2021 Afet Eğitim Yılı kapsamında 60 milyon kişiye afet bilincinin geliştirilmesine yönelik eğitim verilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı'nca 2022 yılı Afet Tatbikat Yılı ilan edilmesiyle birlikte 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında; 81 İl'de eş zamanlı olarak tüm resmi ve özel okullarda tatbikat etkinliği eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Ataşehir'de eş zamanlı olarak resmi ve özel okullarda Cuma günü saat 11:30'da eş zamanlı tatbikat eğitimleri verilerek, öğrenciler ve öğretmenler okullardan tahliye edildi.

Resmi tatbikat etkinliğinin en kapsamlısı ise Ataşehir İlçe programı ise Dilek Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi. Dilek Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen programa Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Günday ve Şube Müdürleri, Kamu Mülki ve İdari Kurum Temsilcileri, UMKE, Ataşehir AKOM, İstanbul İtfaiyesi, Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü, Ataşehir Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, Kızılay Ataşehir Yöneticileri katılım sağladı.

Ataşehir Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi koordinatörü Nazım Yurdagül tarafından okul konferans salonunda genel bilgilendirmeler gerçekleştirildi. Genel bilgilendirmeler kapsamında; AFAD Mobil Uygulamasının tanıtılması ve kullanımı, AFAD Gönüllülük Sistemi tanıtılması, Depremin İlk 6 Saati, Afetlere Hazırlık Mesajının ardından Ataşehir Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi tarafından hazırlanan faaliyet raporu sunumlarla anlatıldı. Saat 11:30'da tatbikat başlangıç sireninin çalması ile birlikte sınıflarda öğrenciler "Çök, Kapan, Tutun" yaptıktan sonra zemin kattan 3'ncü kata kadar öğrenciler kontrollü bir şekilde okul içerisinden toplanma alanına tahliye edildi.


Tahliye sonrasında okul içerisinde başından, kolundan yaralanan ve şoka giren öğrenciler bina içerisinden Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Afet Ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanlığı’na bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) tarafından güvenli şekilde binadan tahliye edilerek, Ambulans ve UMKE Özel aracına sedye yöntemiyle koyularak okuldan ayrıldı.

Deprem anında olası yangınlara karşıda İstanbul Anadolu Yakası Bölge İtfaiye Amirliğine bağlı Ataşehir İtfaiye İstasyonu ekipleri tarafından okul içerisindeki yangına müdahale ve söndürme çalışması gerçekleştirildi.

Öğrencilerin ve öğretmenlerin güvenli bir şekilde tahliye ve toplanma alanlarını güvenliğini ise Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerce ve okul polislerince sağlandı.

Ataşehir Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ATAK) Araç ve Arama Kurtarma Faaliyetleri ile ilgili okul bahçesinde öğrencilere temel eğitim verildi.

Deprem sonrasında gıda desteği verecek Kızılay Ataşehir Şubesi'nce tatbikata katılan öğrenci ve öğretmenlere sıcak çorba ikramının ardından 1 - 7 Mart Deprem Haftası Ataşehir İlçesi Yangın, Tahliye ve Toplanma tatbikat programı sorunsuz bir şekilde tamamlandı.