Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş konuşmasında; "Cumhuriyet, bir zaferdir. Milli mücadele başarısının tescilidir. Topyekûn bir milletin varlık mücadelesinin, Milli Egemenlik anlayışıyla yönetime yansıması ve taçlandırılmasıdır. Cumhuriyet mecburiyettir. Bu durum 29 Ekim 1923 tarihinde “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.” denilerek bizzat Gazi Mustafa Kemal tarafından ifade edilmiştir.Bu yönetimde halkın seçme ve seçilme hakkı vardır. Bu yönüyle Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en önemli miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Millet olarak, bugün bunun haklı gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bunun içindir ki; Cumhuriyetimizin ilanının yıldönümleri olan Cumhuriyet Bayramlarını her yıl tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Ülkemizin günümüz dünyasında daha fazla söz sahibi olabilmesi için dünyadaki gelişme ve değişmeleri iyi tahlil etmeli, Milli birlik ve sosyal dayanışma ruhu içinde birbirimize kenetlenerek; birlik, beraberlik ve dayanışmamızı sürdürmeliyiz." vurgusunda bulundu.

Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, "Üzerinde bulunduğumuz coğrafya tarihin her döneminde politik, stratejik ve ekonomik cazibe merkezi olmuştur. Yaşadığımız bu zorlu coğrafyada var olabilmenin, büyümenin, güçlü ve mutlu olabilmenin temel koşulu birlik ve beraberlik bilincine sahip olmaktır. Aziz milletimiz gücünü ve bekasını sağlayan enerjisini birlik, beraberlik ve kardeşliğinden almaktadır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da vatan düşmanlarının üzerimizdeki planları bozulmaya mahkûmdur. Çünkü bu milletin yüreği, Akif’in “Toplu vurdukça sineler, onu top sindiremez” dediği gibi, her daim birlik ve beraberlikten yana atmaktadır. Bu birlik en zor zamanlardaki dayandığımız güç olduğu gibi, bizi Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği çağdaş uygarlıklar düzeyine çıkaracaktır. Zira Milli mücadele de sağlanan birlik ruhuyla kazanılmıştır. Bugün de aynı ruhla mücadelemizi sürdürüyor ve bu uğurda şehitler vermeye devam ediyoruz. Bu vesileyle vatan müdafaasının son perdesi olan Barış Pınarı Harekâtında görev alan Mehmetçiklerimizden şehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum." temennisinde bulundu.

Ertaş konuşmasında son olarak; "Biliyoruz ki; ay yıldızlı bayrağımızın altında vakit tek yürek, tek vücut ve tek millet olma vaktidir. Vakit, akıl ve gönül birliği vaktidir. Vakit, ecdattan teslim alınan mirası geleceğimizin teminatı gençlere en iyi şekilde teslim edebilmek için gayret gösterme vaktidir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Cumhuriyetimizin 96. Kuruluş yıldönümü kutlu olsun." dedi.,

Habire Yahşi Anadolu Lisesi öğrencisi Bengisu Efe, Mustafa Kemal Anadolu Lisesi öğrencisi Velat Demirkuş, Aşık Veysel Anadolu Lisesi öğrencisi And Rauf Dülger günün anısına dair şiirler okudular.

Öğrencilerin şiir performanslarının ardından Cumhuriyet Kupası Kros koşusunda ferdi dereceye giren öğrencilere Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Metin Durmuş ve Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş madalyalarını ve hediyelerini takdim etti.

Ödül töreni sonrasında Rotary Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibince Aydın ve Trabzon Yöresi Halk oyunları gösteri performansları uzunca alkışlandı. Halk oyunları gösterisi sonrasında resmi bayrak geçidi töreni gerçekleşti. Resmi geçit töreni sonrasında bando takımı gösterisi ile tören sona ererken, katılımcılar toplu hatıra fotoğrafı çekindi.