2009 Öncesinde şuyulandırma çalışmaları yapılan itirazlar sonucunda mahkeme kararıyla iptal edilmişti.

31 Mart 2009 seçimleri öncesinde Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin seçim döneminde 3 mahalle’de yaptığı toplantılarda tapularınızı vereceğim sözü ise, seçimler sonrasında ilçe belediyelerinin yetkilerinin İBB’ye devri nedeniyle askıda kalmıştı.

2009 Yılında ise İlçe belediye yetkilerinin alınarak, İBB’ye verilmesinin ardından 2009’dan 2019’a kadar İBB ile Ataşehir Belediyesi arasında mutabakat sağlanamaması ortak nokta bulunamaması nedeniyle mülkiyet ve tapu sorunu çözümü için çalışmalar sonuçsuz kalmıştı.

2019 Yılında İBB'de yönetim değişikliğinin ardından Ataşehir Belediyesi tarafından görüşmeler yeniden başlatılarak, İBB - Ataşehir Belediyesi işbirliği ile mülkiyet ve tapu problemlerinin çözülmesi için ortak çalışma başlatıldı.

Geçtiğimiz yıl Ataşehir Belediyesi tarafından ihale ile 3 mahalle'nin mülkiyet ve tapu sorunun çözümü için alt çalışmaların tamamlanması ile süreç hızlandırılmış, 2022 yılının ilk çeyreğinde mülkiyet ve tapu sorunun çözüleceği sık sık ifade edilmişti.

Ataşehir Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre Yeni Çamlıca, Mimar Sinan ve Mevlana Mahallelerindeki mülkiyet sahiplerinin tapularına sahip olması için Ataşehir Belediyesi yerinde tespit çalışmalarını tamamlayarak, Plan ve Proje müdürlüğü tarafından mülkiyet ve tapu sorunlarının çözülmesi amaçlandı.

3 Mahalleyi yakından ilgilendiren çalışma sonucunda mülkiyet ve tapusu olmayan hak sahipleri için, 7 Şubat Pazartesi günü Mevlana Mahallesi Hüseyin Ağırman Parkı’nda belediyeye ait ek hizmet binasında askıya çıkacağı öğrenildi.

Hak sahipleri Ataşehir Belediyesi’nce askıya çıkarılan listelerde bilgilerini kontrol ettikten sonra her hangi bir itiraz gelmemesi durumunda Ataşehir Belediyesi tarafından listelerdeki hak sahiplerinin tapu tescil süreçlerini tamamlayarak 2 ay gibi bir sürede hak sahipleri tapularına kavuşacak.

Belediye tarafından askıya çıkarılan listelerde eğer bilgilerde yanlışlık, düzeltme ve itiraz söz konusu olursa Ataşehir Belediyesi’ne başvuru yapılabilecek. Belediye tarafından inceleme ardından sorunu çözme yöntemine gidileceği ve hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilerek tapularına kavuşmaları için süreç hızlandırılmış olacak.

Askı sürecinin ardından tapu hak sahiplerine Ataşehir Belediyesi tarafından tapuları verildikten sonra, 1/5.000'lik Nazım İmar Planlarının İBB tarafından imar çalışmalarının başlayacağı belirtildi.