Söz konusu Erenköy Gümrük Müdürlüğü A sınıfı gümrük 1988’ten beri faaliyette, 328.960 m2 alana kurulu bulunuyor. Her türlü ithalat, ihracat ve transit işlemlerini yapmaya yetkili olan Müdürlük ayrıca mobilya, işlenmiş deri ve ürünleri, AB ülkeleri dışındaki ayakkabı, mutfak eşyası ve gıda ürünlerini ithalat ve ihracat yetkisine sahip.

Ataşehir'de yaşayan vatandaşlar için adeta kangren haline gelen Gümrük alanı ve tır sorunlarıyla ilgili; 2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti Ataşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Erdem Ataşehirlilere seçim müjdesi veren AK Parti Ataşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Erdem, "Erenköy Gümrüğü 30 yıldır, İnönü, Kayışdağı, Küçükbakkalköy, İçerenköy ve Atatürk Mahallelerinde yoğun bir trafik yükü oluşturuyor. Gece yarılarında çalışan tırlar, kamyonlar gelip ara sokaklara kadar park ediyorlar. Hem trafik yükü çok ağır hem de orada yıllardır çevre açısından ciddi bir kirlilik söz konusu. Bunu dün Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum Bey ile de paylaştık. Sayın Bakanımız Gümrük ve Ticaret Bakanımızı aradı ve konuyla ilgili görüştüler. İnşallah hayırlı gelişmeler olacak. 260 bin metrekarelik gümrük alanı tamamen yeşil alan olarak tasarlanıyor. Bakanımız bize müjdeyi verdi ve 'Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 260 bin metrekare alanı millet bahçesi yaparız, Ataşehir halkına armağan ederiz' dedi" ifadelerini kullanmıştı.

21 Ağustos 2020 Cuma günü Cumhurbaşkanlığı imzasıyla resmi gazete de yayınlanan 31220 Sayılı 2835 kararına göre Kayışdağı Mahallesi 1252 Ada 10 No'lu parsel alanının 286 bin 237,21 metre karelik bir alana sahip hazine arazisinin özelleştirme yöntemiyle satılacağı öğrenildi.

Kararnameye göre;

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan İstanbul İli, Ataşehir İlçesi, Kayışdağı Mahallesi, 1252 ada, 10 parselde bulunan taşınmazın;
1) Özelleştirme kapsam ve programına alınmasına,
2) Satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar, mülkiyetin gayri ayni hakların tesisi veya işletme hakkının verilmesi yöntemlerinden biri veya birkaçının birlikte uygulanarak özelleştirilmesine,
3) Özelleştirme işlemleri 31/12/2023 tarihine kadar tamamlanmasına,
4) Özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar mevcut haliyle kullanımına devam edilmesine,
4046 Sayılı özelleştirme uygulamaları hakkında kanunun 3’ncü ve geçici 29’ncu maddeleri ile 703 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 8’nci maddesi gereğince karar verilmiştir.

Seçimlerin ardından 1,5 yıl sonra yayınlanan bu kararname ile gümrük alanının halk yararına mı özelleştirilme yararına mı kullanılacağı beraberindeki soruları da arttırmış oldu.

AK Parti Ataşehir İlçe Başkanı İsmail Erdem, 19 Mart'ta İlçe Başkanlık binasında gerçekleşen basın toplantısında gümrük alanının millet bahçesi olacağını, içerisinde bulunan uygun bir noktaya hükümet konağı yapılması hususunda görüşmeler gerçekleştireceğini belirtmişti. Şimdiden gümrük alanının satılıp satılmayacağı, millet bahçesi ve diğer projelerin burada hayata geçirilip geçirilmeyeceği merak konusu olmaya başladı.